5G убива птици или как започва една интернет конспирация

5G убива птици или как започва една интернет конспирация

Колелото на технологичния прогрес продължава да се върти и вече сме на прага на навлизането на поредното поколение мобилни технологии. 5G мрежите обещават още по-високи скорости на изтегляне и куп други подобрения, които би трябвало да променят много аспекти на живота. В много европейски страни вече заработиха първите 5G мрежи, а в нашата страна започнаха тестове преди комерсиалното навлизане на технологията, което вероятно ще стане до 1-2 години.

Междувременно хиляди фенове на конспиративните теории започнаха доволно да потриват ръце, защото набелязаха своята следваща мишена - 5G. Вече писахме как страховете от безжичните мрежи, включително Wi-Fi и 4G, започват от една грешна графика от 2000 година и те лесно се пренасят и към и 5G. В социални мрежи, форуми и блогове противниците на 5G им приписват какви ли не грехове - от предизвикване на рак, през безплодие и аутизъм та чак до Алцхаймер. Разбира се, доказателства в подкрепа на тези твърдения липсват.

Една от най-популярните истории, която се описва като дължаща се на 5G, несъмнено е тази за внезапното измиране на 300 птици в Холандия през ноември 2018. Тогава публикация в блог за медицински конспирации започва да твърди, че тестовете на 5G базова станция е убила стотици пернати, което беше достатъчно хиляди да я споделят и да заклеймят "страшната" технология. Оказва се, че истината е съвсем различна - тестовете на 5G на въпросното място всъщност са били направени месеци преди това и са преминали съвсем нормално.

Нещо повече - публикацията е базирана на серия от постове във Facebook на холандския уфолог Джон Кулс, който управлява серия от сайтове и Facebook страници срещу 5G. Той твърди дори, че унищожителните пожари в Калифорния от ноември миналата година са наказателна акция от "управляващия елит" срещу ветото на плановете за "масово въвеждане на 5G” в щата и са причинени от нов тип енергийно оръжие. Тогава той се опитва да свърже необичайната смърт на много птици от парка Huygenspark в Хага с уж проведен едновременно 5G тест.

Истината тук е само една - между 19 октомври и 3 ноември 2018 е била регистрирана смъртта на 337 скорци и 2 гълъба, която е била необяснима, но е била отдадена на отравяне. Впоследствие властите налагат забрана за разхождане на кучета до изясняване на причините, но в началото на декември я вдигат, защото няма нови случаи. Разследването показало, че това не се дължи на бактериална или вирусна инфекция или на отравяне с отрова за плъхове, а освен това са отхвърлени и твърденията за въздействие от 5G тестовете.

Допълнителни изследвания са показали следи от отрова от тисови плодове, но обикновено птиците ги ядат без последици за здравето им. По-късно аутопсията на десетки птици показала наличие на вътрешни кръвоизливи от разкъсани дробове и сериозни увреждания на кръвоносни съдове, дроб и сърце. В крайна сметка заключението е, че птиците са умрели след силен сблъсък една с друга, с клони или със земята като следствие от внезапна паника и дезориентация.

Както споменахме 5G демонстрация в близост до мястото е извършена месеци преди това - на 28 юни същата година. Тогава Huawei прави тест в обхват 3.5GHz в офис на оператора KPN в област Voorburg - 3.5GHz е обхват, който е близък до честотите на актуалните 3G и 4G мобилни мрежи. 5G мрежите предвиждат и ползване на честоти от mmWave обхват 24.25-27.5GHz, но дори и те са сред тези, които Международната комисия по защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) смята за безопасни.

Междувременно Джон Кулс се разграничава от твърденията, че през ноември на това място (Huygenspark) е проведен 5G тест, а вместо това започва да твърди, че причината вероятно е свързана с 4G LTE мрежите. И в двата случая от научна гледна точка неговите думи са меко казано съмнителни. Кулс е създал и Facebook групата Stop5G, която има над 23 000 члена, а в нея се вярва в конспиративните теории за масовата смърт на птиците в Хага и причината за пожарите в Калифорния.

