Samsung Galaxy Z Fold2 е футуристичен и впечатляващ

Samsung Galaxy Z Fold2 е футуристичен и впечатляващ

Смартфоните със сгъваеми дисплеи са все още скъпа екзотика, но е изненадващо с каква скорост производителите успяха да отстранят недостатъците на моделите от първото поколение, за да предложат продукти, които заслужават потребителското внимание. Наскоро разгледахме сериозно подобрената нова версия на Motorola razr, а сега ще се спрем и на следващия модел в серията Galaxy Fold на Samsung.

Става дума за Galaxy Z Fold2, стъпващ върху основата на миналогодишния Galaxy Fold, който имаше проблемен пазарен дебют. Тогава проблеми със здравината на дисплея в бройките за пресата накараха компанията да забави старта на продажбите с няколко месеца до есента, за да направи някои промени в конструкцията.

В новия модел тези проблеми на растежа липсват и той лесно може да ви убеди, че е по-добър телефон от своя предшественик. В същото време Samsung е успяла не само да подобри хардуера, но и да направи необходимите софтуерни промени, за да осигури подобрено потребителско преживяване.

Нека обаче не забравяме, че става дума за телефон, който струва почти 4000 лв. Това твърдо го позиционира в премиум сегмента и го насочва към потребителите, които могат да си позволят да отделят такива суми за телефон. Заради уникалния си дизайн и разширени възможности за многозадачна работа устройството е особено подходящо и за бизнес употреба, въпреки че не разполага с писалка S Pen.

Дизайн

Няма съмнение, че Galaxy Z Fold2 е масивен телефон. В сгънато състояние дебелината на корпуса е 16.8 мм, а теглото от 282 грама го прави особено солиден. Разбира се, при разгъване дебелината на устройството намалява до далеч по-приемливите 6.9 мм, но в същото време се увеличават другите размери - от 68 x 159.2 мм до 128.2 x 159.2 мм.

При нас беше версията в бронзово, която изглежда ефектно, но за щастие компанията предлага устройството и в черно за по-консервативно настроените. Страничната рамка е алуминиева с леко груба текстура, а двете външни части на телефона в сгънато състояние са покрити със стъкло Gorilla Glass - отпред Victus, а отзад Gorilla Glass 6 с матова текстура.

Самият механизъм на сгъване е покрит с капаче, а работата му е плавна и с прецизно настроено съпротивление при сгъване или разгъване. Като цяло усещането от боравенето с механизма напълно съответства на премиум характера на телефона. При затваряне между двете части остава пролука, която е необходима за запазване целостта на гъвкавия дисплей, но тя е по-малка от тази на миналогодишния модел.

Компанията е добавила и познатата от Galaxy Z Flip възможност за позициониране на двете части на телефона под различни ъгли за употреба в т.нар. Flex режим, за който ще стане дума по-късно. Работата на механизма е плавна и без никакви звуци на триене или пък стържене, но така или иначе прекарахме с телефона само няколко дни и не знаем как ще му се отрази дългосрочната употреба. Samsung уверява, че е подобрила здравината и дори е добавила специални четки в механизма срещу проникване на прах и други външни обекти, така че засега трябва да се доверим на това.

Върху задната страна откриваме масивната зона за тройната основна камера, която се подава над корпуса, но не колкото в Galaxy Note20 Ultra. От дясната страна на корпуса е поставен бутон за включване с вграден сензор за отпечатъци, който работи много бързо, а над него са бутоните за звука. Върху едната страна се намира и слотът за SIM карта, като устройството не разполага с възможност за добавяне на повече памет. Телефонът има и стерео говорители, които се представят много добре, като осигуряват силен и детайлен звук.

Дисплей

Дисплеите в Galaxy Z Fold2 са два. Отпред в затворено състояние откриваме 6.2" AMOLED панел с резолюция 2260 x 816 пиксела (386ppi) и съотношение 25:9. Дисплеят е много по-голям от този в предходния модел и макар да е тесен, се оказва много удобен за ползване на повечето телефонни функции, така че не се налага да отваряте основния екран. Панелът е достатъчно ярък, вижда се добре на открито, резолюцията е достатъчна, а ъглите на видимост са високи. В горната му част има малък отвор за предната камера, а опресняването става при 60 херца.

