VIVACOM с най-бърза мобилна мрежа в класацията на Speedtest

VIVACOM с най-бърза мобилна мрежа в класацията на Speedtest

Популярната услуга за тестване на скоростта за връзка с интернет Speedtest обяви резултатите от новата си класация, в която посочва компаниите, осигуряващи най-бърз достъп до глобалната мрежа през фиксирана инфраструктура и мобилни мрежи. За втора поредна година България също участва в класацията, което ни дава възможност да видим как се е променила ситуацията около 4G мрежите, които трите основни мобилни оператори продължиха да развиват.

През 2016 приза за най-бърза мобилна мрежа получи Telenor, а наградата беше базирана на измерванията през първата половина на годината, когато 4G мрежите на конкурентите й правиха своите първи стъпки. Тази година положението е различно и според Speedtest най-бързата мобилна мрежа в България за първите 6 месеца е била тази на VIVACOM с оценка 31,47 при средни скорости на изтегляне на данни 34,26 Mbps и на изпращане от 15,26 Mbps. Втората позиция е за Telenor с 29,58 точки, а на трето място остава “Мтел” с 27,31. Припомняме, че наскоро VIVACOM осигури достъп до 4G мрежата и на предплатените си услуги.

Източник: Speedtest

 • [Quote]Това не го приемам като лъжене, а просто като маркетингов ход. Както миналата година Теленор бяха най-бързата мрежа за първите 6 месеца, като в 4 от тях конкурентите им нямаха 4G все още..[/Quote] (yes) Не че като имах 2ТБ правех всеки ден тестове. Не ми пука особено колко мегабита ще направя. Разликата във Видин обаче с първите Теленор които се биха в гърдите, че са най-бързи докато другите още нямаха 4Г е фрапантна.
  Вито
 • Няма значение защо са били дадени двата терабайта нет. Все пак в крайна сметка и потребителят печели. Това са си няколко месеца неограничен нет. Аз от друг оператор не съм получавал абсолютно никакви бонуси. (yes)
  В@НК0
 • Има връзка, естествено.. Тестовете се правят предимно от хора със смарт телефони, вече е голям процента на тези с 4G, голяма част от населението са в градовете, в почти всички градове има 4G покритие, следователно - повече тестове на 4G - по-висока средна скорост.. Толкова е просто.. Тестовете на 4G са около 100-тина мегабайта, ако някой има 5 или 10 гигабайта, няма да прави безсмислени тестове на мрежата ако има риск да ги изразходи, но ако имаш 2ТБ, всеки би си цъкал ей така от интерес и това води до повече тестове.. Това не го приемам като лъжене, а просто като маркетингов ход. Както миналата година Теленор бяха най-бързата мрежа за първите 6 месеца, като в 4 от тях конкурентите им нямаха 4G все още..
  mishobehar
 • Аре стига си мрънкал, сам си си виновен както и да го въртиш.
  AVKansazov
 • Абсолютно - най-добрата 4 джи мрежа в България! Жената е на Ментел, так където нейния нет едва-едва върви, моят вивакомски буквално лети! И още нещо - при нея се отчита на 100 кв, при мен - колкото реално си потребил, затова и нейния бърз свършва за седмица-две, а аз от включените 12 гиги на месец и половината не мога да изразходя :-)
  Воден-дух
 • Може да не ти е честна сметката, но е законна, за съжаление. Може да си се оплаквате, подкрепяте и жалвате колкото си искате. Пише в договора, че мегабайт струва еди колко си - случайно/неслучайно ползвал - плащаш си. Имаше случаи със стотици лева за подобно нещо сметки, радвай се, че навреме си го спрял. Незнанието не го прави непоискана услуга. Това не е като да ти включат канал, който изобщо не го пише в договора. Не е същото. Ако не го платиш просто след време ще ти го удържат от заплатата с допълнителни такси, или ще те тормозят по телефона,,на адрес и при работодател. Незаконно е разбира се, с познаване на закона можеш да спреш тормоза,но пак може да те съдят за сумата(Може и да извадиш късмет и да не се занимават). Човек трябва да знае кога да се оттегли и да загуби достойно и по-малко.