По притеснително е това, че групата е стимулирала създаването на множество локални организации със същата идея, които продължават да разпространяват недоказаните конспиративни теории и дори споделят начини за повреждане на елементите от мобилната инфраструктура. Междувременно откровено сатирични текстове като този за смъртта на стотици гълъби около НДК заради клетката на A1 се споделят като самата истина и допълнително подклаждат вярата за наличието на зловеща конспирация. Добре дошли в ерата на фалшивите новини.

Пак изтъкваме - след толкова години на проучвания няма солидни доказателства, че мобилните мрежи имат вреден ефект върху човешкото здраве. 5G мрежите ползват технологии като техните предшественици, които все още не се считат за причиняващи рак, макар че изследванията върху дългосрочния им ефект върху нас продължават на много места по света. Това обаче не пречи на движението срещу 5G, което се активизира с първите тестове и пускането в експлоатация на първите комерсиални мрежи.

Вече писахме и за случаи на целенасочено негативно отразяване на мрежите от пето поколение от американското подразделение на руската RT. С поредица от репортажи то се опита да усили страховете на хората преди старта на щатските 5G мрежи с предупреждения за рак, кръвотечение от носа и други рискове за здравето като заложи на сензационни фрази като "5G апокалипсис" и "експеримент с човечеството" и предупреди зрителите си, че 5G “може да ви убие.” Дали това е част от руската хибридна война? Може би, но този подход определено работи, защото репортажите на RT се отразяват масово от блогове и сайтове, а освен това се приемат за самата истина от вярващите в конспирации.

За експертите всичко това е повторение на миналото. Новите теории за 5G на практика са променени теории за вредата от 4G, а те на свой ред стъпват на страховете за предходните безжични технологии и дори от висковолтовите далекопроводи. Подобна цикличност се наблюдава и при ваксините - при появата на нови ваксини на дневен ред отново излизат митовете за вредата от тях, а вярата в тези теории води до завръщането на опасни болести, които се считаха за отдавна изкоренени.

Оферти на деня

 • Птици атакуват 5г, 5г убива птици... пита се в задачата тия птици що са живи тогава?Доста живи...
  AVKansazov
 • Птиците отвръщат на 5G, атака срещу 5G кула. Повече разум у гълъб, отколкото у човек.
  https://www.youtube.com/watch?v=2qXVkjZwcD8
  kpo
 • Самовнушението е голяма вяра... Ами ако ти кажа, че вече имам случай с майка, която ме заплаши, че ако от догодина започна да ползвам 5G мрежите, ще си спре детето от тренировки при мен... :D Ще ти кажа, че ще е щастливо избавление за тебе. Защото най-вероятно след това ще те обвини, че му пробутваш стероиди.
  samoznai
 • Самовнушението е голяма вяра... Ами ако ти кажа, че вече имам случай с майка, която ме заплаши, че ако от догодина започна да ползвам 5G мрежите, ще си спре детето от тренировки при мен... :D
  Ванката
 • Самовнушението е голяма вяра...
  AVKansazov
 • -
  npet
 • Ето нова информация от Дневник. В статията се описват настроенията в Швейцария:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/09/18/3965265_ropotut_sreshtu_5g_mrejite_v_shveicariia_se_zasilva/

  След триумфалното начало сега 5G технологията е изправена пред разрастващо се недоволство, особено във френскоговорящия регион на Швейцария. Поставени под натиска на интернет петиции, в повечето случаи инициирани от граждани, няколко кантона преустановиха процедури по изграждане на антени в името на предпазливостта като Женева, Во, Фрибур и Ньошател. Замразяването обаче се отнася само до изграждането на нови антени, тъй като операторите могат да преобразуват без разрешение 4G антена в 5G. "Суиском" например уверява, че до края на годината ще покрие 90 процента от населението.


