Знаковите телефони на 2016 година

Знаковите телефони на 2016 година

Първите смартфони в серията Pixel наследиха серията Nexus, но вече само с логото на Google. Двете устройства предложиха сходни характеристики и различни размери, като осигуриха достъп до най-доброто от Android. Впечатлиха ни и с възможностите на своите камери.

Това е годината, в която Apple каза "чао" на стандартния жак за слушалки. Това стана с iPhone 7 и iPhone 7 Plus, които предложиха дизайна на своите предшественици, но добавиха водоустойчивост, статичен основен бутон, подобрена 12МР камера с оптична стабилизация и втора телефото камера в по-голямото устройство.

 

Sony Xperia XZ се оказа първото устройство на японците с USB-C порт и 23 MP камера с лазерен автофокус и сензор за цветна температура. Смартфонът зарадва феновете на фотографията и с 5-осева дигитална стабилизация. Телефонът предложи и конструкция от полимерна рамка, стъклен преден панел и гръб от алуминиева сплав.

LG G5 се опита да направи нещо ново и се провали в това. Устройството предложи метален корпус и заложи на модулна конструкция, която позволяваше добавянето на аксесоари с различна функционалност. Замяната на модулите обаче ставаше с вадене на батерията, което не беше особено удобно.

iPhone SE беше сред последните малки смартфони на фона на все по-големите мобилни устройства. Устройството предложи дизайна на iPhone 5s, но с обновен хардуер като нов чипсет A9, 12МР камера, по-голяма батерия и възможност за запис на 4K видео.

Motorola Moto Z предложи по-добрата модулна конструкция, като позволи лесното добавяне на аксесоари чрез магнитен механизъм. Екосистемата от модули се разрасна, а добавките вече могат да се ползват с много повече телефони от едноименната серия.

Xiaomi Mi 5 беше първото устройство на китайската компания с премиера на мобилния конгрес, което явно показа амбициите й. Моделът предложи флагмански хардуер на достъпна цена, като осигури премиум изработка от метал и стъкло, 5.15" дисплей, 16МР основна камера и чипсет Snapdragon 820.

Huawei P9 даде началото на съвместната работа на китайската компания с Leica. Устройството до голяма степен запази дизайна на Р8, но предложи двойна 12МР камера, която включваше монохромен сензор за запечатване на повече детайли и разширяване на динамичния диапазон.

HTC 10 даде тласък на тайванската компания, като осигури корпус от масивен алуминий, 5.2" дисплей с висока резолюция, USB-C порт, два говорителя, подобрено възпроизвеждане на звук и 12МР камера с оптична стабилизация, която правеше впечатляващи снимки.

OnePlus 3T наследи представения само 6 месеца по-рано OnePlus 3, като предложи повечето от неговите възможности като алуминиев корпус, 5.5" AMOLED дисплей и 16МР камера, но добави по-бърз чисет, по-голяма батерия и опция за повече вградена памет.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.