Sony ще позволи добавянето на още памет в PlayStation 5 през лятото

Sony ще позволи добавянето на още памет в PlayStation 5 през лятото

Снабдяването с PlayStation 5 все още е трудна задача, но през следващите месеци ситуацията би трябвало да се подобри. Междувременно през лятото японската компания се кани да активира и една дългоочаквана опция от притежателите на устройството - възможността да увеличат капацитета на вградената памет.

Информацията идва от източници на Bloomberg, които са запознати с плановете на Sony. Активирането на допълнителния PCIe 4.0 M.2 порт ще стане с ъпдейт на системния софтуер на конзолата, който ще отключи и по-високи скорости на вентилатора за охлаждане, който ще гарантира, че устройството няма да прегрява.

PlayStation 5 използва специален SSD диск с капацитет 825 GB, който осигурява около 667GB за съхраняване на игри, приложения и мултимедийно съдържание. Това не е много, защото повечето големи игри изискват поне 40GB, а Call of Duty например заема цели 133GB. Конзолата поддържа запазване на игри и върху външни USB дискове, но това е възможно само за старите заглавия за PlayStation 4.

Само новите игри могат да се възползват от новата системна архитектура на PS5, която ускорява сериозно зареждането и обработката на съдържание. Те обаче трябва задължително да бъдат инсталирани във вградената памет. След идването на ъпдейта потребителите ще могат да инсталират допълнителен SSD диск, но за момента няма яснота кои модели ще се поддържат.

Източник: Bloоmberg