TSMC се готви за производството на 3-нанометрови чипове

TSMC се готви за производството на 3-нанометрови чипове

Тайванската компания TSMC е най-големият производител на чипове по поръчка с пазарен дял в този сектор от 55%  и ще направи всичко възможно да задържи преднината си пред конкурентите. Според информация от Nikkei Asian Review компанията се кани да инвестира 500 милиарда тайвански долара (15,7 милиарда щатски) в нов завод, в който планира да произвежда чипове по 3- и 5-нанометрова технология. Според говорителя на компанията Елизабет Сун TSMC е отправила запитване към правителството на страната за намиране на достатъчно голямо петно с удобен достъп за изграждане на модерния завод.

Разбира се, производството на такива авангардни чипове няма да започне скоро, а освен това подобна миниатюризация поставя изключителни предизвикателства. В момента TSMC прави процесори за Apple по 16-нанометров процес и се надява да въведе в експлоатация своите 10-нанометрови мощности в началото на следващата година. Изявлението на компанията идва ден след като тайванският министър на науката и технологиите обяви пред местни медии, че TSMC подготвя нов завод, който ще заработи през 2022 година. Според него структурата ще е разположена на 50-80 хектара в южния град Каохсуинг.

TSMC има около 470 клиента и сред тях са Apple, Qualcomm, NVIDIA, Hisilicon Technology (Huawei) и MediaTek. Qualcomm използва услугите на Samsung за своите 14- и 10-нанометрови чипове, но според източник на Nikkei компанията може да се върне към услугите на TSMC за производството на 7-нанометровите си чипсети, което би трябвало да започне в началото на 2018 година. В същото време Samsung възнамерява да въведе в употреба своя 7-нанометров процес към края на 2018 година.

Източник: Nikkei