По-строги лимити за излъчването на 5G телефоните

Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) приключи преглед на скорошните научни изследвания и наложи нови ограничения за защита на хората, изложени на радиочестотни електромагнитни полета. Основната промяна засяга 5G смартфоните, които работят при честоти 6GHz или по-високи. Като цяло тези устройства ще отговарят на по-строги ограничения по отношение на излъчваната радиация.

И все пак организацията зад лимитите твърди, че не е открила научни доказателства, че мобилните мрежи могат да причинят рак или други заболявания. Нейните експерти са стигнали до този извод, след като са прекарали последните години в преглеждане на наличната научна литература за ефектите от електромагнитните полета. Според ICNIRP новите ограничения ще осигурят подобрена защита за задаващите се 5G технологии, които работят с високи честоти.

Предписанията засягат радиочестотните електромагнитни полета в охват между 100 kHz и 300 GHz, в който попадат приложения като 5G технологии, Wi-Fi, Bluetooth, базови станции, мобилни телефони и др. Новата публикация заменя частта за обхват 100 kHz - 300 GHz от предишното издание на препоръките на ICNIRP от 1998 и раздела за 100 kHz - 10 MHz от документа за ниските честоти от 2010 година.

Новите правила не налагат лимити на 5G базовите станции и антените, а обръщат повече внимание на телефоните, които поддържат мрежите от пето поколение. Организацията е наложила по-консервативни ограничения за радиацията от телефоните, когато са свързани с високочестотни 5G мрежи. Според председателя на ICNIRP става дума за малко по-високо ниво на защита от досегашните предписания.

Организацията GSMA посочва, че сегашните 5G телефони не са засегнати, защото те вече отговарят на изискванията на новите стандарти. В същото време експерти твърдят, че новите телефони се проектират, като вземат под внимание по-строгите ограничения. Изводите на ICNIRP, че не са открили научни доказателства за вреди върху човешкото здраве обаче, едва ли ще успокоят ширещите се в интернет конспиративни теории.

От BBC посочват, че английският телеком регулатор Ofcom е тествал наличните 5G базови станции, за да провери дали техните излъчвания отговарят на изискванията. Досега са направени 16 теста на места със засилена употреба на мобилни устройства. Във всеки от случаите е установено, че емисиите са малка част от позволеното, а най-високата измерена стойност е едва 1.5% от максималното разрешено ниво.

Източник: ICNIRP, BBC

  • Проблемът е, че при отчитането се вземат предвид изолирани тестове на устройство/антена за определен период, което се отнася и за повърхностите на смартфоните. Все едно да поставиш капка с вирус вътре и да я погледнеш под микроскоп, напълно изолирайки всичко извън нанометрите вътре в микроскопа. В реалния свят, освен твоята wifi мрежа, в същата стая на измерване има още 30, почти всички в 5-bar обхвата, всички от които облъчват комулативно. Същото се отнася и за няколкото близки клетки на оператора, които действат едновременно и даже научно и със специализирана апаратура е трудно да се отчете ефекта индивидуално, да не говорим комулативно за въздействие на ден, което ще даде реална информация докъде облъчването би довело до рак или други дългосрочни изменения в клетъчната структура. Аз си имам комбиниран EMF/EF и RF (по трите оси - без нужда от последващи изчисления) измервател и на моменти съм направо уплашен какво електрическо или (комбинирано) магнитно поле се наблюдава от един по-мощен субуфер, сърдж протектора или на до 70 см. от умна RGB лампа, свързана постоянно с рутера. Или умна камера, правеща същото. При всички тези случаи (в инструкциите на измерителя има дневни дози), облъчването е в пъти над препоръчаното безопасно. При телефоните, които съм тествал (4G само до момента) има една крива на разномерни пийкове през определен интервал, но това варира в зависимост от комбинираното използване на 4G, блуутут, т.е. на моменти излъчването става масивно. Примерно стриймване или цялостно натоварване на смартфона. Хубавото на електромагнитните и електрическите полета е, че те са заивисими от разстоянието до обекта, така че само на метър от телефона/източника на сигнала, може да няма и следа или излючването да е минимално - без рутера и антените. Само, че това за предизвикването на рак или имунологични заболявания си е реално и отново говорим за комулативно излъчване (не изолирани измервания на единица). Колкото повече (преплетени) честоти на единица, толкова по-голям риск, а точките на концентрация на такива непрекъснато се увеличават. И няма научна методология, кото да каже - днес този потребител (пациент) е бил изложен само да въздействието на тази или онази мачта, както го мерят включително в тази статия. Въздействието е много по-голямо. И не става въпрос за 5G (4G и wifi са достатъчно микровълнови вече). Става въпрос за RF и EMF in general, включително и за един сешоар, който излъчва 5 пъти повече от една микровълнова печка, ама понеже не се вижда с невъоръжено око били конспиративни теории...
    MEnergy