Surface Neo е бъдещето на хибридните устройства с Windows

Surface Neo е бъдещето на хибридните устройства с Windows

Заедно със смартфона с Android и два дисплея Surface Duo Microsoft показа и по-голяма негова версия, която обаче работи със специално издание на Windows. Устройството се нарича Surface Neo и предлага две части с дебелина 5.6 мм и 9" дисплеи с Gorilla Glass, които са свързани с 360-градусови панти и при отваряне могат да осигурят екран с диагонал 13". Хибридният модел ще е в продажба в края на следващата година, така че има достатъчно време, преди на научим пълните характеристики. Очакваме подобни устройства и от други производители.

Все пак вече е ясно, че Surface Neo ползва процесор Intel Lakefield, който е изработен по 10nm процес и ползва технологията за пакетиране Foveros за създаване на чип с размери едва 12х12х1 мм, което е подходящо за компактни и тънки устройства. В процесора са комбинирани енергийноефективни ядра Trеmont с по-мощно Sunny Cove. Устройството рaботи и с нов стилус Surface Pen, който се прикрепя върху задната част, а освен това може да бъде комбинирано с подвижна клавиатура.

Когато не се ползва, клавиатурата се свързва с магнит към гърба, а при поставяне върху единия дисплей показва върху него тъчпад или лента с допълнително съдържание – това зависи от позицията на клавиатурата. Иначе устройството поддържа различна работа с приложения върху двата дисплея – можете да ползвате по едно върху всяка част или пък да ползвате цялата налична екранна площ. Всичко се задвижва от Windows 10X – това е версия на Windows 10, която е оптимизирана за компютри с два дисплея.

Такива ултрамобилни устройства ще бъдат предложени от Asus, Dell, HP и Lenovo в допълнение на Microsoft. Моделите от първата вълна ще са с различни размери, дизайн и характеристики, но всички ще ползват чипове на Intel. Windows 10X се разделя с познатото стартово меню с плочки (Live Tiles) и осигурява поддръжка за различни начини на употреба – например водене на бележки върху единия екран, докато преглеждате проект върху другия, въвеждане на текст чрез хардуерната клавиатура, гледане на видео, разглеждане на интернет сайтове, четене на книги и т.н.

Microsoft посочва, че Windows 10X е изградена на базата на същите технологии, които вътрешно се наричат One Core, а иначе са в основата на компютри, игрови конзоли Xbox и очила за смесена реалност HoloLens. Компанията обаче ги ползва по различен начин, за да добави поддръжка за различни начини на въвеждане на информация и ползване на устройствата, и управлява ефективно приложенията и тяхното енергопотребление.

Източник: Microsoft (1), (2)

Оферти на деня