Оптичната мрежа на VIVACOM ще предложи скорост 10Gbps с технология на Nokia

Оптичната мрежа на VIVACOM ще предложи скорост 10Gbps с технология на Nokia

Nokia обяви, че е подписала дългогодишен договор с VIVACOM за разширяване на GPON мрежата на компанията в България и за въвеждане на XGS-PON на стратегически места. Новата технология ще позволи на VIVACOM да предложи симетрични широколентови услуги със скорост 10Gbps за частни и бизнес клиенти, което е десетократно увеличение спрямо сегашното най-бързо предложение на телекома.

В съобщението се посочва, че VIVACOM се е фокусирала върху разширяване на широколентовото покритие в страната и като част от това ще предложи GPON мрежа в нови области. Компанията ще замени съществуващата Ethernet инфраструктура и ще надгради потребителите на най-високите скорости до XGS-PON.

Nokia изтъква, че нейното решение ще позволи на VIVACOM да премине постепенно към новата технология като се ползват сегашните активи и при малки последователни инвестиции. Наличието на симетрични 10Gbps услуги ще създаде нови бизнес възможности и ще помогне на VIVACOM са се подготви за по-масовото предлагане на 5G.

Източник: Nokia

 • "Ще" тея още ГБ мрежа не са пуснали, за 10 пускат анонси :D :D Какво очакваш от оператора, който пусна "5G" на същите честоти със същите скорости с едно поддържано устройство :D А какво окачваше да се пусне след като все още няма отпуснат за постоянно N78? Добавянето на съвместими 5г устройства ще е трудно и за трите оператора и разбира се производителите на телефони ще искат да има работеща такава мрежа.
  Maxthon
 • "Ще" тея още ГБ мрежа не са пуснали, за 10 пускат анонси :D :D Какво очакваш от оператора, който пусна "5G" на същите честоти със същите скорости с едно поддържано устройство :D Смешно ми става като виждам такива "новини" :lol: :lol: особено за Виваклоуните :lol:
  terry1
 • "Ще" тея още ГБ мрежа не са пуснали, за 10 пускат анонси :D :D Какво очакваш от оператора, който пусна "5G" на същите честоти със същите скорости с едно поддържано устройство :D
  ivobel721
 • Много бърза справка за покритието на оптичната мрежа е следното - София и Пловдив са масово по 100mbps , докато Варна и Бургас са по 1gbps. Трябва да вложат пари за да направят добра инфраструктура, но това няма да се случи така както ни се иска.. Във Варна все още има доста райони с AON, но от последните две години, това се променя.
  Dubspace
 • Много бърза справка за покритието на оптичната мрежа е следното - София и Пловдив са масово по 100mbps , докато Варна и Бургас са по 1gbps. Трябва да вложат пари за да направят добра инфраструктура, но това няма да се случи така както ни се иска..
  YoungGuy
 • "Ще" тея още ГБ мрежа не са пуснали, за 10 пускат анонси :D :D
  terry1