Щом отворите устройството, пред вас се разкрива цялата прелест на неговия 7.6" Dynamic AMOLED 2X дисплей с резолюция 2208 x 1768 пиксела (373ppi), съотношение 22.5:18 и опресняване при 120Hz. Този път дисплеят няма изрязване подобно на предходния модел, а втората селфи камера е поставена в малък отвор. Страничните рамки са достатъчно малки, за да не правят впечатление, но не такава е ситуацията с гънката в средата, която се вижда и усеща при прекарване на пръст.

Панелът е покрит със специален полимерен протектор, но компанията посочва, че под него е поставено същото ултратънко стъкло, което се ползва и в Galaxy Z Flip. Това би трябвало да осигури премиум усещане, но при работа с екрана все пак остава впечатлението от докосване на пластмаса. Затова се подгответе с течение на времето полимерният слой да се надраска - това е възможно дори с нокът. Това покритие лесно се покрива и с отпечатъци. За щастие, дизайнът на телефона предпазва дисплея в сгънато състояние.

Панелът поддържа адаптивна честота на опресняване, която се променя според съдържанието, за да пести енергия - подобна технология включва и Note20 Ultra. Що се отнася до характеристиките му, те са повече от добри - на открито е достатъчно ярък, ъглите на видимост са отлични, а цветовете са ярки и наситени. Благодарение на адаптивното опресняване осигурява и подобрено потребителско преживяване в различни сценарии на употреба.

Хардуер и батерия

Телефонът работи с чипсета Snapdragon 865+, което май го прави единственото устройство на компанията с флагмански чипсет на Qualcomm в България, защото по традиция Samsung предлага тези варианти на ограничен брой пазари, а в Европа продава флагманите си с чипсет Exynos. Това определено е плюс, защото решението на Qualcomm се представя по-добре спрямо аналогичните чипсети на корейците и несъмнено е допълнителен бонус за телефон от такъв клас.

Чипсетът включва 8 ядра и графичен ускорител Adreno 650, а към тях са добавени 12GB RAM и 256GB UFS 3.1 памет за файлове. Ползването на най-бързия чипсет на Qualcomm и изобилието от оперативна памет и бърза памет за файлове позволяват на телефона да предложи флагманска производителност. По време на тестовете установихме, че устройството е много бързо и не се сблъскахме с никакви забавяния дори и в по-тежки игри. Анимациите и превъртането на съдържанието са плавни, а превключването между приложенията във фонов режим е много бързо.

Батерията на смартфона е с капацитет 4500 mAh и съвсем очаквано поддържа бързо жично и безжично зареждане. Жичното става при 25 вата, което не е чак толкова бързо на фона на решенията на конкурентите, но все пак се справя със задачата да зареди батерията без много чакане (от 0 до 100% за около час и половина). Отново е налична и опция за безжично зареждане на други устройства - например слушалки или умен часовник.

Капацитетът на батерията е достатъчен за цял ден активна употреба на устройството и дори с малък запас за следващия, така че в това отношение няма никакви изненади. Като цяло подобно представяне е в рамките на очакваното от актуалните смартфони и е подобно на постиганото от другите тазгодишни флагмани на Samsung, но все пак е изненадващо предвид големия дисплей и високата му честота на опресняване. Разбира се, то зависи и от начина на употреба на телефона - дали ползвате повече предния дисплей или пък основния.

Софтуер

Смартфонът разчита на Android 10 в комбинация с интерфейса One UI 2.5, така че няма да срещнете нищо необичайно. С предния дисплей се работи като с нормален смартфон на Samsung, той разполага и с Always-on функционалност за показване на различна полезна информация. Като цяло можете да работите и само с него, а когато имате нужда от повече екранна площ, е достатъчно да отворите телефона, за да се прехвърли отвореното приложение върху основния дисплей. Не всички приложения поддържат тази функционалност, но изпробваните от нас по-популярни нямаха проблеми с това.

Отново присъства познатият страничен панел за бърз достъп до избрани приложения, но той е дори още по-полезен, защото през него можете да стартирате множество приложения едновременно. Така можете да създадете комбинации от приложения, които искате да ползвате заедно и след това да ги заредите само с едно докосване чрез бързата връзка в панела. Samsung е добавила и различни инструменти за по-удобно управление на прозорците, за да можете лесно да ги намалявате, увеличавате или местите по екрана.

