Телефоните от серията Sony Xperia X са вече в България

Телефоните от серията Sony Xperia X са вече в България

Sony Mobile зарадва верните си фенове като почти едновременно със световната им търговска премиера пусна телефоните от серията Xperia X и в България. Те са част от новата мобилна стратегия на японската компания и бяха представени по време на мобилния конгрес в началото на годината – тогава дебютираха Xperia X, Xperia XA и Xperia X Performance, а по-късно към тях се присъедини и фаблета Xperia XA Ultra. Sony Xperia X и Xperia XA са вече налични в офертите на операторите и в търговската мрежа, а флагманът Xperia X Performance ще се предлага ексклузивно от VIVACOM. В началото на юли на българския пазар очакваме и Xperia XA Ultra, който също има какво да предложи.

Xperia X и Xperia X Performance са снабдени с нова технология за основната 23МР камера, която е разработена съвместно с отдела на Sony, който прави фотоапаратите Alpha. Става дума за предиктивен хибриден автофокус, която позволява да изберете обекта, който искате да е на фокус и след това камерата ще предвиди движението му, така че действието да е винаги на фокус. Двете устройства предлагат метални рамки и извито стъкло на дисплея, а Xperia X Performance е водоустойчив и има метален заден панел. Подобрения има и в режима Stamina, който според компанията осигурява до 2 дни на автономна работа.

Устройствата са снабдени с технология на Qnovo за адаптивно зареждане, която работи в комбинация с интелигентната система за управление на енергопотреблението на Sony и помага за удължаване живота на батерията. Xperia X използва чипсет Snapdragon 650, а Xperia X Performance залага на флагманския Snapdragon 820. Двата телефона осигуряват дисплеи с диагонал 5” и резолюция 1080р и 3GB RAM, а освен това имат сензори за отпечатъци в бутоните за включване. Не по-малко атрактивен е Xperia XA, който има 5” дисплей с резолюция 720p и изключително тънка рамка, 13МР основна камера, 8МР предна камера и 64-битов чипсет MediaTek MT6755.

Що се отнася до Xperia XA Ultra той със сигурност ще допадне на феновете на фаблетите, които държат на мобилната фотография. Устройството има 16МР предна камера с оптична стабилизация и LED светкавица и използва различни начини за подобряване на снимките, включително и чрез режим, който комбинира кадри със и без светкавица. Смартфонът осигурява 6” full HD дисплей (367 ppi) с намалена странична рамка, чипсет Mediatek Helio P10, 3GB RAM и 16GB разширяема памет. Основната камера е с резолюция 21.5MP и е допълнена от технологията на Sony за хибриден автофокус. Компанията обещава, че батерията с капацитет 2700 mAh стига за два дни на работа. Засега от Sony не посочват конкретна цена за смартфона, но очакваме да е под 1000 лева, когато се появи в магазините в началото на следващата седмица.