Сгъваемите смартфони на 2020

Сгъваемите смартфони на 2020

Смартфоните със сгъваеми дисплеи все още са нишов продукт, но през настоящата година вече сме свидетели на повече модели и постепенна еволюция на някои решения и технологии. Днес предлагаме на вниманието ви актуалните предложения на основните производители.

Започваме със Samsung Galaxy Z Flip, който предлага 6.7” Dynamic AMOLED дисплей със съотношение 22:9 и резолюция 1080 х 2636 пиксела. Върху него е поставено ултратънко стъкло, а интересна особеност е опцията за фиксиране на екрана под различни ъгли. От компанията изтъкват, че в механизма на сгъване има специална четка, която предпазва срещу проникването на външни обекти, но тя не е особено ефективна.

Отстрани на корпуса е поставен сензор за отпечатъци, а върху капака има 1.06” сензорен дисплей (300 х 116 пиксела) за достъп до нотификации и друга информация. В хардуерно отношение откриваме чипсет Snapdragon 855+ в комбинация с 8GB RAM и 256GB памет за файлове. Основната камера е двойна и включва два 12МР сензора с различна оптика (широкоъгълна и ултраширокоъгълна), а за селфита е добавена 10МР камера в отвор в екрана. Всичко се задвижва от двойна батерия с капацитет 3300 mAh.

Продължаваме с Huawei Mate Xs (ревю), който беше представен през февруари и представлява подобрена версия на Mate X с по-бърз чипсет Kirin 990 5G, по-здрав механизъм на сгъване и с по-издръжлив сгъваем дисплей. Смартфонът ползва OLED дисплей с диагонал 8” и резолюция 2200 x 2480 пиксела, но в сгънато състояние той се разделя на два по-малки дисплея с диагонал 6.36” отзад и 6.6” отпред.

Батерията е с капацитет 4500 mAh и поддържа зареждане при 55 вата. Основната камера с логото на Leica комбинира 40МР главен сензор от типа RYYB (27mm, f/1.8), 8MР телефото камера с оптична стабилизация (80mm, f/2.4), 16MР ултраширокоъгълна камера (17mm, f/2.2) и 3D ToF сензор за боке ефекти. В софтуерно отношение откриваме Android 10 с EMUI 10.0.1, а за достъп до приложения се ползва услугата Huawei AppGallery. Компанията е оптимизирала софтуера за по-добра работа с големия дисплей.

Що се отнася до механизма на сгъване, който е наречен Falcon Wing, в него има над 100 части, работещи за гладко преминаване между двата режима. Елементите са изработени от циркониева сплав, която е с 30% по-здрава от титаниевата сплав. Гъвкавият дисплей също има подобрена двуслойна предпазна структура за повишена здравина, а за охлаждането на мощния чипсет се грижи системата Flying Fin с графен и микроскопични наноканали.

Идва ред на още един модел на Samsung Galaxy Z Fold2, а той има 6.2" Super AMOLED дисплей от външната страна, а в него има отвор за 10МР камера. Основният дисплей вече е с диагонал 7.6" и поддържа опресняване от 120Hz при резолюция 1080p, но може да работи и при пълната резолюция от 2208 x 1768 пиксела. В него има отвор за още една 10МР камера. Основната камера е тройна и включва само сензори с резолюция 12МР.

Подобно на Galaxy Z Flip устройството ползва специалното ултратънко стъкло на компанията, което би трябвало да осигури по-солидно усещане. Механизмът на сгъване също е зает от по-малкия модел, а една от особеностите му е защитата срещу проникване на външни обекти, които могат да го повредят. Той позволява отваряне на двете части под различни ъгли за употреба в режим Flex Mode, при който ръцете ви са свободни и можете да оставите телефона върху масата например.

Телефонът предлага 256GB памет и 12GB RAM, а батерията с капацитет 4500 mAh поддържа бързо зареждане плюс безжично и реверсивно. Върху едната страна е добавен и сензор за отпечатъци. Откриваме и стерео говорители. Компанията е направила специфични софтуерни оптимизации за по-добро използване на голямата екранна площ. Има възможност за едновременно ползване на две или три приложения, както и възможност за запазване на бързи връзки за отваряне на две или три приложения.

Завършваме с Motorola razr 5G, като новата версия на миналогодишния модел включва съществени подобрения. Една от най-важните промени е възможността за ползване и на nanoSIM карта в допълнение на eSIM. Добавени са и 5G възможности чрез използвания чипсет Snapdragon 765G.

Новото устройство предлага познатата форма с вертикално сгъване на дисплея, но брадичката вече е скосена и с намалени размери, а сензорът за отпечатъци е преместен на гърба на телефона. Двете външни части на телефона вече са покрити с 3D стъкло Gorilla Glass 5. Телефонът се е сдобил и с увеличена памет - 8GB RAM и 256GB за файлове вместо 6/128GB в предходния модел.

Батерията също е с увеличен капацитет от 2510 mAh на 2800 mAh, но отново поддържа бързо зареждане при 15 вата. Основната камера вече включва 48МР (f/1.7) сензор с оптична стабилизация. Добавен е и лазерен автофокус чрез ToF сензор. Селфи камерата също е подобрена и вече осигурява 20МР (f/2.2) сензор. В софтуерно отношение откриваме Android 10 с полезните добавки на Motorola, които от известно време са познати с името My UX.