Официален старт на мобилното покритие в софийското метро

Пътниците в софийското метро получиха възможност да използват мобилна връзка, докато са навсякъде под земята, още от края на септември, но официалното представяне на разработката се състоя днес в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директора на "Метрополитен" АД инж. Стоян Братоев. Услугата позволява пренос на глас и данни и поддържа и трите мобилни оператора и осигурява покритие както на станциите (23 на брой), така и в движение по линиите с обща дължина 36 км.

Мрежата поддържа скорости на изтегляне на данни до 42 Mbps и до 5,76 Mbps при изпращане и е изградена с технология на Ericsson. Според официалната информация инвестицията от операторите до момента е в размер на 1,7 милиона евро, а след завършване на останалите станции и участъци те също ще бъдат покрити от мрежата. Според инж. Стоян Братоев това обаче няма да стане веднага след изграждането им, а ще са нужни няколко месеца за получаване на необходимите разрешения.

Както вече писахме решението е базирано на комбинация от активна разпределена антенна система (distributed antenna system или DAS), оптични отдалечени компоненти за разпръскване на сигнала, т.нар. leaky feeders за покриване на тунелите (това са кабели по протежението на тунелите, които действат и като антени за приемане и предаване на сигнал), и пасивни DAS за покриване на станциите.

 • Ами тогава разберете се с [B]azcv[/B] последно има ли нещо общо оператора или не, щом аз казвам, че HSPA обхват има от 14.11 поне (виж предния ми пост), а ти казваш, че до обед на 18.11 още е нямало...
  Sage
 • Споделям ЛИЧНИ впечатление. На 17-ти нямаше 3G, на 18-ти към 13ч.- също нямаше. На 19-ти сутринта вече имаше. Не съм проверявал по цялото старо трасе а само на МС Сливница, но в предвид факта че всичко е \"навързано\" не ми се вярва да са пуснали сигнала на етапи.
  ceco2004
 • [Quote]Какво wi-fi?Тук става въпрос за мобилен интернет.И има във вагоните.[/Quote] Е, щом е така - ще се пробва значи още довечера.:D
  KuKeR
 • Какво wi-fi?Тук става въпрос за мобилен интернет.И има във вагоните. @sage: Какво общо има виваком с покритието? То се изпълнява от външна фирма и е общо за трите оператора.
  azcv
 • [Quote]А къде?[/Quote] В самите метростанции разбира се! В участъка Сердика - Вардар, пътувайки с влакче, лично аз вътре WI-FI не хвашам.(whistle)
  KuKeR
 • [Quote]Доколкото разбрах, щяло да има покритие и в самите вагони, но за сега май - не...[/Quote] А къде?:D
  Станнислав
 • [B]ceco2004[/B] [Quote]Новите участъци са с 3G, старият участък си е с EDGE.[/Quote][Quote]От късният следобед вчера - 18.11, 3G то вече е налично и в старият учатък на метрото.[/Quote] Не искам да звуча грубо, но имам усещането, че доста хора се изказват колкото да си намърдат "тежката дума" в първите 3-4 поста на "големите" новини и да си изчеткат виртуалния PR. 3.5G в стария лъч е точно на една седмица: [B]Sage[/B] [i]16.11.2013 14:02[/i] [Quote]Между другото, все пак Виваком реагираха на критиките за [B]стария лъч[/B] на метрото. [B]От 2-3 дни[/B] гледам, че има доста добър [B]3.5G[/B] обхват (yes)[/Quote]http://www.mobilebulgaria.com/forum/435849/1/0/0/re-35g---сравнителни-тестове-на-операторите Забравих да допълня, че още от следващия ден можех да слушам онлайн радио без нито едно прекъсване (Люлин - Жолио Кюри) и да сърфирам, което е наистина похвално (yes)
  Sage
 • Доколкото разбрах, щяло да има покритие и в самите вагони, но за сега май - не...:|
  KuKeR
 • Честито на всички браузващи :) Разбира се, след години мъки, прекъсване, странни скорости...най-после :) Замерих в старата част - 4мбита качва, 1мбит сваля, пинг 68-100мили сек. Фактите: Спокойни си слушам стрим-а на SofiaLive с Насо Русков, както и си гледам видео. Предполагам от мобилните оператори са се повлияли от следното изследване: [B]Според Google над 2 600 000 българи използват мобилни устройства. Растежът продължава.[/B] Ето и пълният текст на изследването: http://www.piero97.com/news?id=10992&cat=10 www.piero97.com/news?id=10992&cat=10
  maxi_mix
 • Близо месец по-късно, \"новото\" покритие е вече факт. От късният следобед вчера - 18.11, 3G то вече е налично и в старият учатък на метрото. Честита придобивка на всички които ще го ползват.
  ceco2004
 • Браво, браво за идеята. Относно изпълнението обаче не съм много сигурен. В неделя нямаше нищо ново \"под слънцето\". Новите участъци са с 3G, старият участък си е с EDGE. Сигурен съм, че въпреки забавянето ще стане факт 3G-то по цялото трасе (yes) Ще си позволя да цитирам един \"мобилен оператор\", който така и не стартира \"Очаквайте скоро\" :D
  ceco2004