Telenor вече тества VoLTE за разговори с по-добро качество

Технологията VoLTE е на път да донесе по-добро качество на звука и за потребителите на българските оператори. Телекомите ни експериментират с нея от известно време, но Telenor е готова да я предложи официално на своите потребители. Компанията обяви, че въвежда тестово технологията за пренос на глас през 4G мрежа (т.нар. Voice over LTE) за избрани клиенти, които ще се възползват от предимствата й като по-кратко време за първоначално свързване, звук с HD качество и възможност да използване на 4G мобилен интернет и по време на разговора.

Според Telenor технологията е налична тестово за избрани на произволен принцип частни и бизнес клиенти на оператора, които разполагат с мобилни устройства, поддържащи VoLTE, имат абонаментен план с 4G и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на компанията. Разговори с VoLTE са възможни само ако и двете страни ползват технологията. Обажданията се таксуват съгласно ползвания план и не черпят от наличните MB мобилен интернет.

 • [Quote]Когато искаш да набереш друг номер с Волте, единственото което трябва да направиш е да погледнеш зелената слушалка и другия телефон вече звъни.[/Quote] Да, това е едно от големите предимства на VoLTE. Да се надяваме Виваком да работят сериозно и да го пуснат наесен със поддръжка на повече модели и най-вече на Xiaomi!
  Мilen
 • [Quote]Началото на миналата година в Гърция[/Quote] Значи нашите оператори пак са на опашката!! Не че сме очаквали нещо друго!! Но това да добавят само един нов модел, който поддържа VoLTE за цял месец е истинско безобразие!
  Мilen
 • То да е само Xiaomi . Има едно чудо телефони , които поддържат VoLTE , но за момента не може да се изполва в мрежата на Теленор и не че не са си свършили работата просто май такава е практиката при всички оператори. Началото на миналата година докато бях в Гърция Cosmote по същия начин пуснаха VoLTE , първоначално само за определени модели телефони . Разликата беше че услугата беше достъпна първо за Samsung S7/S7 edge и iPhone а при нас вместо айфоните избраха Huawei ама здраве да е. До края на година предполагам ,че услугата вече ще се използва масово с добавянето на нови устройства.
  DSimeonov
 • Брат ми е един от малкото щастливци с активиран Волте. Когато искаш да набереш друг номер с Волте, единственото което трябва да направиш е да погледнеш зелената слушалка и другия телефон вече звъни. Няма ли най-накрая и Виваком да го пускат? В телефонния ми указател 80% от хора са на Теленор и Виваком и дори Мтел да не предложи тази услуга скоро няма да ми е много много мъчно.
  Leo Kolev
 • На страницата на Теленор виждам само някакви модели на Huawei и Самсунг поддържани? Странна работа, Xiaomi имат страшно много модели за 200-300 лв., които още от миналата година са със VoLTE. Отново зле свършена работа от мениджърите...
  Мilen
 • Ако някой колега от София има налично VoLTE и е съгласен да тестваме на моя телефон, да ми пише лично съобщение. Бирите са от мен, срещата може чудесно да се съчетае с гледането на някой мач от световното (yes) (beer) П.П. Влязъл съм в последните 3 месеца от договора, но нарочно не преподписвам с Виваком, защото чакам да пуснат VoLTE. Технологията се превръща в голям фактор при избор на оператор и е хубаво всички такива да се забързат! Разликата в качестовото на звука е огромна! Тествайте лично при възможност!
  Мilen
 • Сега видях че в списъка с поддържаните устройства са добавили и Samsung galaxy S7/S7 edge. За един месец .... толкова. Ще си почакаме.
  DSimeonov
 • Колеги, кога се очаква Теленор да пусне за всички свои клиенти VoLTE? В момента съм на предплатен план "Стандарт". Искам да тествам технологията, но долколкото знам тази възможност се пуска само на избрани клиенти и модели телефони? P.S. Току що говорих със служител на 089 123. От Теленор е решено ползващите предплатени планове да НЕ МОГАТ да се възползват от новата технология. Явно поредната тесла от страна на норвежкия оператор по въпросната категория потребители, в опит да ги накарат да подпишат договор. Но нали все пак трябва да тестваме, преди да се обвържем...
  tokamak
 • Е те сега дошли в града, ти...нека бъдем по-толерантни
  tzincbg
 • Това, че не знаят какво е volte просто за пореден път показва колко са компетентни :D
  Боби13
 • Те и мейл на служителите по магазините цял ден не бяха пратили и те горките не знаеха въобще какво е това volte и какво да обясняват ня клиентите
  zazabg
 • Много им скъпи смсите. :D
  Вито
 • Добре, ама ей тъка едно смс-че да бяха драснали да не се чудя какво е това дето се появи на телефона!
  lavivier
 • В София се появи VoLTE на дисплея на телефона, а като набирам се появява надпис "HD" пред "набиране".
  plmailbg
 • Те също тестват технологията отдавна и след кaто Telenor вече я пуснаха предполагам също ще я активират съвсем скоро.
  chilko
 • Ние, абонатите на А1 и Виваком, VoLTE само го миришем :D
  Blue Sky