Sony Xperia XZ2 и Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 и Xperia XZ2 Compact

През последните години една от основните критики към смартфоните на Sony беше свързана с упоритостта, с която компанията се придържаше към дизайнерската концепция OmniBalance, която колкото и да беше утилитарна не беше в синхрон с актуалните мобилни тенденции. Устройствата на компанията имаха характерен ъгловат вид с щедри рамки навсякъде около дисплея и макар през годините Sony да направи някои корекции в дизайнерския си език, телефоните й продължиха да имат известно ретро излъчване. В началото на тази година това се промени с премиерата на новата серия Xperia XZ2, с която дойде и нов дизайнерски език на име Ambient Flow. Той промени външния вид на телефоните, намали рамките около екрана и ги снабди с дисплеи с модерното съотношение 18:9, но в същото време феновете на компанията го посрещнаха противоречиво.

Дизайн

Началото беше поставено с Xperia XZ2 и неговата по-малка версия Xperia XZ2 Compact, които получиха премиера в рамките на мобилния конгрес, а през април достигнаха и до българския пазар. Разликите между устройствата са много по-малко от приликите, затова паралелно ще разгледаме и двата модела. Промяната в дизайна се забелязва веднага – устройствата не само са получили дисплеи със съотношение 18:9, които заемат по-голяма част от предната страна, но са се сдобили и със заоблени задни панели, които променят напълно усещането от работата с тях. И двата телефона предлагат заоблена алуминиева рамка, която плавно прелива в 2.5D стъклото над дисплея и в задния панел, който е изработен от различни материали – стъкло в Xperia XZ2 и пластмаса в Xperia XZ2 Compact.

Стъклото (Gorilla Glass 5) изглежда елегантно и придава премиум усещане, но се покрива лесно с отпечатъци. Освен това в комбинация с извивката на панела прави телефона много хлъзгав, така че лесно може да се плъзне от повърхностите, върху които стои. Внимавайте къде го оставяте, защото все пак става дума за стъкло, а освен това теглото на устройството е цели 198 грама. Извивката на панела означава и, че Xperia XZ2 ще се клати, ако решите да го ползвате, докато стои върху масата. В същото време извитата повърхност приляга много добре в ръката и допринася значително за ергономичността на телефона, така че новият дизайн има и добри страни.

Компанията е заложила на симетрията и върху задния панел откриваме центрирани всички основни елементи – светкавица, камера и сензор за отпечатъци. Sony твърди, че позицията на последния е подбрана оптимално за естествена употреба, но ние трудно бихме се съгласили с това – при нормална употреба сензорът се оказва прекалено ниско, за да бъде достигнат комфортно, и в повечето случаи пръстът попада върху лещата на камерата. Всичко това ни напомня на ситуацията със Samsung Galaxy S8, чийто сензор за отпечатъци също е неизползваем в определени случаи заради нелогичната му позиция.

Положението е по-добро в Xperia XZ2 Compact. Устройството е по-малко и това улеснява захващането на корпуса и достигането на сензора за отпечатъци, който освен това е поставен по-високо върху задния панел спрямо Xperia XZ2. Смартфонът отново има метална рамка, но задният панел вече е пластмасов с матово покритие, което се усеща много добре в ръката и не е толкова хлъзгаво. В същото време дебелината на устройството се е увеличила до 12.1 мм, което е почти с 3 мм повече от Xperia XZ1 Compact, а като добавим и теглото от 168 грама получаваме телефон, който оставя усещането за солидност.

Нарасналата дебелина оправдаваме с необходимостта в по-малък корпус да бъдат събрани същите компоненти като в Xperia XZ2. Подобно на по-големия модел и Xperia XZ2 Compact приляга удобно в ръката, но заради дебелината на корпуса в случая ергономичността е дори още по-висока. В крайна сметка и двете устройства носят съвсем различно усещане спрямо предишните ъгловати и ръбати модели на Sony. Смартфоните са водоустойчиви и са сертифицирани с рейтинг IP65/68. Оформлението на елементите върху задния панел на Xperia XZ2 Compact не е толкова симетрично като при Xperia XZ2, защото светкавицата и сензорите са преместени от лявата страна на камерата, което всъщност е позволило на компанията да постави по-високо камерата и сензора за отпечатъци. Това обаче може да доведе до поставяне на пръсти върху обектива при снимане, което трудно може да стане при Xperia XZ2.

