RIM представи платформата BlackBerry 10

RIM представи платформата BlackBerry 10
През последните месеци съдбата не беше особено благосклонна към RIM и пазарните позиции на компанията се свиваха с темп, съизмерим с този, който изпитва Nokia, докато пренастройва стратегията си към Windows Phone. Канадците залагат съдбата си на една карта - платформата BlackBerry 10, която трябва да дебютира по-късно през годината, заедно с нова серия устройства, които разчитат на нея. По време на събитието BlackBerry World в Орландо, RIM представи официално платформата и за пръв път сподели подробности за нея. BlackBerry 10 е изградена на основата на QNX - софтуера, който задвижва и таблета BlackBerry PlayBook, но с оптимизации за използване със смартфони. По-късно през годината (вероятно през есента) PlayBook ще получи ъпдейт до BlackBerry 10.

Компанията поставя голям акцент върху жестовете при управление, които позволяват на потребителите да получат бърз достъп до приложения, документи и известия за събития. И тъй като RIM има славата на компания, която осигурява отлично преживяване при въвеждане на текст с QWERTY клавиатури, BlackBerry 10 ще разполага с усъвършенствани алгоритми за писане чрез сензорни екрани. Новата клавиатура ще се учи от навиците на потребителите и ще дава бърз достъп до символи чрез жестове, а освен това ще разполага с подобрена технология за предсказващо въвеждане.

Друга от по-интересните възможности на BlackBerry 10 е свързана с камерата. Потребителите могат да докоснат екрана, където пожелаят, за да направят снимка, а след това да използват специална функция, осигуряваща достъп до кадри преди и след запечатания момент и така да изберат най-добрата снимка.

Авторите на приложения вече имат достъп до бета версия на инструментите за създаване на софтуер за BlackBerry 10 (на практика това все още е PlayBook OS), а освен това всички присъстващи на BlackBerry World ще получат и телефон с платформата. Това е тестово устройство, което ще послужи за разработването на софтуер и според компанията няма нищо общо с моделите, които ще достигнат до пазара. Смартфона е снабден с 4,2" дисплей с резолюция 1280х768 пиксела и може по най-добрия начин да покаже напълно променения интерфейс на BlackBerry 10. Добавени са NFC възможности и слот за microSIM карта.

 • това е истината: [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kAG39jKi0lI[/Youtube]
  Devo
 • Какви са тези цени- 25 лв. за 250 МБ ББ пакет?!? Това е подигравка с клиентите, на Вива фрии ползвам 1 ГБ нет за 10 лв. Разликата в цената е 10 пъти! Много ясно, че ще сменяш платформата! Неслучайно и пазарния дял на Blackberry не просто падна, той се срина катастрофално!
  milen888
 • Прекрасно изглежда, дано оправдаят очакванията на милионите си фенове по света, защото тук се броим на пръсти. Аз даже мисля да сменям ОС-а, защото сега плащам 25 лв само за 250-те МБ ББ пакет, които и на 50% не мога да използвам. Всичко свържва с бизнес приложенията. Къде по-изгодно и забавно ще ми дойде един андроид или айфон.
  spe
 • М звучи интерсно. :)
  NickRey
 • М звучи интерсно. :)
  NickRey