Очаква се сериозен спад в продажбите на смартфони в Китай през първото тримесечие

Несъмнено избухването на епидемията от новия коронавирус в Китай има сериозни негативни последици, като на първо място, разбира се, са многобройните жертви на заразата. Освен това обаче страда и цялата индустрия на страната, като редица заводи са затворени или работят с ограничен капацитет. Това забавя доставките както към външните партньори, така и производството на местните компании.

Разбира се, ограничената мобилност на хората и липсата на работа ще доведат до спад и в търсенето на редица продукти. Особено силно ще е влиянието върху продажбите на смартфони, като проучване на Canalys, цитирано от Reuters, сочи, че доставките в страната могат да спаднат с до 50% през първото тримесечие на годината.

От компанията посочват, че някои производители отлагат или изцяло се отказват от премиерата на нови продукти, а надеждите на Huawei за постигане на повече продажби благодарение развиващите се 5G мрежи могат също да пострадат. И друга от познатите ни компании за пазарни анализи – IDC, предрича спад на доставките на смартфони, но с 30%.

Въпреки това производството започва постепенно да се възстановява, като Foxconn например има разрешение да отвори един от големите си заводи. От Huawei споделят, че оперират в рамките на нормалното. Очаква се през първото полугодие всички топ производители на смартфони от Китай, включително Xiaomi, Huawei и Oppo, да анонсират нови смартфони от висок клас.

От Oppo споделят пред Reuters, че производственият им процес е засегнат само в някои местни фабрики, но планираните капацитети са гарантирани благодарение на съоръженията на компанията извън страната. Междувременно от TrendForce обявиха очакванията си, че производството на смартфони в световен мащаб ще намалее с 12% през първото тримесечие до 275 милиона телефона, което е най-слабият резултат от пет години насам.

Основната производствена база на Samsung е във Виетнам, което засега предпазва корейците от забавяне в производството. Все пак и те могат да отбележат спад на произведените смартфони с 3% до 71.5 милиона броя.

Източник: Reuters