Продажбите на смартфони със спад в ЕМЕА, но популярността на широкоекранните модели расте

Нов доклад на IDC разкрива, че стагнацията на пазара за смартфони в нашия регион EMEA продължава. Данните разкриват, че общите доставки в Европа, Русия и ОНД са намалели незначително на годишна база до 44.9 милиона броя. Ситуацията в ЕС е по-лоша, защото в повечето страни от Западна Европа се отчита по-ниска стойност на телефоните спрямо същия период на 2017. В Италия и Франция обаче има увеличение, а в Центрлна Европа се наблюдава продължаваща тенденция за покупка на по-скъпи модели. Като цяло за ЕС средните продажни цени са намалели с над 10% на годишна база.

В Близкия изток и Африка също се наблюдава подобна динамика. В региона са били доставени 38.395 милиона смартфона със средна продажна цена 212 долара при 242 долара през първото тримесечие на годината. Забавяне има дори и при обикновените телефони, които по традиция се продават добре в региона. IDC посочва, че в Близкия изток и Африка съотношението между обикновени телефони и смартфони е вече почти 50 на 50. Компанията изтъква, че в Европа Huawei е имала много добро тримесечие благодарение на трите модела в серията P20.

Според данните през второто тримесечие на годината Samsung е имала 32.4% от пазара на смартфони в Западна Европа, а втората позиция е за Huawei с 24.8% преди Apple с 22.5%. Тази подредба обаче най-вероятно ще се промени след премиерата на новите модели iPhone. На четвърто място е Xiaomi с 3.8%, но китайската компания едва сега започна да навлиза на пазарите от Западна Европа след успешния пробив в Полша и Русия.

Според IDC Xiaomi има голям принос за понижаването на цените и компанията е успяла да продаде 6 пъти повече телефони в ЕС за тримесечието спрямо миналата година. Проучването разкрива, че потребителите в Европа възприемат добре новото широкоекранно съотношение на устройствата. Преди година почти всички продадени в ЕС смартфони с Android са със съотношение 16:9, но през изминалото тримесечие техният дял е малко над 50%. Компанията посочва, че като следствие от това категорията на фаблетите се радва на нова популярност.

Заради породените от ширината на големите устройства със съотношение 16:9 трудности тяхното разпространение в ЕМЕА не е било голямо, но новите по-тесни и високи дисплеи намират много повече фенове. Тази тенденция е добре дошла за производителите на смартфони, които могат да добавят по-тесен дисплей в корпуса на съществуващо устройство без голям редизайн и така да пуснат нов продукт без голяма инвестиция. IDC смята, че догодина тази тенденция ще се засили и ще е видима в почти всички телефони с Android.

Източник: IDC, The Verge

  • Е аз честно, нищо не разбрах от тази статия.Конкретно за широкоекранните телефони. За мен по широк означава увеличение в хоризонтална равнина. А всъщност тенденцията е да стават тесни и високи. Нарастват във вертикална посока. И как ще е по лесно за конструиране това изтъняване пък издължаване, не ми е ясно. Или пък модата на пръчките бързо отминава и се връщат плочките?
    propov