Teлефонната палата ще стане компютърна клавиатура със светещи послания

Teлефонната палата ще стане компютърна клавиатура със светещи послания
Проектът "Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят" на Бранимира Славова-Колева спечели първо място в конкурса за художествена трансформация на фасадата на Телефонната палата на VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week, в който взеха участие 97 проекта на архитекти, артисти, художници, дизайнери, урбанисти и различни граждани с отношение към обществените пространства. Младата архитектка спечели 3000 лева и възможност и бюджет за реализация на проекта й, който ще бъде изложен на огромното платно в центъра на столицата за минимум три месеца.

Проектът на Бранимира събра най-много гласове от журито с оригиналната идея да трансформира фасадата на Телефонната палата в компютърна клавиатура, като превърне всеки прозорец в клавиш. "Трансформацията провокира сетивата, а това води до комуникация, чиято основна цел е обмяна на информация, идеи и послания. Ние сме в ерата на компютъра и той е този, който ни отваря прозорците към света. Имено поради тази причина съм избрала проекта за преобразуване на фасадата на Телефонната палата да е насочен към прозорците и тяхната трансформация в една нетрадиционна клавиатура. С осветяване на различни клавиши през нощта, клавиатурата ще изписва различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на града," обяснява креативната си идея Бранимира.

Проектът се разглежда от Министерство на културата и Национален институт за недвижимото културно наследство и ще бъде реализиран веднага щом бъде одобрен. Една специална награда от 1000 лева спечели и проекта "Интерактивна трансформация" на студио Phormatic Visual Lab. Той комбинира софтуер и мобилно приложение, с което всеки да може сам да променя облика на сградата с прожекция на различни анимации върху фасадата.