Тест показва реалните скорости на мобилен интернет в София (обновена)

Тест показва реалните скорости на мобилен интернет в София (обновена)
Мобилните оператори обичат да изтъкват предимствата на своите мрежи и високите скорости за достъп до интернет, които те предоставят. Какво обаче е положението на практика? Това е проверил екипът на сайта Testvano. com, който е решил да се фокусира върху столицата, и по-точно върху 8 точки в нея и околностите й. Екипировката за тестовете се състои от устройство, което използват много потребители - таблет iPad 3, поддържащ стандарта Dual Cell (DC)-HSDPA, който позволява изтеглянето на данни с максимална скорост 42 Mbps. Самите тестове са проведени с приложението Speedtest.

Местата, на които е изпробвана скоростта за достъп до интернет, включват ниво -3 на Mall Bulgaria, телевизионната кула на "Копитото", витошкия дендрариум и дори протестите пред Народното събрание, чиито първи дни бяха белязани от проблеми с мобилната връзка. Като цяло трите оператора осигуряват 3G покритие навсякъде с изключение на дендрариума. Резултатите са обобщени в таблица и включват латентност на мрежата и скорост на изпращане и изтегляне на информация към два сървъра - в София и в Киев.

Като цяло данните показват, че "Мтел" осигурява най-висока скорост на изтегляне на данни - средно 8,73 Mbps (пикова стойност 12,54 Mbps), но и VIVACOM не остава много назад със 7,38 Mbps (пикова стойност 8,58 Mbps). При изпращането на данни VIVACOM има преднина със среден резултат 2 Mbps (пик 3,3 Mbps), а при "Мтел" средното постижение е 1,47 Mbps (пик 2,91 Mbps). И по двата показателя GLOBUL остава на трето място с резултати съответно 3,34 Mbps (пик 5,74 Mbps) и 0,89 Mbps (пик 1,66 Mbps).

http://testvano.com/30-testvano-com-episode-1-mobile-internet/
http://testvano.com/39-results-table-episode-1/

Ново
От VIVACOM са се свързали с екипа, за да направят уточнението, че в тестовете е използвана SIM карта, чийто план позволява скорости на изтегляне до 8,6 Mbps.