Цялата система има нужда от малко време за овладяване и е добре да го отделите, за да можете да се възползвате максимално от мултитаскинг възможностите на телефона. Иначе екранът може да е разделен между три приложения, но освен това можете да отворите още в плуващи прозорци, но тогава всичко става прекалено претрупано и вместо да увеличи продуктивността ви, най-вероятно ще я намали.

Стигаме и до така наречения Flex режим, който позволява на телефона да се ползва, докато е отворен под произволен ъгъл. В този случай екранът се разделя на две с различна част от интерфейса на приложението - например при писане на текст в долната част се показва клавиатурата, a в горната е полето за въвеждане на текст. По този начин телефонът се превръща в миниатюрен лаптоп, но не бързайте да се радвате, защото ако увеличите ъгъла на отваряне, устройството се прекатурва заради теглото на основната камера.

Иначе в този режим можете да гледате клипове в YouTube, без да се налага да държите телефона, като в долната част ще се покажат коментарите. По подобен начин можете да ползвате и камерата, което е удобно, ако сте решили да направите видео със себе си. Други от системните приложения също поддържат Flex Mode, но не очаквайте съвместимост с него от всички.

Камера

Смартфонът предлага тройна основна камера с 12MP (f/1.8) главен сензор с Dual-pixel автофокус и оптична стабилизация, 12MP (ƒ/2.2) с ултраширокоъгълна леща и 12MP (ƒ/2.4) с 2х телефото оптика, PDAF автофокус и OIS. Има още две камери с резолюция 10MP (f/2.2), които се ползват за селфита в двата режима на работа, но няма проблем да си правите снимки и с основната камера, с която така или иначе ще получите по-качествени кадри. Освен за селфита той може да се ползва и за показване на предварителен преглед на кадъра на хората, които снимате.

Като цяло снимките са с приятно качество макар и с малко по-наситени цветове, което се среща и в другите смартфони на Samsung. Динамичният диапазон е висок, в снимките има много детайли (това е свързано и с приложените алгоритми за изостряне), а нежеланият шум е добре контролиран, макар че може да се види в някои от тъмните зони на кадъра. Системата за автофокус също се справя много добре.

На тъмно снимките съдържат много детайли дори и да снимате в автоматичен режим, но ако активирате нощния режим, ще получите кадри с по-широк динамичен диапазон и с по-добре контролирани светли зони. Ултраширокоъгълната камера също осигурява снимки с много добри цветове, но очаквано те са с по-малко детайли.

Телефото камерата се справя много добре, като също предлага снимки с приятни цветове, които не се различават много от получените от другите сензори. Устройството поддържа запис на видео с максимална резолюция 4K при 60fps, а клиповете са с очаквано високо качество, много детайли, хубави цветове и точен баланс на бялото.

Финални думи

При цена от почти 4000 лева Samsung Galaxy Z Fold2 е трудно да бъде препоръчан на търсещите нов телефон, но това е съвсем логично, защото устройството все пак остава изключително нишово. Като представител на новата категория от телефони със сгъваеми дисплеи то обаче успява да се отличи със своята качествена изработка, подобрен механизъм на сгъване, висока производителност, полезен външен дисплей, впечатляващ сгъваем екран с висока честота на опресняване, способна камера и изненадващо добра батерия.

Смартфонът предлага и добре оптимизиран софтуер с фокус върху употреба на по-голямата екранна площ, а добавеният Flex режим помага за допълнително подобряване на потребителското преживяване. Качествените стерео говорители също са един от плюсовете на Galaxy Z Fold2. Няма как обаче да избегнем сериозните размери на телефона в сгънато състояние, а освен това заради сгъваемия дизайн е пожертвана водоустойчивостта на корпуса.

Сред минусите бихме посочили липсата на слот за допълнителна памет, но 256GB би трябвало да са достатъчни за повечето потребители, както и сравнително бавната мощност на бързото зареждане, която не съответства на премиум характера на телефона. Въпреки това устройството е добър пример за ползите от телефоните със сгъваеми дисплеи, които несъмнено ще се развият през идните години и почти сигурно ще станат много по-достъпни.

Вземи Samsung Galaxy Z Fold2 5G, 256GB + 12GB RAM от Citytel на промо цена. Безплатна доставка до София, възможност за изплащане.

Препоръчани оферти