Разработиха носим сензор, който засича симптоми на коронавируса

Залепващ се по подобие на лепенките сензор, разработен от Северозападният университет (Northwestern) в САЩ, може да засича ранни симптоми за наличието на инфекция от новия коронавирус. Устройството се залепва за гърлото и следи за кашлица и други симптоми, които могат да покажат наличието на вируса.

Според създателите му, този уред може да помогне на здравните работници за ранно диагностициране на заболяването. Около 25 заразени души са започнали да го използват преди две седмици, като те са наблюдавани в клиника и в домашни условия. Досега са генерирани над 1 терабайт данни от общо над 1500 часа.

 

Самият сензор е с размерите на пощенска марка и е гъвкав. Освен за кашлица, той следи за затруднено дишане на база на респираторните звуци, както и пулс и температура. Учените се надяват, че след достатъчен брой проследени случаи, уредът ще може да прихване заболяването в по-ранен етап.

Данните от сензора се предават към поставен в близост до него iPad веднъж на ден, когато той се сваля за зареждане. Те се качват в облачна база от данни и са достъпни за изследване от алгоритъм с изкуствен интелект. На този етап не се проследяват данни в реално време. Устройството може да бъде носено постоянно и е лесно за дезинфекция, тъй като няма портове.

Източник: Northwestern

  • Параноята е повсеместна, вие сами сте се чипирали отдавна с най-скапаните чипове и ги ползвате вместо мозък.Програмират ви от фейсбука и разните манипулатори от идиотските сайтове за фалшиви новини и измислици.
    AVKansazov
  • Аман от простотии!
    mrazko
  • Айде няма нужда да ни слагат чипове!
    Диян