Тройната камера на Huawei P20 Pro ще ни изненада с 40-мегапикселов сензор

Тройната камера на Huawei P20 Pro ще ни изненада с 40-мегапикселов сензор

Седмица преди официалната премиера на Huawei P20 Pro в интернет се появиха детайли и за последните неизвестни около телефона и по-точно за конфигурацията на неговата тройна основна камера. И по всичко личи, че тази година китайската компания се е подготвила сериозно, за да осигури камерафон с върхово качество. Информация от сайта WinFuture разкрива, че устройството с кодово име Charlotte ще предложи основен сензор с впечатляващата резолюция 40МР, което на мнозина ще напомни за представения през 2013 година Nokia Lumia 1020. Към него ще е добавен 8МР сензор с 3х телефото оптика, който ще се ползва за осигуряването на 5х хибридно приближение, като се ползват данните от основния сензор.

Препоръчани оферти

Третият сензор в основната камера ще е монохромен и ще осигури резолюция от 20МР. Той ще се ползва за осигуряване на данни за дълбочината на сцената, но освен това както в P9 и P10 ще помага за подобряване на контраста и детайлите на снимките. Тройната камера ще носи логото на Leica и ще е снабдена със система за лазерен автофокус и със сензор за определяне на цветната температура. От изтеклите снимки стана ясно, че ще са добавени бленди f/1.6 и f/2.4, но засега не е ясно към кои от сензорите. WinFuture посочва, че Huawei разчита на системата Light Fusion, но и за нея не се знае много, макар че може да се предположи, че включва технологията oversampling. Предната камера в P20 и P20 Pro ще е 24МР и също ще предложи Light Fusion като в анонсирания вчера P20 lite.

Междувременно от XDA Developers разкриват, че P20 Pro ще предложи запис на super slow-motion видео с кадрова честота 960fps при 720p, което означава, че в това отношение ще конкурира Galaxy S9. Смартфонът ще предложи 6.1”  OLED дисплей с изрязана горна част (5.8” в P20), осемядрен чипсет Kirin 970, 6GB RAM, 128GB памет, батерия с капацитет 4000 mAh и поддръжка на бързо зареждане. Телефонът отново ще е с водоустойчив корпус и няма да има стандартен жак за слушалки, а теглото му е 174 грама, което е нормално на фона на размерите и побраните в дебелина 7.65 мм технологии. Операционната система е Android 8.1 с интерфейс EMUI 8.1, а очакваната препоръчителна цена в Европа ще е 899 евро. За това обаче има достатъчно основания особено ако 40-мегапикселовата камера има солидно представяне.

