Sony Xperia XZ3 надгражда Xperia XZ2 с OLED дисплей и по-голяма батерия

Sony Xperia XZ3 надгражда Xperia XZ2 с OLED дисплей и по-голяма батерия

В рамките на изложението IFA Sony добави нов смартфон към своята серия Xperia, който наследява представения в началото на годината Xperia XZ2. Устройството се казва Xperia XZ3 и споделя много общи черти със своя предшественик, но предлага и няколко подобрения, с които японската компания се надява да спечели потребителите. Подобно на Xperia XZ2 и новият модел използва чипсет Snapdragon 845 и предлага 4GB RAM и 64GB вградена памет, а освен това има подобен дизайн от метал (вече се ползва алуминиева сплав от серия 7000) и стъкло Gorilla Glass 5. По-внимателно вглеждане показва, че компанията е направила малки промени във визуално отношение - предното стъкло е извито в краищата, дебелината на странична рамка е намалена до 3 мм, а задният панел не е толкова издут.

Sony е успяла да намали дебелината на устройството от 11.1 мм до 9.9 мм и теглото с 5 грама до 198 г, но останалите размери са се увеличили до 158 х 73 мм (153 x 72 мм в Xperia XZ2). За това има основателна причина, защото Xperia XZ3 вече предлага 6" дисплей. За първи път в телефон на Sony той е изработен по OLED технология и както може да се предположи, осигурява съотношение от 18:9. Резолюцията му също е нараснала до QHD+ (1440 x 2880), така че показва още по-детайлно изображение с ярки цветове и висок контраст спрямо своя предшественик. Панелът поддържа HDR съдържание и за първи път носи логото на серията телевизори Bravia, което е показателно за качествата му. Дисплеят е с извити страни и заоблени ъгли, a заедно със страничните рамки са намалени и зоните под и над него.

До известна степен дизайнът предизвиква асоциация със Samsung Galaxy S9, но при телефона на корейците горната и долната рамка са още по-тесни. Добавена е и функция Always-on дисплей за показване върху екрана в заключено състояние на различна информация, включително стикери и снимки. Задният панел отново съдържа сензор за отпечатъци, а както се убедихме сами, позицията му е също толкова неудобна. Над него е поставена същата камера като в Xperia XZ2 - 19MР Motion Eye с бленда f/2.0, чийто 1/ 2.3” Exmor RS for mobile сензор има светлочувствителност ISO 12 800 при заснемане на снимки и 4000 при запис на видео. Камерата може да записва 4K HDR видео и клипове при 960fps и предлага познати функции като предиктивен хибриден автофокус и 5-осева стабилизация SteadyShot.

Интерфейсът на камерата е опростен - с плъзване на пръст можете да преминете между снимане и запис на видео, а останалите режими са достъпни в меню. По-късно този интерфейс ще достигне и до други телефони на Sony. Иначе камерата може да се стартира просто с вдигане на телефона в хоризонтална позиция - движението се улавя от сензорите в телефона и върху екрана се появява малък кръгъл прозорец. Достатъчно е да го докоснете, за да направите снимка. При основната камера има и друго подобрение - Sony е добавила алгоритми за изкуствен интелект, които анализират сцената и се опитват да правят малки корекции в условия, които са трудни за автоматичната експозиция на камерата. Например при наличие на облаци кадрите става тъмни, а при много зеленина снимките се преекспонират. В тези случаи алгоритмите би трябвало да осигурят по-балансирани изображения.

Камерата за селфита вече е 13.2МР с бленда f/1.9 вместо 5.1МР (f/2.2) в Xperia XZ2, така че би трябвало да получите и по-качествени снимки, особено при намалена осветеност. Тя се е сдобила с режим за разкрасяване с контрол над различни параметри като боке, изтъняване на лицето, уголемяване на очите, изглаждане на кожата и т.н. Смартфонът отново е снабден със стерео говорители и системата за динамична вибрация, която познаваме от Xperia XZ2. С нея при гледане на видео или слушане на музика се осигурява допълнителна вибрация, която подсилва ефекта от ниските тонове и те се усещат много по-силно. Говорителите са с 20% по-мощни спрямо тези в Xperia XZ2.

Sony Xperia XZ3, който отново е водоустойчив (IP 65/68), е сред първите телефони с Android 9 Pie, но платформата е скрита под познатия интерфейс на компанията. Сред новите софтуерни добавки е т.нар. функция Side Sense, която има за цел да улесни ползването на телефона с една ръка. Тя работи, като потупате с палец някоя от извитите страни на OLED дисплея - това извежда меню с бутони за бърз достъп до функции и приложения според контекста, местоположението и времето от деня. За това се грижи изкуствен интелект.

Добавката може да се ползва и в други приложения - с нея ще направите снимка, ако камерата е отворена, а при възпроизвеждане на музика ще контролирате плейбека. В браузъра ще можете да се върнете назад с плъзване на пръст. Приложението 3D Creator, което позволява създаването на 3D модели на различни обекти, е получило и опция за запечатване на лицеви изражения - така можете да създадете свой раздвижен 3D аватар. Другото подобрение спрямо Xperia XZ2 откриваме при батерията - нейният капацитет се е увеличил от 3180 mAh до 3330 mAh. Запазена и функция за безжично зареждане, а освен това смартфонът се зарежда бързо чрез технологията USB Power Delivery.

Sony Xperia XZ3 ще се предлага в черно, сребристо, зелено и бордо. В България го очакваме в началото на октомври в черно и в двусимова конфигурация (с хибриден слот) на цена около 800 евро. Около средата на септември ще стартира кампания за предварителни поръчки, която ще зарадва потребителите на PlayStation 4, защото ще включва код за дигитално копие на очакваната игра Call of Duty: Black Ops 4, която ще излезе на 12 октомври.


Втора употреба с гаранция

  • mobilebulgaria, оправете си размерите, не е 183, a e 158 височината му. Това е 2 см и половина разлика!!! :D:D:D
    qnkokostov21
  • Ще чакам XZ3 Premium, но ми се струва, че вървят в правилната посока - най-накрая OLED дисплей. Почти съм сигурен, че именно на него ще сложат и новия им 48 МР сензор (yes)
    Spikul
  • И някои китайски брандове са 800 евро, че даже и повече като излезнаха, колко очаквате да е Sony?!
    NickRey
  • Тея няма да се научат никога. Първо трябва да спрът с безобразието да вадят телефони на 6 месеца, че хората да не се чувстват прецакани, второ с тея цени къде са тръгнали. Нека бъдем честни, за 800 евро има няколко по-добри предложения. И то значително по-добри. На мен телефоните на Сони ми харесват, но за 6 месеца нов модел и нищо чак толкова отличително от останалите, няма шанс да дам толкова пари. Жалко, съпорта им с ъпрейтите е един от най-добрите, но това не стига.
    sladyrko
  • Нищо общо няма с A6.
    NickRey
  • копие на Samsung Galaxy A6
    daniel _
  • И не пуснаха новия си сензор за камерата, че да не секнат продажбите на xz2 сериите. Явно го пазят първо за XZ3 PREMIUM...
    more_bg
  • Дисплея изглежда зверски добре. Sony още преди години трябваше да преминат към OLED. За 800 евро обаче човек може да си вземе нещо по-добро. Не е моят телефон.
    Cv3T0m1R
  • Много добре изглежда, но сензора за отпечатъци отново е неизползваем на това място. [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jSFSLs6-JaI[/Youtube]
    chilko