  Федералните власти обаче се опасяват, че ропотът срещу 5G се засилва, и предупредиха, че всеки "мораториум" - по-радикална мярка от замразяването на разрешителните за строеж, по която някои кантони трябва да се произнесат - би могла да бъде атакувана в съда.


  Противниците на 5G обаче не губят надежда: за 21 септември е планирана демонстрация пред сградата на правителството в Берн, подготвя се и референдум, обясни Коко Таш-Берте от сдружението "Фрекуенсия" (Frequencia). "Има членове на парламента, които са на наша страна. Мисля, че мнозинството от гражданите са с нас", каза тя пред АФП.

  Според противниците на 5G тази мобилна технология носи безпрецедентни рискове, особено за здравето и околната среда. Те настояват за национален мораториум и за по-голямо разчитане на оптичните кабели.
  Оливие Паю, който демонстрира веднъж месечно пред ООН срещу 5G технологията, признава, че още не е доказано, че електромагнитното излъчване предизвиква ракови заболявания, но казва, че страда от свръхчувствителност към него - патология, която не е призната от всички държави.


  Изключително влиятелната швейцарска Федерация на лекарите също призовава за предпазливост, като обяснява, че "докато не бъде научно доказано, че повишаването на сега допустимите пределни стойности на радиация не влияе върху здравето, трябва да се откажем от тяхното увеличаване".


  Проучвания


  В Женева битката се води от Даниел Бухс - лекар, който е и депутат в кантоналния парламент от центристката Християндемократическа партия на Швейцария. "Чакаме сериозно независимо изследване, което да покаже има или няма риск от вреда за населението от 5G", за да се избегне скандал, какъвто беше случаят с азбеста", казва той, подчертавайки, че Световната здравна организация (СЗО) е започнала проучване.


  Говорител на СЗО потвърди пред АФП, че специализираната агенция на ООН "в момента извършва оценка на рисковете за здравето, свързани с излагането на радиочестотни полета".


  В Берн експертна група, натоварена със задачата от правителството, също прави проучване. Нейният доклад, който се отнася за "радиационните рискове в краткосрочен и средносрочен план, по-специално в контекста на въвеждането на 5G", трябваше да бъде публикуван преди началото на лятото. Той обаче бе забавен "с оглед мащаба на задачата", обясниха от федералната служба по околната среда.


  Това отлагане предизвика гнева на противниците на 5G, според които правителството може да се е поддало на евентуален натиск.
  alex333
 • Само си вкарвате филми... :D
  Ванката
 • Вервайте ми , електромагнитно излъчване на 5Г води само до загряване на тъканите. Другото е конспирация да злепостави технологиията.
  A4i
 • А бе усещам че накрая от всичко това ще спечелят производителите на алуминиево фолио :lol:
  AVKansazov
 • Ами честотите отиват към милиметровия обхват и нашите неврони играят ролята на антенки, щото като размер са 1/4 от дължината на вълната. Съответно в тях се индуцира огледално електромагнитно поле. Напрежението нараства над 70 миливолта и натриевите помпи на неврона генерират сигнал. Интензитета на полето пулсира , щото така работят клетките , съответно генерираните сигнали са хаотични и биологичната система за елиминиране на смущенията не работи. Разбирам, че и ти, и Леголас се страхувате от някакви неща, които може, евентуално, знае ли някой как, да се случат.
  продъжавайте да се шашкате, аз избирам друго.
  samoznai
 • Ами честотите отиват към милиметровия обхват и нашите неврони играят ролята на антенки, щото като размер са 1/4 от дължината на вълната. Съответно в тях се индуцира огледално електромагнитно поле. Напрежението нараства над 70 миливолта и натриевите помпи на неврона генерират сигнал. Интензитета на полето пулсира , щото така работят клетките , съответно генерираните сигнали са хаотични и биологичната система за елиминиране на смущенията не работи. Разбирам, че и ти, и Леголас се страхувате от някакви неща, които може, евентуално, знае ли някой как, да се случат.
  продъжавайте да се шашкате, аз избирам друго.
  samoznai
 • Ами честотите отиват към милиметровия обхват и нашите неврони играят ролята на антенки, щото като размер са 1/4 от дължината на вълната. Съответно в тях се индуцира огледално електромагнитно поле. Напрежението нараства над 70 миливолта и натриевите помпи на неврона генерират сигнал. Интензитета на полето пулсира , щото така работят клетките , съответно генерираните сигнали са хаотични и биологичната система за елиминиране на смущенията не работи.
  A4i
 • Гама излъчване има и при гръмотевична буря. Електростатичния заряд в облаците е толкова силен че ускорява частици до релативистични скорости и при сблъсък с атоми в атмосферата се генерират гама лъчи. Проблема на операторите ече те избират всепо неподходящи честоти. Имам въпроси:
  Какво ощо има това с базовите станции?
  Дефинирай "неподходящи честоти"?
  И отново да питам: как излъчванията на базовите станции ще станат радиоактивни?
  samoznai
 • Гама излъчване има и при гръмотевична буря. Електростатичния заряд в облаците е толкова силен че ускорява частици до релативистични скорости и при сблъсък с атоми в атмосферата се генерират гама лъчи. Проблема на операторите ече те избират всепо неподходящи честоти.
  A4i
 • Toчно така, Леголасе - за гама лъчи ти трябват радиоактивни елементи или ядрена реакция. И ако сме го изяснили това, хайде сега да ми изясниш как спред тебе радиовълните на 5Г ще станат гама-лъчи.