Източник: WinFuture

 • По принцип не се бях замислял, ама и това не изглежда толкова невъзможно. Samsung слагха NX-а на <7мм при 1 инч сензор.
  muamamu1
 • Не е възможно да се сложи по-голям сензор, заради късата отсечка до челната леща. Проблем с физиката... ;)
  arakchiev
 • Заради оптичния зуум?
  tzincbg
 • На мен ми става все по-интересно защо вместо да слагат вече цели 3 (или повече в бъдеще) сензора, не сложат един, но голям? Преди оправданието беше в липсата на място. Сега какво ще е? Разбирам напълно нуждата от различни обективи и е вярно, че в момента това е единственото решение на този проблем при телефони, но нищо не пречи да има и отделен модел, който да замени трите сензора с един. Както и да е, бъдещето на мобилната фотография едва ли ще бъде демонстирано точно от Huawei. Ако има някой, който може да го направи, това са Sony. Стъпките им в безогледалните фотоапарати рано или късно ще окажат някакво сериозно влияние и на телефоните им. Или поне така се надявам.
  muamamu1
 • Не успях и не съм се занимавал, Sony са го направили на 1 секунда, да ги е@а. Пък светкавицата им е най-умрялата на света. Иначе на слънце прави страхотни снимки. Няма пълно щастие Значи теб съм питал за програма :D Света е малък ;)
  Spikul
 • Като излезе след седмица - среща тук :D [Quote]Ок де, нека не спорим за неща, които са все още в сферата на хипотезите.[/Quote] С камера аповете успя ли да стигнеш над секунда време на затвора? Може и да си писал в другия форум, ама не съм гледал.
  Маевски®
 • Ок де, нека не спорим за неща, които са все още в сферата на хипотезите. То и аз бях разочарован, но пък все се надявам да направи някой камера като 1020 например.
  Spikul
 • То от доста отдавна има, това е факт. Говорим за тук, че НЯМА начин да е такъв сензор => ако е единия наистина 40МР ще е с расмер на пиксела 6-7 микрона. Което води до шум. В случая Е трик за балъци, защото ВЕРОЯТНО ще е софтуерно експолирано до 40МР. Сега нищо не пречи да има такъв сензор, няма как да е в този телефон (1/1.2 или 1/1.5). Както КАЗАХ горе - таван ще е 1/2.3. Което е малко за 40МР. тоест: ти казваш, че може да е 40МР, защото вече има такива. Факт, съгласен. А аз казвам, че няма как да сложат толкова голям физически, следователно ще е малък на размер, независимо колко МР. Което не ме устройва. Ако искаш погледни колко апарата имат Хаселблад с размер под медиум формат. Там място за МР бол. Затова и няма шум до огромни стойности на ИСО. Отделно за дебелината - когато сензорът е голям, физически лещите пред него заемат повече място (справка - всеки телефон с голям сензор). Очакваната дебелина тук е 7.8мм. При това плоско, заради което съдя, че сензорът ще е малък физически. Казано иначе предпочитам (а и всеки фотограф) по-голям сензор, пък макар и "само" 24МР, вместо телефон с под инч сензор и 40МР. Къде горе реши, че не мога да смятам тогава? Да, да видим. Макар да съм доста разочарован от тях - може и да сътворят нещо добро този път.
  Маевски®
 • Явно с теб няма да се научим да смятаме. Това, което казваш е вярно, на 808 обаче сензорът е МНОГО (почти четири пъти по-голям от 1/2.3). Може би те обърква смесената дроб. Ето ти един чарт, за да не бълваш глупости, да не ти се смеят хората. линк Както можеш да видиш от удобната базичка данни - на 808 сензорът е много по-голям физически. А няма как в устройство под 8-9мм дебелина да сложат по-голям от този 1/2.3, който споменах по-горе. Ако можеше нямаше да слагат толкова максимум. Я ме цитирай къде съм казал, че 1/1,2 е по-малко от 1/2,3 инча! Това, че не може да разбереш какво ти пиша, не е мой проблем. Сега пак ще ти обясня - още преди 6 години има сензор с 41 МР и размер 1/1,2 инча. Какво пречи сега да има такъв? Разбра ли вече или пак ще се опитваш да си измисляш? Ако искаш го смятай като размер на пиксела, пак ще видиш, че отдавна има големи сензори с много пиксели. А дебелината на телефона няма нищо общо с площта на сензора или не правиш разлика между обем и площ? За Хаселблат няма да пиша за 100 МР им сензори, че току виж, пак не си разбрал какво съм написал! Все пак нека излезе телефона, за да видим какво представлява.
  Spikul
 • За сканиране на QR кодове ще е идеална. :)
  tzincbg
 • И аз се чудя какво ще излезе в крайна сметка, но германеца твърди, че трите сензора са с резолюция 40МР, 20МР и 8МР.
  chilko
 • За цената на P20 pro вземаш mate 10 pro и 808 и имаш най доброто. Даже ще останат пари за кино и пиано бар. :D
  Вито
 • Именно това казвах. Досега най-големите сензори са на 808, 1020, N8 и един Панасоник. Всичките са си бая масивни покрай камерата. А софтуер да ми мегяри по снимките не е чистата физика на сензор и лещи.
  Маевски®
 • Ако изтеклите снимки на панела са реални, няма как да се побере 40 МП сензор. Ще комбинират пикселите от трите сензора по някъв начин, за да ги докарат 40. Иначе трябва да е издут като 1020 и 808, но очевидно не е.
  Вито
 • Явно с теб няма да се научим да смятаме. Това, което казваш е вярно, на 808 обаче сензорът е МНОГО (почти четири пъти по-голям от 1/2.3). Може би те обърква смесената дроб. Ето ти един чарт, за да не бълваш глупости, да не ти се смеят хората. https://www.digicamdb.com/sensor-sizes/ Както можеш да видиш от удобната базичка данни - на 808 сензорът е много по-голям физически. А няма как в устройство под 8-9мм дебелина да сложат по-голям от този 1/2.3, който споменах по-горе. Ако можеше нямаше да слагат толкова максимум.
  Маевски®
 • Преди 6 години Nokia 808 беше със 41 МР и размер на сензора 1/1.2. Не знам кой е балък, но знам кой не може да смята!
  Spikul
 • Силно подозирам, че сензор с тоя размер (таван 1/2.3) с толкова МР ще е доста шумен, ще ползват технология софтуерно да комбинират кадрите от два сензора и резултатите ще са в най-добрия случай на средно ниво. Само балъци кълват на големи цифри.
  Маевски®
 • Най-накрая силна камера. Още си пазя 1020 заради страхотната камера. Браво, може би ще се метна есента на един такъв подарък за жената, че S7 вече си е дърт. Пък мога да и дам и сегашното ми XZ Premium (whistle)
  Spikul
 • Колко му е да направят и 8рна. Нокия 10 нали има 5+2 камери?
  kpo
 • Само 2 бона.
  aladin