Над 100 модела смартфони вече поддържат VoLTE в мрежата на Теленор

Над 100 модела смартфони вече поддържат VoLTE в мрежата на Теленор

Telenor пусна технологията за пренос на глас през 4G мрежа Voice over LTE (VoLTE) на 1 август 2018, като първоначално тя се поддържаше от доста ограничен кръг устройства. Сега от телекома обявиха, че тя вече работи с над 100 модела смартфони.

Сред новите устройства, които я поддържат, са Huawei Mate 30 Pro, Y5 2019, Y6 2019, Y7 2019 и P smart Pro, Samsung Galaxy Note10, Galaxy Note10+, A51, A30s и A80, Sony Xperia XZ2 и XA2 и Xiaomi Redmi Note 8T. Основните предимства на VoLTE са по-краткото първоначално време за свързване между потребителите, които ползват технологията, спрямо времето в 2G и 3G мрежа. Освен това по време на разговор клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет без прекъсване на връзката.

Общо 49 са устройствата, които поддържат и технологията за видео разговори Video over LTE (ViLTE). Тя е разширение на VoLTE, което добавя висококачествено видео към гласовата услуга през LTE. Не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана.

От VoLTE могат да се възползват частни и бизнес клиенти на Теленор, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат VoLTE, използват абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията VoLTE не е достъпна за потребителите на предплатени услуги, както и за корпоративни клиенти, които използват някои специфични бизнес услуги.

За провеждането на разговори с VoLTE и видео разговори чрез ViLTE и двете страни е необходимо да използват технологията. Обажданията се таксуват съгласно ползвания мобилен план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет.

От оператора отбелязват, че разширеният списък с устройства, които поддържат Voice over LTE (VoLTE), е довел до почти четворен ръст на гласовите разговори през тази технология. Към края на 2019 г. те са достигнали над 12% от целия гласов трафик в мрежата на Теленор.


Втора употреба с гаранция