Sony и Microsoft си партнират в сферата на изкуствения интелект при камерите

Миналата седмица Sony представи новите сензори IMX500 и IMX501, които разполагат с вградени възможности за обработка на изображения с изкуствен интелект. Сега компанията обяви, че ще си партнира с Microsoft с цел развиване на потенциала им.

Това ще стане чрез интегриране на възможностите на технологиите с изкуствен интелект на Microsoft Azure в IMX500. Обработката на информацията ще става в реално време директно от чипа в сензора. Сред възможните приложения на технологията е отчитането на броя хора, които влизат в даден магазин, или проследяване на наличности от продукти по рафтовете.

Sony ще създаде приложение, което да работи с IMX500, като то ще е базирано на платформата Azure IoT. Чрез него потребителите ще получат достъп до възможности за анализиране на видео съдържание.

В случая става дума за използване на решенията от корпоративни клиенти. Те са насочени към производители на хардуер, които искат да добавят технологии с изкуствен интелект към камерите си. Освен това от тях могат да се възползват и независими разработчици на софтуерни решения за компютърно зрение и анализ на видео.

Източник: Sony