http://testvano.com/55-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%81/

 • Интересно какво ли определя, дали картата ти ще има това ограничение? Аз съм с най-голямата добавка за интернет +Data L, а също имам ограничението от 8,6Mbps. Не че ми трябват повече, но все пак ми е интересно, кои карти имат и кои нямат ограничение.
  board
 • оказва се, че предплатените карти на vivacom и по-евтните планове са с максимална скорост на интернет 8,6 mbps. при по-скъпите такова ограничение няма. http://testvano.com/55-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%81/
  chilko
 • Направих тест на Виваком, кв. Хладилника, гр. София:
  Ванката
 • Страниците се отварят веднага на далеч по-бавна връзка от 100 Mbps. Преди 2-3 години бях писал, твърдя го и сега - 3.6 Mbps / 1.2 Mbps (DL/UL) [u]постоянна стабилна скорост[/u] - е напълно достатъчна за мобилно устройство. Освен ако не искаш да си вървиш с работната/домашната машина навсякъде (т.е. да нямаш друга "по-основна" в офиса или вкъщи)... или пък ако не ти трябва мобилна ТВ-станция. Ако някак се случи, че Булсат предложи [B]3.6 Mbps / 1.2 Mbps ама наистина неограничен трафик[/B] с добро и плътно покритие - това ще хвърли в нокаут конкуренцията с техните 42 Mbps... дето никой никъде не ги е виждал, освен 20-21 Mbps на 10-на клетки в София и Варна примерно.
  Sage
 • [Quote]SwollenMembers: Всъщност призовавам всеки, който все още си мисли, че Мтел имат по-бърза мрежа, да публика по-високи скорости от 12-13 Mbps. Чакам ... (whistle)[/Quote] Няма какво да ме призоваваш, а можеше да разгледаш темата със сравнителните тестове, където съм писал: http://www.mobilebulgaria.com/forum/read.php?parent_id=426201&cat_id=1&view=0 С какъв план (бях тогава) и в кой град е направен теста: http://www.mobilebulgaria.com/forum/426213/1/0/37/re-35g---%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5 Скрийншота от първия линк:
  centur
 • [Quote]Няма смисъл да убеждаваш, че теста не работи, никой не иска да тества правилно.[/Quote] (yes) Който го използва активно знае за какво става въпрос. Всичко останало е PR. @[B]board[/B] - Не казвам да се \"набиеш\" в село \"долно-нанагорнище\", но в големите градове в момента Вивата изпитват големи затруднения и при раздялата в момента с Алкател-Луцент - няма кой да им оправи \"бакийте\"... ;)
  Rosen Petkov
 • Не знам колко е компетентен теста, но резултатите, които аз съм постигал са сходни. Даунлоуда на файлове обикновено ми е около 1MB в секунда. Но си напълно прав, че на различните места из страната услугата е различна. Особено като с някоя скапана радиорелейка захранят няколко населени места...
  board
 • Няма смисъл да убеждаваш, че теста не работи, никой не иска да тества правилно. Преди години бях писал по въпроса - http://www.mobilebulgaria.com/forum/292083/1/0/1/re-35g---сравнителни-тестове-на-операторите По - това време нямаше дори приложение.
  vladovn
 • Още в началото показах, колко е компроментиран този \"тесТ\", хората реално използват мобилният интернет и с извиниение \"идиоти\" които не знаят как да направят елементарен тест не са показател за НИЩО освен липса на знания и умения, практически опит... да продължавам ли? И нека все пак да не забравяме, че София не е България... ;)
  Rosen Petkov
 • Естествено, че не е нормално да чакаш по минута да ти се зареди сайт, но в общия случай ситуацията не е такава. Съгласи се, че с цитираните в новината около 8Mbit-а средна скорост, подобно нещо не може да ти се случи. Разбира се, ако си на място със слаб сигнал или извън 3G, може да чакаш една минута да ти зареди google.
  board
 • Позволи ми да не се съглася. Навремето пусках в петък вечерта Netscape и до понеделник сутринта се беше дръпнал (а беше само 10-14MB, колко бири сме изпили компанията през това време...), но сега са съвсем други времената. Имам 6GB \"бързи\" данни трафик, не е нормално да чакам по 1 мин. да ми се зареди www.google.bg в мобилната Opera. НЕ ме интересува какви проблеми си имат в момента и как върви \"разкарването\" на Alcatel-Lucent. Подписал съм договор и плащам за УСЛУГА - искам да я използвам.
  Rosen Petkov
 • И аз използвам интернет от много време и ярко си спомням как вечер включвах модема, зараждах 10 mp3-ки да се свалят, за да могат до сутринта да се дръпнат :) Сега като знам, че ще дръпна тези 10 mp3-ки за по-малко от минута, разхождайки се в парка, ми е трудно да съм недоволен. Няма какво да се сравняват мобилния интернет покриващ половин България, с този който ти е фиксиран само в къщи/офиса...
  board
 • [Quote]Аз бих се радвал на 15-20GB бързи, ако с малък пинг и след това на 1Mb/s да са бавните... :D мечти![/Quote] Ping-а няма как да е по-малък от HSPA+, технологиите които използваме в момента си имат ограничения които не можем да \"надскочим\". Идеята ми беше \"тясното\" място да бъде само м/у \"клетката\" и телефона/таблета/бисквитката/и т.н., НО НЕ и в опорната мрежа на самият оператор. Само да спомена, че при Вивата все още има у-ва които \"рутират\" X.25 протокола (hello 80\'s) :)
  Rosen Petkov
 • Аз бих се радвал на 15-20GB бързи, ако с малък пинг и след това на 1Mb/s да са бавните... :D мечти!
  vladovn
 • [Quote]Истината е, че скоростите на интернета предлаган от операторите е предостатъчен.[/Quote] Не, не е! Когато си свикнал на 100Mbit интернет и страниците да ти се отварят веднага, никак не е приятно да чакаш по 1 мин., въпреки че си на 6GB (\"бързи\" гигабайти) абонаментен план. Интернет използвам от зората на комуникациите с 2400 bps модем, но трябва ли отново да се връщаме в \"каменната ера\"? Искренно се надявам Булсат да пуснат 4 / 14Mbps без \"бързи/бавни\" мегабайти и да \"утрепят\" тройният картел.
  Rosen Petkov
 • [Quote]Истината е, че скоростите на интернета предлаган от операторите е предостатъчен. [/Quote] Само за телефони и таблети. За компютри не стигат. [Quote]ти е заминал 1GB трафик, и после какво правиш?[/Quote] Това е много голям проблем. В момента, освен макс няма оператор който да предлага истински моб. нет за лаптоп (и тук с условности - заради малкото места с обхват). [Quote]За това за мен далеч по-важно от максималната скорост е 3G покритието. А и кой ще ти предложи най-голям трафик на по-ниска цена.[/Quote] Съгласен.
  vladovn
 • Истината е, че скоростите на интернета предлаган от операторите е предостатъчен. За какво са ти е повече от тези средни 8Mbit, като дори ако използваш тях на максимум, за 15мин ще ти е заминал 1GB трафик, и после какво правиш? За това за мен далеч по-важно от максималната скорост е 3G покритието. А и кой ще ти предложи най-голям трафик на по-ниска цена.
  board
 • Аз друго направих, пуснах да си ъпдейтвам 14-те приложения, които ми казва че трябва да ъпдейтна, и направих нов тест: [B]Your current bandwidth reading is: 2.74 Mbps which means you can download at 350.81 KB/sec. from our servers. 28.8 kbps dial-up 33.6 kbps dial-up 53.3 kbps dial-up 56 kbps ISDN 128 kbps ISDN 384 kbps DSL 768 kbps DSL 1000 kbps DSL 1500 kbps DSL/T1/Cable Modem 2806.5 kbps YOU [/B]
  Ванката
 • Тест до сащ за теглене. Не е перфектен резултат, но определено е добър. Когато наистина искам да тествам скоростта за теглене си пускам да се свалят 2-3 файла над 100MB от този сървър http://ftp.spnet.net/openoffice/stable/3.3.0/ В повечето случай тествам българския интерконект, а в случая с мобилтел (хоумлан) тествам просто скорост до техния сървър. Така разбирам и реалните максимални скорости на връзката. От този резултат само надолу, защото условията на връзката могат само да се влошават. :D Когато пуснеш два-три файла, общата скорост трябва да се сумира. Понякога има шейпър на отделните връзки и ги ограничават напр. до 5Mbps или до 512Kbps (затова и торрентите вдигат максимална скорост - отварят повече връзки).
  vladovn
 • Благодаря за изчерпателния отговор.(yes) А това, което съм постнал, като тест е много зле нали? Това е с вивакомския ми нет през айпада.
  Ванката