Първата бета на Android Q поддържа всички телефони Pixel

Очаквахме Google да пусне първата бета версия на Android Q вчера, но компанията реши да ни изненада, като я направи достъпна ден по-късно. Софтуерът поддържа всички телефони от серията Pixel и както може да се предположи, е предназначен главно за разработчици, защото се намира в много ранен етап на разработка и едва ли е подходящ за всекидневна употреба. Освен това повечето от големите и видими промени от финалното издание все още не са готови за масова употреба и ще дойдат на по-късен етап – вероятно за тях ще чуем повече по време на конференцията Google I/O.

Какви са промените? Голям фокус е опазването на личната информация, като потребителите ще могат да ограничат събирането на данни за местоположението от приложенията, само когато те работят. Може да се ограничи и достъпът до мултимедийното съдържание и изтеглените файлове в устройството. Google на свой ред ще се погрижи приложенията да не могат да събират данни като IMEI или серийни номера. Android Q ще поддържа по-добре устройства със сгъваеми дисплеи и ще включва подобрения при разделянето на екрана за работа с две приложения едновременно.

Google добавя и ново API, което ще позволи на разработчиците да извикват прозорци с различни телефонни настройки – например Bluetooth, Wi-Fi и NFC, без да се зарежда цялата секция с настройки. Голяма промяна ще има и при панела за споделяне, който ще се зарежда веднага вместо сегашната бавна работа. Новата версия на Android включва и някои мултимедийни подобрения. Google ще стандартизира работата с изображения с информация за дълбочината на сцената, като добавя нов формат на име Dynamic Depth, комбиниращ JPEG изображение с допълнителни метаданни. Разработчиците ще могат да събират такава информация от устройствата със съвместими камери, така че би трябвало да е по-лесно за външните приложения за обработка на снимки да прилагат боке ефекти.

Платформата поддържа още новия видеоформат AV1 и комуникация с ниска латентност с музикални MIDI устройства. Очакваме още подобрения, които ще доведат до по-бързото стартиране на приложенията при ползване на по-малко памет и по-добра поддръжка на нови начини за биометрична оторизация като лицево разпознаване. Ако имате съвместимо устройство и искате да изпробвате първата бета на Android Q, можете да се регистрирате тук. Очакваме скоро компанията да разшири програмата и тя да обхване и модели на други производители. Google е планирала общо 6 бета версии на Android Q преди излизането на финалното издание през третото тримесечие.

Източник: Google