Във Великобритания оборудваха крави с 5G

Във Великобритания оборудваха крави с 5G

От известно време сме свидетели на пилотни проекти, свързани с въвеждането на 5G технологии в различни отрасли. Един от по-необичайните е на Cisco Systems, като в него участват три стада млекодайни крави в различни региони на Великобритания. Животните са оборудвани с 5G нашийници, свързани с роботизирана система за доене. Когато кравата е готова за доене и се приближи до доячната машина, вратите ѝ се отварят автоматично. Устройството разпознава всяка индивидуална крава и използва необходимия за доенето накрайник, същевременно предоставяйки на животното награда под формата на храна.

В едно от стопанствата (Agri-Epi Centre), което се финансира с държавни средства и се намира в Шептън Молет в Югозападна Англия, 50 от общо 180 крави са снабдени с въпросните нашийници, както и с ушни маркери за следене на здравословното състояние. Тези устройства не вредят на кравите и позволяват на животновъдите да следят за  проблеми. 5G мрежата позволява бързото събиране на информация без това да натоварва съществуващата мрежова инфраструктура.

Във фермата са внедрени и други технологии като автоматизирани четки, които се активират при близост на крава, завеси със сензори и умна система за подаване на храна. От Cisco споделят, че могат да свържат всяка крава и всяко друго животно във фермата към системите си. Проектът цели да покаже възможностите на новите технологии в сферата на животновъдството.

Източник: Reuters

Оферти на деня