И двата телефона са лишени от 3.5 мм жак и ще трябва да разчитате на добавения в комплекта адаптер, ако искате да ползвате любимите си слушалки. Той всъщност е сплитер и позволява едновременното слушане на музика и зареждане на телефона, но според спецификацията последното става при изненадващо ниска скорост, макар че нямахме възможност да проверим това на практика, защото получихме телефоните без допълнителни аксесоари. Винаги можете да ползвате и безжични слушалки, а Sony прави едни от най-добрите модели с поддръжка на технологии като LDAC и aptX HD, но цената им не е никак ниска.

Дисппей

Както е видно и за двете устройства е характерно значително намаляване на зоните под и над дисплея, който вече е със съотношение 18:9 (2:1) и диагонал съответно 5.7” и 5”. Резолюцията на LCD панелите и в двата случая е 2160 x 1080 пиксела (Full HD+), което може да изглежда малко на фона на резолюциите в другите флагмани и спрямо ползвания 4K дисплей в няколко телефона на Sony, но на практика е напълно достатъчно за осигуряването на качествено изображение с ярки цветове и висок контраст. Това важи с по-голяма сила за Xperia XZ2 Compact, който заради по-малкия диагонал осигурява по-голяма пикселна гъстота (483 ppi).

Дисплеите, които отново носят бранда TRILUMINOS display for mobile, поддържат и показването на Mobile HDR съдържание, а на заден фон работи технологията на Sony X-Reality, която се грижи за подобряване на качеството на стандартното съдържание и доближаването му до това на HDR. И в двата телефона откриваме опции за персонализиране на цветопредаването – ако предпочитате, можете да изключите наситения режим и да преминете към по-сдържаните цветове на sRGB, но те определено не изглеждат толкова атрактивно.

Хардуер и батерия

Флагманите на Sony са съвсем актуални и в хардуерно отношение, като предлагат присъщи за тазгодишните модели от висок клас компоненти. За производителността разчитат на най-мощния чипсет на Qualcomm – Snapdragon 845, който се представя отлично и осигурява бърза работа независимо от натоварването. Зареждане на уеб страници, стартиране на приложения, забавления с тежки 3D игри, превключване между няколко отворени приложения, гледане на видео, навигация – в по-голямата част от времето всичко работи както се очаква от него. В няколко редки случая се сблъскахме с принудително затваряне на някои приложения, но предполагаме, че тези бъгове от ранния софтуер вече са отстранени с ъпдейт. Чипсетът е допълнен от 4GB RAM, а вградената памет от 64GB може лесно да бъде увеличена чрез microSD карта.

Смартфоните предлагат стерео говорители, за които Sony твърди, че са най-силните досега в серията Xperia. Не спорим за това, защото наистина са в състояние да осигурят много силен звук, но като цяло това е за сметка на качеството му, за което не помага и технологията S-Force – високите тонове са прекалено остри, а ниските не са достатъчно плътни. Xperia XZ2 обаче има допълнителен трик, който липсва в по-малкото устройство. Става дума за системата Dynamic Vibration, която разчита на по-голям вибрационен мотор, за да добави допълнителна вибрация в синхрон със звука при гледане на видео или забавления с игри. Технологията на Sony анализира данните и подсилва ефекта от ставащото на екрана, но като цяло не всички приложения работят с нея. Ще разберете дали можете да я използвате, като пуснете приложението, защото тогава се появява напомняне, че можете да промените силата на вибрация или да изключите ефекта напълно. Като цяло системата е интересна, но действа разсейващо и ни се струва, че е нишова екстра, която няма да липсва особено на ползващите Xperia XZ2 Compact.

Другата разлика между двете устройства откриваме при техните батерии. Xperia XZ2 предлага акумулатор с капацитет 3180mAh, което определено ни се струва малко на фона на размерите на корпуса и на постиженията на други производители. Ако ползвате телефона леко и не го натоварвате често, може да се надявате на ден, ден и половина на автономна работа, но в устройството има прекалено много неща, които са жадни за енергия. Дисплеят със сигурност е едно от тях и трябва да внимавате особено, ако гледате HDR видео, защото тогава яркостта му се увеличава до максималната.

