Sony Xperia 5 е по-компактна версия на Xperia 1

Sony Xperia 5 е по-компактна версия на Xperia 1

Както очаквахме, Sony анонсира нов смартфон, който на практика може да мине за по-компактна и по-евтина версия на флагмана Xperia 1. Устройството се казва Xperia 5 и беше анонсирано в рамките на изложението IFA,а продажбите му в Европа ще започнат през октомври. Предварителните поръчки за избрани европейски пазари ще започнат през следващата седмица, където устройството ще се предлага в комплект с безжичните слушалки WF-1000XM3.

Телефонът пак ползва чипсет Snapdragon 855 в комбинация с 6GB RAM и 128GB разширяема памет, но вече има по-малък 6.1" 1:9 CinemaWide HDR OLED дисплей с по-ниската резолюция 1080 x 2520 пиксела. Към него отново е добавен режим Creator с технология CineAlta за възпроизвеждане на по-точни цветове, какъвто има и в Xperia 1. Батерията също е с намален капацитет до 3140 mAh.

Конструкцията пак е водоустойчива (IP65/68), двата стъклени панела са от Gorilla Glass 6, а между тях има метална рамка. При камерите също няма изненади. Предната отново ползва 8 MP сензор с бленда f/2.0, a основната е тройна. Тя предлага три сензора с резолюция 12МР, а към два от тях е добавена и система за оптична стабилизация. Както и при Xperia 1 сензорите са с 16 мм, 26 мм и 52 мм оптика за покриване на различни нужди при снимане – така можете да правите и телефото и ултраширокоъгълни кадри.

Устройството пак включва опцията за фокусиране върху очите на хората в кадъра, която е заета от фотоапаратите Alpha. Добавена е и функция за фотографски съвети. Сред останалите характеристики откриваме още стерео говорители, Dolby Atmos и функция за връзка към най-добрата безжична мрежа (Wi-Fi или LTE) за оптимално качество на връзката. Sony Xperia 5 ще се предлага в синьо, червено, черно и сиво.

Източник: Sony

Оферти на деня

 • Да видим дали информацията за 800 евро ще се окаже вярна.
  chilko
 • Моделът е мега як! Не ме интересува да го сравнявам, идеален е какъвто е. Това е нещо, което ще работи без задъхване поне 4 години. Аз умея да снимам а камерата на 1 е с най-много детайл от конкурентите. Обработвам си каквото ми е кеф допълнително и не ме вълнува ауто режима. Дано е на човешка цена...
  arakchiev
 • То не се знае дали ще ги има тези слушалки за нашия пазар и още по-добре, ако ги няма. При една разумна цена, моделът е много примамлив за хора, които търсят нещо по-различно от безкрайни еднообразни шаомита и хонори...
  scenic
 • Само слушалките от бъндъла струват около 250 евро.
  chilko
 • Единствената ми тревога е че не споменават нищо за цена. Сигурно ще е драматична... ДРаматична ще е. Срещнах някъде предполагаема цена 700 британски паунда.... :oops:
  scenic
 • Слаба камера? Защото виждаш 12 MP а очакваш 48 ли? Хахаах смешни хорица! Виж снимките на Xperia 1 и ги сравни с кадрите на другите флагмани. В Xperia 5 камерата е същата.
  chilko
 • Слаба камера? Защото виждаш 12 MP а очакваш 48 ли? Хахаах смешни хорица! Смешни хорица??? Кой си, че да определяш аз какво мнение да имам за камерата? Все още ползвам и XZ Premium и като сравнявах снимките с Xperia 1, ми се струваха класи над това недоразумение.
  Та това е мое мнение и кой е смешен се вижда отдалеч по продажбите. Само болен фанатик може да каже, че който не харесва камерата на Xperia 1 е смешен!
  Spikul
 • Единствената ми тревога е че не споменават нищо за цена. Сигурно ще е драматична...
  arakchiev
 • Слаба камера? Защото виждаш 12 MP а очакваш 48 ли? Хахаах смешни хорица!
  obje
 • Това са японци, техния живот е уреден с всякакви удобства във всички сфери. Дали телефоните са им важни, като в изостаналите страни? Имат друга психика явно...
  more_bg
 • С една дума скука, с две думи - пълна скука. Жалко, бяха ми симпатични, но вече са по-зле и от Лумиите преди да ги спрат. Пълно безхаберие относно това какво търсят хората в един телефон - много слаба батерия, слаба камера, анемична светкавица, малко памет. Що за маркетинг имат в телефонното подразделение, не знам.
  Spikul