Операторите ни напомнят да активираме роуминг преди пътуване в ЕС

Операторите ни напомнят да активираме роуминг преди пътуване в ЕС

От утре влизат в сила новите европейски регулации на цените на мобилните услуги в роуминг на територията на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция, които са част от зона ЕС. Въпреки проведената от операторите информационна капания, часове преди промяната много потребители все още не са наясно какво ще се промени. Трябва да уточним, че новите условия засягат само потребителите с активиран роуминг – ако към вашия план няма такъв, просто както и досега, докато сте в чужбина, няма да може да ползвате никакви мобилни услуги.

Затова, ако искате да се възползвате от европейската регулация, е добре да го активирате, преди да излезете от страната, това напомни по-рано днес и Telenor. Компанията уточни, че ще приложи новите правила за таксуване за всички свои абонати и потребители на предплатени планове с включен роуминг. Както вече писахме, за много от потребителите на компанията промените вече влязоха в сила.

Какво се променя от утре? Според новата наредба, когато потребителите се намират в друга страна от зона ЕС, те ще могат да ползват без допълнително заплащане включените в техните планове национални минути и SMS за разговори и съобщения към други мрежи от същата зона и към родината си. След изчерпването им (или ако нямат такива) цената е тази, която биха плащали и в страната, в която са базирани. Таксуването на входящите обаждания в роуминг отпада напълно.

При мобилния интернет положението е малко по-различно – може да ползвате или всички мегабайти, които имате в България, или пакет с част от тях. Този пакет е отделен от интернета в нашата страна и се определя по формула, като се гледат месечната такса и обемът мобилен интернет, който получавате за нея. Вашият оператор ще ви съобщи какъв обем данни може да ползвате. След изчерпване на включения интернет пакет се прилага допълнителна такса на мегабайт – 1,8 ст. при Telenor, 1,7 ст. при “Мтел” и 1,4 ст. при VIVACOM. Преди това да стане ще получите SMS известие.

Имайте предвид, че това е стандартната тарифа “роуминг като у дома”, която ще се ползва по подразбиране за всички планове с включен роуминг, освен ако досега не сте разчитали на някаква специфична тарифа с по-добри условия. Операторът ви вече би трябвало да ви е известил с SMS дали искате да я запазите или се отказвате от нея, за да преминете автоматично към “роуминг като у дома”. Няма проблем да изберете и алтернативно предложение ако то е по-изгодно за вашите конкретни нужди – например осигурява услуги в околните страни, които не са част от ЕС.

Междувременно разработчици от бургаската фирма 2GOOD Technologies създадоха онлайн калкулатор, който изчислява какъв обем мобилен интернет може да се ползват в роуминг въз основа на абонаментната такса в включените мегабайти. Той е достъпен на адрес RoamingCalc.eu и на практика използва зададената от ЕС формула, която взема под внимание максималната цена на едро на 1GB данни (7,7 евро без ДДС). Това е сумата, с която операторите се таксуват, когато техните клиенти използват мобилни услуги в чужбина. Формулата в основата на калкулатора е универсална и важи за всеки мобилен оператор от ЕС.

Много повече информация може да намерите в сайтовете на “Мтел”, Telenor и VIVACOM. ЕС също осигурява подробна информация за промените, включително и на български.

 • Нормално - минималното количество МВ в роуминг се определя от месечната такса, не от количеството включени МВ на максимална скорост по план.
  samoznai
 • гледам си в профила в Мтел - при 400 MB включен трафик в БГ, в ЕС мога да ползвам 1632 MB.. някак си не е много логично да можеш да ползваш повече трафик в чужбина, отколкото тук
  maxito2
 • Абе не е чак толкова евтино. Ако се отпуснеш и си браузваш като в БГ след изчерпването на каквото имаш включено 1 GB струва малко над 17 лева без ддс за мтел примерно. сложи го 20 лв. с ддс. А 1 GB е нищо. Да разбира се, че е по добре от преди, но не е чак супер евтино.
  nycon
 • [Quote]След изчерпване на включения интернет пакет се прилага допълнителна такса на мегабайт – 1,8 ст. при Telenor, 1,7 ст. при “Мтел” и 1,4 ст. при VIVACOM.[/Quote] Идеално!
  hddsoft