Умните градове са и по-сигурни

Умните градове са и по-сигурни

Вече стана дума за различни аспекти на умните градове, които от години не са излязла от фантастичен роман концепция, а реални проекти, които променят живота на своите жители. На много места по света (и в България) вече работят системи, които използват възможностите на съвременните технологии, за да решават различни проблеми, но с идването на 5G мрежите, които буквално чукат на вратата, с интернет ще се свържат още повече от устройствата около нас. Те, заедно с армия от сензори с ниска консумация на енергия, ще осигуряват ценна информация за различни елементи на средата, която след анализ от алгоритми с изкуствен интелект, ще помогне да се вземат точните решения за автоматизация на много от градските функции.

Всевиждащото око

През последните десетилетия в световен мащаб се отчита тенденция на урбанизация и населението на градските зони се увеличава непрекъснато. Това води със себе си много предизвикателства – например ефективното поддържане на чистота, за което говорихме наскоро. За градовете с техните постоянно увеличаващи се размери е не по-малко важно и поддържането на обществения ред и гарантирането на сигурността на жителите им. Именно тук се намесва друг от аспектите на умните градове – видеонаблюдението. Това несъмнено е чувствителна тема за мнозина, но на практика се оказва един от най-важните елементи за нормалното функциониране на свързаната градска среда.

Видеонаблюдението може да бъде незаменимо за подобряване на сигурността, което включва предпазване на жителите от престъпления и тероризъм, а освен това помага за по-доброто управление на обстановката при природни бедствия или други извънредни ситуации. Както всичко останало обаче и камерите за наблюдение вече не са каквито бяха преди години. Компаниите, които осигуряват такива решения, вече могат да предложат завършени системи, които комбинират камери със софтуер и технология за компресиране и могат да анализират видеото в реално време, като впрегнат мощта на невронните мрежи, Big Data и облачните услуги.

Какви са ползите?

Свързаните с интернет системи за видеонаблюдение имат различни приложения и едно от тях е за контрол и мониторинг на уличното движение. Камерите могат да засекат движението на превозни средства и хора върху пътното платно и осигурят разнообразна информация за натоварени зони, пикови часове по отношение на трафика, брой на пешеходците и превозните средства и т.н., а освен това биха могли да контролират и системите за управление на движението. Междувременно производителите на оборудване постоянно работят за откриване на нови приложения на своите технологии и те могат да се ползват например за откриване на свободни места за паркиране или за насочване на движението по по-малко натоварени улици.

Разбира се, системите за видеонаблюдение са от голяма полза и на органите на реда. Те помагат за бързото разкриване на престъпления, а освен това присъствието им има респектираща роля, която помага за предотвратяване на нарушения, като напомня на шофьорите, че някой следи действията им. Сред възможностите им влиза и разчитане на регистрационните номера на автомобилите и проследяването на превозни средства. В същото време интегрирането на Big Data в системите за анализ намалява нуждата от човешка намеса, като идентифицира съмнителни пакети, подозрителна активност и т.н. и при нужда известява операторите.

Камерите са надежден и евтин инструмент за осигуряване на данни в реално време не само на полицията и на пътните служби, но и на компаниите, снабдяващи населените места с вода, електричество и осветление. В същото време бързото разширяване на възможностите за свързване на системите за видеонаблюдение поражда много въпроси около киберсигурността, които могат да се превърнат в сериозен възпиращ фактор за по-масовото им навлизане. Тези заплахи стават все по-сериозни с идването на 5G и добавянето на възможности за връзка към все повече устройства, но това е тема на друг разговор.

Българският опит

В България също се работи в тази насока. Миналата година VIVACOМ изгради модерна система за видеонаблюдение във Враца и тя се оказа първата в страната с интеграция на технологии за изкуствен интелект. Благодарение на специален софтуер камерите могат да разпознават регистрационни номера на коли и да ги сравняват с база данни. Цялата информация постъпва в реално време в центъра за наблюдение в МВР-Враца и така постоянно се следи за безопасността и реда в града. В рамките на месец след старта на системата чрез нея на територията на Община Враца са били засечени грабеж, палеж и няколко нарушения, свързани с акцизи и ПТП. Системата може да бъде надградена с още аналитични функции, в зависимост от нуждите на града. Може например да бъдат разпознавани хора с маски и дори граждани в безпомощно състояние, паднали на улицата.

През това лято в Поморие също заработи подобна система за видеонаблюдение, която пак е изградена от VIVACOM и предлага много възможности на местните власти да осигурят по-сигурна среда на жителите на града. Решението комбинира камери, свързаност и аналитичен софтуер, който автоматизира задачи като следене на пътния трафик, разпознаване на регистрационни номера, идентифициране на опасни обекти/забравен багаж, разпознаване на лица и др. Сред целите на местната власт е да се повиши сигурността по пътищата и да се намали битовата престъпност – статистиката показва, че подобни системи водят до спад на последното с 30 – 50%.

Това са само две от общо 30 общини на територията на цялата страна, в който телекомът е изградил системи за видеонаблюдение с различни функции. Компанията посочва, че технологията, която е част от новата IoT платформа VIVA Smart, е подходяща за всякакви по размер общини, защото може да решава различни проблеми на местната власт – регулиране на трафика, контрол над преминаващите тежкотоварни превозни средства, предотвратяване на автогонки, справяне с битова престъпност, разкриване на вандалски прояви и предотвратяване на последващи и много други.

 • тест 2
  admin
 • тест
  admin
 • Умните градове и .... граждани
  admin
 • :)
  disho75