Първите спътници от системата Galileo са готови да полетят

Европейската навигационна система Galileo е в процес на разработване от известно време и на няколко пъти различни технически, икономически и политически причини наложиха отлагане на старта й, но изглежда, нещата вече се подреждат благоприятно. По информация на BBC първите два сателита, които ще изградят системата, са готови за извеждане в орбита, след като миналия уикенд са преминали важни тестове, които на свой ред дават зелена светлина за полета им на борда на руската ракета-носител "Съюз" на 20 октомври, която ще ги издигне на височина около 23 000 км над Земята. Единият от сателитите вече се намира в комплекса във Френска Гвиана, а другият ще потегли натам тази седмица.

През следващата година се очакват добавянето на още два спътника и стартът на тестове в реални условия. Ако всичко върви по план, през 2015 г. потребителите ще могат да започнат да използват Galileo наред с GPS. През следващите години се очаква изстрелването на около 30 спътника, а освен с GPS, системата ще може да се използва паралелно и с руската ГЛОНАСС. Проектът е дело на Европейската комисия и Европейската космическа агенция, като обещава да осигури позициониране в реално време с точност по-малка от метър.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14886082
  • Притесненията са излишни. Това са спътници на Средна Околоземна Орбита - 23 222 км за Галилео. Сфера с такъв обем ще събере трильони сателити, а ние (от 1957г.) сме изтреляли под 10 000, при това голямата част са вече изгорели в атмосферата. Евентуално пренаселване на орбитите отваря бизнес за събиране на боклук - нещо което е напълно осъществимо с настоящата космическа технология. По скоро проблема е като с изоставените трошки на тротоарите пред блоковете. Никой не ги ползва, а общината не ги прибира, защото все пак имат някаква (макар и минимална) стойност и съществува потенциална възможност да свършат някаква работа на собствениците си.
    A4i
  • нека нека ама с този космическо боклук горе... скоро ще стане пренаселено с 12435647658678 сателита вместо 10 да вършат комплексни неща за различни държави... то всяка страна си пусна 23424 различни свои
    Loоper
  • Това ще е първия пуск на Союз от Куру. Сменят третата степен, да не стане като с ГЛОННАС от края на предната година и Прогреса от преди около месец и ги и ще видим какъв "Гагаренски старт" са направили в Гвиана. :)
    vladovn