  tzincbg
 • @maxito 94% от население, не от територията на страната. Има разлика. В Балкана хубав нет не трябва. Хората там са от останалите 6 процента. :) @Вито Разликите наистина не са кой знае какви - даже между 1. и 2. място са в рамките на статистическата грешка. Все някой трябва да е пръв обаче. В крайна сметка всеки си гледа в неговия район как е. Относно 2-та ТБ - съмнявам се да имат нещо общо, освен ако не са ги дали целенасочено на хора в по-големите градове с по-високи скорости, за да манипулират резултатите, но едва ли тази класация е определяща за решанието на мнозинството клиенти. 2 ТБ безплатно за няколко седмици, а аз за мижавите 28 МБ за няколко минути трябва да подавам сега жалби и прочие глупости. (angry) @misho Какъв ход? Новината, която си пуснал, е за нещо съвсем различно.
  Doondie
 • Мдам, от два дена вече нямам 2 терабайта.:|
  simulant
 • Подобен ход имаха T-Mobile в САЩ https://m.androidcentral.com/t-mobile-confirms-speedtest-data-no-longer-counts-against-data-allowances
  mishobehar
 • [Quote]Ти кога обиколи цяла БГ, пробва на всички места, че си толкова сигурен?[/Quote] Няма нужда да обикалям цяла БГ. Резултата показан в Speedtest е на база абсолютно всички проведени тестове от потребителите в градове, села и паланки, то се иска малко акъл за да го проумеете, ама явно не ви достига и толкова.
  PoceH_BS
 • Цялата страна, ако е мерено само на централните улици, не е показателно.
  tzincbg
 • Това е средна скорост и според мен е реално донякъде. Но какво се хапете като разликата между 3-те е едва 3,4 мбт. Тези средни скорости показват колко е зле 4G и разните тестове от рода на 100мбт са изключения. 1 човек прави 100 мбт други 4 правят 30 мбт едвам едвам и средна скорост 44 примерно. Скоростта като за 4G е пълен боклук. Тази средна скорост е като за 3G
  wer_aac
 • Двата терабайта не бяха раздадени случайно. Това обаче не качва скоростта, а само дава възможност да се тества. ;)
  Вито
 • А ти кое точно не разбираш от средни скорости в новината? Нали както за едните така и за другите са били замерванията и в крайна сметка средната скорост на Виваком е най-голяма. Точка по въпроса. И очевидно не става въпрос за скорост от порядъка на 80-100 Мбита които имам в града. Именно цялата страна е включена в крайната средна скорост. Теленор се пъчеха, но сега когато всички са в 4Г мрежата нещата стоят по друг начин. И няма нужда да спорим, разликите не са шокиращи. Трябва да знаем, че в България имаме едни от най-стабилните мрежи и при трите оператора. Не случайно сме в топ 10 по-скорост в света. Звучи нереално, но е факт.
  Вито
 • субективна оценка.. колкото покритието им е 94%, толкова и мрежата им е най-бързата.. Явно само техните абонати имат време за подобни безмислени тестове.
  maxito2
 • Ти кога обиколи цяла БГ, пробва на всички места, че си толкова сигурен? Аз чета пък доста често тук-таме хора оплакващи се, точно както има такива при Мтел и Теленор... Всичко зависи от месотоположението. Всичките си имат кусури.
  sladyrko
 • Виваком има най-бързата 4G мрежа - ФАКТ! Пукайте се от яд и пишете колкото си искате глупости, това няма да промени фактите. :P
  PoceH_BS
 • Не е вярно.Пробвах безплатните Мб.Всичко зависи от мястото и ситуацията.Моят Мтел е по бърз при всички ситуации.Лично наблюдение.
  gogulef