Стерео говорителите, системата за вибрация, възможността на камерата за запис на 4K HDR видео също оказват своето влияние върху живота на батерията. За първи път в телефон на Sony е добавена и система за безжично зареждане по стандарта Qi, което улеснява зареждането, но внимавайте какво зарядно използвате, защото Xperia XZ2 може лесно да се плъзне от него. Ако държите на бързината, най-добре е да зареждате телефона чрез включеното в комплекта зарядно, което поддържа технологията Quick Charge 3.0.

Xperia XZ2 Compact има по-скромна батерия с капацитет 2870mAh, но въпреки това в много случаи тя се представя малко по-добре от тази в Xperia XZ2. Отново можете да се надявате на поне ден работа с едно зареждане, но всичко зависи от начина, по който използвате телефона и неговите функции. Ако ползвате камерата или дисплея за по-дълъг период от време, се пригответе за намалено време за автономност. И тук можете да се възползвате от предимствата на Quick Charge 3.0 и ако се наложи, бързо да снабдите телефона с допълнителна енергия за работа.

Телефоните включват различни технологии на Sony, които целят да удължат автономността с едно зареждане и се грижат за здравето на батерията. Сред тях е адаптивното зареждане на Qnovo, което регулира подаваната към батерията енергия, а ако обикновено зареждате телефона си нощем, Battery Care зарежда батерията до 90% и малко преди да се събудите, добавя останалите 10%, за да удължи живота на акумулатора. Smart Stamina се грижи за работата на батерията, като прогнозира за колко време ще стигне на базата на вашите навици в употребата на телефона и ви предупреждава, ако се наложи да активирате енергоспестяващия режим Stamina, който изключва различни телефонни функции.

Софтуер

Ако сте виждали скорошен смартфон на Sony, вече знаете какво да очаквате по отношение на интерфейса. Компанията се въздържа от големи промени на Android 8.0, но все пак осигурява някои визуални добавки, които помагат за персонализиране на платформата и промяна на нейния стандартен изглед. Всъщност малко се е променило в софтуера на новите телефони и те отново предлагат много приложения на Sony, които дублират тези на Google. Сред тях са музикален плеър, галерия, плеър за видео и клиент за електронна поща, а освен тях откриваме 3D Creator, Movie Creator, AR effect и Xperia Lounge.

В допълнение компанията е заредила и софтуер на AVG Protection и Amazon, с който най-вероятно ще се разделите набързо. Не е пропуснато и приложението Xperia Actions, което осигурява удобен начин за автоматизиране на различни функции на телефона според контекста – пътуване до работното място, гейминг, пътуване в чужбина, време за сън и т.н. Всеки от тези профили може да бъде персонализиран допълнително, като изберете кои опции да активирате – например в режим за фокусиране можете да укажете на телефона да изключи на определено място и в определено време нотификациите върху екрана в заключено състояние, да деактивира LED известията, да включи режим “не ме безпокой”, да оптимизира батерията и т.н.

Камера

И в двата телефона е добавена 19MP Motion Eye основна камера, която разчита на 1/2.3” Exmor RS сензор с допълнителна памет, която помага за запечатването на Super slow motion видео (ползва се и от функцията Predictive Capture), 25 mm оптика с бленда F2.0 и хибриден предиктивен автофокус, а заснетото се обработва от процесор BIONZ. Сензорът поддържа снимане с ISO до 12800 при снимки и до 4000 при видео, което означава, че може да осигури светли изображения и при снимане на тъмно. Добавена е и стабилизация SteadyShot, която компенсира движенията на телефона в 5 посоки. Ако всичко това ви звучи познато, това е, защото подобна камера намери място и в миналогодишните модели на Sony. Като цяло камерите в двата телефона се представят на сравнимо със своите предшественици ниво, но предлагат и някои подобрения.

Тази година компанията е решила да подобри опцията за снимане на Super slow motion видео при 960fps, като е увеличила резолюцията на картината от 720р на 1080р, но тъй като количеството памет в сензора остава непроменено, това е постигнато чрез намаляване наполовина на времето на запис до 0.1 секунди. През настройките на функцията може да изберете резолюцията според нуждите ви, но като цяло в сила остава написаното при първата ни среща с нея, а именно че трябва да снимате при достатъчна осветеност и по възможност с естествена светлина, като освен това не е много лесно да активирате записа в точния момент, за да уловите желаното действие. Като цяло Sony остава единствената компания, чиито телефони в момента поддържат запис на 960fps видео с Full HD резолюция – Samsung и Huawei добавиха такава опция в тазгодишните си телефони, но тя работи при 720р.

