Полезните жестове за управление на Huawei P10 lite

Полезните жестове за управление на Huawei P10 lite

От известно време Huawei разработва собствен потребителски интерфейс за телефони си, който добавя допълнителни функции за по-лесно използване на устройствата. Името му е EMUI, а актуалната версия 5.1 е базирана на Android 7.0 и може да се открие в модела Huawei P10 lite, наред с флагманите P10/P10 Plus и Mate 10. Една от функциите, която отличава EMUI от другите платформи е Knuckle Gestures (жестове с кокалчетата) – това е напълно нов начин да ускорим работата си с телефона. Всеки един смартфон може да бъде контролиран чрез докосване с пръсти, но P10 lite може също така да засече, когато изписваме символи върху екрана с кокалчетата и да активира подходящите функции. Тези жестове са разделени в три основни групи – смарт скрийншот, рисуване и жестове за разделяне на екрана.

Смарт скрийншот
Много често ни се случва да направим скрийншот, който да изпратим на някой приятел или колега. Това може да е част от карта, страница от приложение, интересен цитат от някоя статия или пък част от работна таблица. Обикновено, за да се направи скрийншот, трябва да натиснем едновременно поне два бутона. С Huawei P10 lite е много по-лесно – просто трябва да почукаме два пъти по екрана с едно от кокалчетата и скрийншотът е готов. Едновременно с това се показва и меню, което дава възможност да изпратим веднага файла. Но какво става, когато избрания фрагмент е по-голям от екрана? Няма проблем – просто изписваме буквата S на екрана, използвайки кокалчетата си и смартфонът ще направи по-голям скрийншот, например на цяла уеб страница. Когато искаме да включим само част от страницата, просто я селектираме с кокалчето. И това не е всичко, което опцията може да предложи. Когато почукате по екрана с две кокалчета едновременно, смартфонът ще отвори видео презентация, която обяснява за какво служат различните опции в менюто. Това може да е от полза на хората, които не са чак толкова запознати с новите технологии и така могат да научат как да използват дадени функции на техния смартфон Huawei.

Рисуване
Функцията “Рисуване” е сред най-лесните начини да активираме избрано приложение или услуга в нашия смартфон. Тя дава възможността да активираме 4 различни функции много бързо – просто изписваме, която и да е от буквите c, e, m или w върху екрана с кокалче. Можем и да зададем функция за всяка една от тях. Например, когато изпишем буквата c, ще се активира камерата.

Разделяне на екрана
Жестът за разделяне на екрана е много бърз начин да активираме полезната, макар и рядко използвана функция за работа с две приложения едновременно. Повечето потребители просто не знаят как да разделят екрана си. Това е изключително лесно с Huawei P10 lite – просто използваме кокалчето си, за да нарисуваме права линия в средата на екрана, което веднага го разделя на две части и смартфонът ще бъде готов да работи с две програми едновременно.

Knuckle Gestures е сред полезните функции, която улеснява и ускорява използването на смартфона. Тези възможности са един от интересните компоненти на най-новия интерфейс EMUI 5.1, който е оптимизиран за максимална продуктивност. Жестовете минимизират броя стъпки нужни за изпълнението на повечето задачи. В комбинация с бързия хардуер, това позволява на потребителите на Huawei P10 lite да правят повече за по-малко време.