Telenor въвежда 4-цифрен код за защита от нежелани абонаменти за услуги

Telenor въвежда 4-цифрен код за защита от нежелани абонаменти за услуги

Telenor обяви, че въвежда четирицифрен код, който цели да предотврати нежеланите абонаменти за различни услуги с добавена стойност, които са предоставяни от трети страни в интернет. Компанията посочва, че така на практика става първият български телеком с подобна защита от случайни абонаменти, а промяната става с подкрепа от доставчиците на подобни услуги, с които си партнира. Четирицифреният код ще се прилага за абонаменти за различни услуги с добавена стойност, мобилно съдържание и достъп, които се извършват в страниците на трети страни.

При заявка за абонамент потребителите ще трябва да въведат мобилните си номера, на които ще получат SMS с уникален четирицифрен код за потвърждение на заявката. След това този код трябва да бъде въведен в страницата на доставчика на услугата, за да бъде активиран абонаментът. Получаването на съобщението с кода е безплатно за потребителите. Потвърждението на желанието за покупка с четирицифрен код няма да се прилага за покупки на съдържание и услуги, извършени през мобилни приложения или чрез SMS.

 • Пак е нещо.
  tzincbg
 • Според мен е аоК като идея, не?
  samoznai
 • Спират далаверата ако си независим разработчик на агресивен рекламен софтуер. За смс услугите в партньорство с оператора няма да има проблем. :)
  tzincbg
 • Честно казано, никога не съм имал такива случки, но явно е станало масово. Очевидно само Теленор са видяли проблем в тая работа за да направят това с кода. Друга тема е, че много хора нямат много интернет и смартфон култура и цъкат без да мислят на какви ли не ла*на...
  samoznai
 • Ееееее, разгеле, колко народ се прекара, включително и възрастаната ми майчица, абонирала се неволно за информация от футболен сайт, чрез получен смс, цъкайки "ок" вместо "отказ".Брат ми един месец им врънка нон стоп , то бяха писма, то бяха разговори с шефовете на Теленор. Явно той и още много други пострадали от тези смс-и са допринесли за това разумно решение на проблема.Браво на Теленор!
  julianjulian10
 • С този код точно това няма да може вече да се случи. Т.е. няма да получаваш такива смс-и, защото вече за абониране: 1. трябва сам, ръчно да въведеш номера си в сайта, който те абонира 2. да получиш код чрез смс 3. да въведеш кода ръчно в сайта на услугата, за която се абонираш и чак след тия трите неща ще получиш смс, че си абониран си за едикакво си и как да прекратиш. И не пише "регистрации чрез смс, а "покупки на съдържание и услуги, извършени през мобилни приложения или чрез SMS" - което значи,че няма да въвеждаш код ако пращаш смс за паркиране, например.
  samoznai
 • 99% от “случайните” регистрации са чрез SMS от типа: Ако не отговорите на този SMS ще ви регистрираме за нещо си…. ( Ако отговорите, все тая.). В края пише на статията пише, че не важи при регистрации чрез SMS. Т.е никакъв смисъл от цялото това нещо.
  StefiMo
 • Какво неясно има? Като отидете в някой сайт и се опитате да се абонирате за някаква услуга с добавена стойност ще получите с SMS код, който трябва да въведете в страницата за потвърждаване на абонамента.
  chilko
 • Честно казано и аз не разбрах как точно действа. Доста зле е обяснено в статията.
  Be happy
 • 2-3 пъти прочетох, не разбрах как действа. Заинтересуван съм, понеже скоро пострада възрастен роднина, който не разбира как да върне SMS (а аз съм далеч) и по този начин беше включен в схема да го таксуват по 2.40лв на седмица. (angry)
  torrentor