Смартфоните са и единствените засега, които могат да снимат 4K HDR видео (10-битово HLG) с разширен динамичен диапазон за запазване на повече детайли в светлите части и в сенките. Засега обаче нямате много причини да активирате опцията освен ако не разполагате със съвместим телевизор или монитор, на които да ги разглеждате, защото иначе ще трябва да ги гледате в телефона. Разбира се, можете да споделите HDR клиповете и в YouTube. В допълнение при снимане на 4K HDR видео картината се изрязва и камерата улавя по-малка част от сцената пред вас, а освен това и стабилизацията SteadyShot не работи. По-добра идея е да се придържате към записа на стандартно 4K видео или пък да намалите резолюцията до full HD, за да получите файлове с по-малки размери.

И двата телефона предлагат 5МР селфи камера с 1/ 5” Exmor R сензор и 23mm оптика с бленда F2.2. Тя също се възползва от 5-осевата стабилизация, но намалява максималната светлочувствителност до ISO 1600 при снимки и ISO 1000 при видео. Предната камера вече може да се ползва и за създаване на 3D селфита с приложението 3D Creator. Както и в други смартфони на Sony снимането в автоматичен режим е поверено на познатия режим Superior Auto, който разпознава сцената и условията, за да подбере оптималните настройки на снимане. Това невинаги работи както се очаква от него, но през повечето време се справя добре. Камерата може да се управлява и чрез хардуерния бутон, който също е характерна част от смартфоните на японската компания.

Като цяло телефоните осигуряват снимки с много детайли и наситени цветове, но в кадрите се промъква шум, а освен това се наблюдава известно изкривяване в краищата заради широкоъгълната оптика. Ако се вгледате внимателно, ще видите, че много от фините детайли са размазани, което се дължи на по-агресивните алгоритми за обработка, въпреки че размерът на снимките може да достигне до 10МВ. Представянето на камерата на тъмно е сравнително добро въпреки по-тъмната бленда, но както може да се предположи, изображението омеква и се губят детайли. По време на тестовете се сблъскахме с досадно произволно затваряне на приложението за камерата, което вероятно ще бъде отстранено с ъпдейт. Общо взето Sony полага усилия, за да подобри работата на камерите в телефоните си и прави малки стъпки напред, но все още имам какво да се желае от тях.

Тестови снимки и видео с Xperia XZ2

Тестови снимки и видео с Xperia XZ2 Compact

Заключение

Sony реши да направи големи промени в тазгодишното си портфолио смартфони и в резултат получихме Xperia XZ2 и неговата по-малка версия Xperia XZ2 Compact. Устройствата осигуряват ярки HDR дисплеи с модерното съотношение 18:9 и намалени странични рамки, а освен това имат нов дизайн, който макар и ергономичен донесе увеличени тегло и дебелина на корпуса, което няма да се хареса на всички. Откриваме и мощен хардуер, който се представя отлично и е на нивото на останалите тазгодишни флагмани. Смартфоните имат и камери, които макар да предлагат екстри като запис на full HD видео при 960fps и 4K HDR видео, все още отстъпват по отношение качеството на изображението на много други флагмани.

Xperia XZ2 има елегантен заден панел от стъкло и сензор за отпечатъци с разположение, което го прави леко неудобен за употреба, а освен това добавя екстри като безжично зареждане и системата Dynamic Vibration, която добавя ново измерение към преживяването при гледане на видео или забавления с игри. Устройството несъмнено предлага много и е сред най-добрите предложения на Sony през последните години, но нямаше да откажем батерия с по-голям капацитет, малко по-компактни размери и камера, която снима по-добре.

В същото време Xperia XZ2 Compact се лишава от безжичното зареждане и технологията за динамична вибрация, а освен това има пластмасов заден панел, но практически няма конкуренция в своя клас. Вече е почти невъзможно да се намери флагман с компактни размери, но Sony упорито продължава да развива серията и новият телефон несъмнено е най-доброто в нея. 5-инчовият дисплей прави телефона удобен за работа с една ръка, а освен това предлага същия мощен хардуер и дори по-дълго време на автономна работа с едно зареждане от Xperia XZ2. Забележките към камерата остават същите, но като цяло устройството ще спечели търсещите малък и бърз телефон с актуални технологии.

Оферти на деня