  И за да спрем наистина с глупостите: законите на физиката не са формулирани за “иделаен” случай. Красотата им е точно в това: важат навсякъде и винаги и не им пука дали ти знаеш за това.
  samoznai
 • Ти няма да го хванеш пълноценно, телефонът ще се мъчи да се регистрира във все по-нови и нови клетки и ще си изхабиш батерията.
  tzincbg
 • Въпрос на височина и скорост. Имам познат, който лети с парапланер. Говорил съм с него, докато лети. Но това са няколкостотин метра височина най-много, ниска скорост от няколко десетки километра в час макс и той не е в метална кутия с километри екранирани кабели по нея.
  Така че да хванеш сигнал на 10 км височина и почти 800 км/ч са глупости.
  samoznai
 • При полет София-Букурещ един от пътниците до мен също имаше мобилна връзка над България, защото самолетът не летеше особено високо.
  chilko
 • Много благодаря. Но елате и утре да подискутираме как 5Г базовите станции индуцират обратно магнитно поле в кравите и те стават хомосексуални.... Нещо не разбирам защо е подигравателния тон, не е никак на място. Предполагам, че понеже не [u]вярваш[/u] на това, което пиша, то автоматично съм от клуба на побърканите конспиратори. По-добре прочети мненията назад в темата
  И понеже не ми се губи време да пиша за нещо, което ме интересува, след като някои хора просто ще повтарят до откат, че не е вярно, това ще е последното, с което ще си губя времето тук:

  [url=https://ibb.co/Pzt7pzX][img]https://i.ibb.co/Pzt7pzX/Screenshot-2019-07-31-at-19-11-18.jpg[/img][/url]
  Ето така изглежда мобилна връзка от самолет. Оградената клетка (една от няколкото засечени) е 1308712 (eNB 5112) на Виваком. Намира се в с. Красен, обл. Русе. Който иска, може да си намери къде се намира това място и на какво разстояние е от координатите, където е засечен сигналът.

  [url=https://ibb.co/5LXPB3v][img]https://i.ibb.co/5LXPB3v/Screenshot-2019-07-31-at-19-56-01.jpg[/img][/url]
  Ето и още такива случаи (ограденото в червено е летището до Букурещ, ако някой не се е досетил още)
  Изрично написах два пъти, че базовата станция трябва да е по-далече, но явно дори в технически форум подигравките са по-важни от фактите. :D
  Малко технически въпроси относно рисунката:
  - самолета на каква височина е бил?
  - какво е значението на цветният код на точките?
  Цеко