VIVACOM вдига скоростта на абонатите с оптичен интернет до 500 Mbps

В периода от 22 април до 13 май VIVACOM увеличава скоростта на оптичния си интернет до 500 Mbps за всички клиенти на плановете VIVACOM FiberNet. Така потребителите с план с включена по-ниска максимална скорост ще могат да ползват по-бърза връзка при наличие на техническа възможност.

Увеличаването на скоростта ще стане автоматично, без нужда потребителите да го заявяват или да предприемат някакви действия. То ще обхване всичките 27 града, в които компанията има оптична мрежа (Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Дупница, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Своге, Търговище, Шумен, Ямбол, Банско, Велико Търново, Разград, Русе и Хасково).

В допълнение, потребителите на домашен интернет VIVACOM Net в още над 150 по-малки населени места с мрежа, изградена по архитектурата FTTc (Fiber to the Curb), също ще се възползват от по-висока интернет скорост, която ще достигне до 100 Mbps при наличие на техническа възможност. Максимално достижимата скорост е при теглене на съдържание на физическо ниво между абоната и мрежата, като е възможно да варира.

Важно условие за достигане на максималната възможна скорост е крайното клиентско оборудване да има гигабитов LAN порт и/или Wi-Fi PCI мрежова карта поддържаща стандарт AC. Скоростите са достижими чрез кабел RJ-45 (категория 5E) и/или през Wi-Fi мрежа работеща на 5GHz.

Източници: VIVACOM

 • Не знам, какво и за кого вдигнаха, но може би това е причината, че от 2 седмици ми разказват играта, защото връзката ми към сървъри на amazon ec2 се колебае от лоша до неизползваема.
  yotce
 • През Wi-Fi с телефон и лаптоп достигам максимално до 478/229. По кабел е до 493/235. С техния рутер на 5 GHz. Тестовете са проведени близо до рутера. Ако не бачкате в реално време с големи файлове в облака, то и 100 МБ са си достатъчни. Лично мнение.
  alex333
 • И така. С телефона правя 350/190 мбита, с лаптопа и външния долнъг на tp link правя 200/195 мбита, с кабел 455/200 мбита. Браво.
  Вито
 • Те добре вдигат скорости ама да вземат да покрият повече населени места. Тия скорости са за 10 тина града в България. Ми тя България е няколко града, даже по-малко от десет, сложете София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора като общини и ще получите над 2/3 от 7 милиона население. :o
  n1
 • Извън Топ50 сме заради феномена "максимално достижими скорости". Плащаш за 100 мегабита, и в 95% от времето получаваш 60-70 мегабита. От там и изкривяването в спийдтестовете. Ние си мислим че плащаме за едни скорости, а те са само пожелателни. В нормални условия достижими в 03:30 през нощта, а в условия на коронавирус и натоварена мрежа - абсолютно недостижими по никое време на денонощието. Само при интернет доставчиците ги има тия маркетингови шашми. Представете си да сключвате договор за кабелна телевизия и продавача да ви каже, че при оптимални условия ще хващате 200 канала, но през повечето време ще са наполовина. Или да си купите стерео уредба, чиято мощност "при оптимални" условие е еди каква си, и се рекламира като такава, но през повечето време не е баш така. Абсолютно вярно. Отиваме в сайта на Нет1 , допълнителна информация. https://net1.bg/Dopylnitelna_informacia
  Параметри на услуга Интернет с рекламирана скорост 100 Mbps

  Неограничен интернет достъп чрез технология "Оптика до сградата" (FTTB) със скорост 100 Mbps

  Максимална достижима скорост (рекламирана): Download 100 Mbps и Upload 33 Mbps

  Обичайно налична скорост: Download 65 Mbps и Upload 22 Mbps

  Минимална скорост: Download 12 Mbps и Upload 4 Mbps

  Отиваме в сайта на Вива. https://www.vivacom.bg/bg/residential/ceni-i-uslugi/internet/domashen-internet/fiber-net-1000#tab-dopylnitelna-informacija

  Максималните (рекламирани) достижими скорости по оптична свързаност 1000 Mbps са на download до 900 Mbps и upload до 300 Mbps. Оптична свързаност е скорост на физическо ниво между абоната и мрежата. Обичайните скорости на услугата са 70% от посочените максимални скорости. Минималната скорост е 18 Mbps за download и 9 Mbps за upload.

  Гарантирана скорост е доста малка. В повечето случаи се получава 80 -90% от това което е закупено.
  Telefon2003
 • В Румъния нормално.. Така като гледам, по 8-10 евро са абонаментите със скорост 500 или 1000 Мегабита. Тук дори и промоционалните на Виваком за 1000 мегабита (май беше 38лв), пак е двойно по-скъп.
  https://www.telekom.ro/internet-fix/
  https://www.upc.ro/internet/abonamente/500/
  https://www.orange.ro/servicii-fixe/home-net/abonament-home-net-fibra/index.html
  https://www.digiromania.ro/servicii/internet/internet-fix

  Иначе вижте с мобилния колко сме добре. А даже не са и дадени абсолютно всички честоти тук.

  А и още един въпрос, ако някой е запознат - приятел ми каза, че Виваком имат строга политика по филтриране на портове. Имам 2 сървъра на мястото и ми е жизнено важно да са отворени всички, че имам много услуги - уеб сървър, VPN и SSH на нестандартни портове за по-добра сигурност.
  mishobehar
 • Дори по-малко, да не говорим ,че в тези градове покритието за GPON им е едва 5%
  kanar
 • Те добре вдигат скорости ама да вземат да покрият повече населени места. Тия скорости са за 10 тина града в България.
  palamud13
 • Значи си от малцината късметлии. Аз от 2005 съм сменил всякакви доставчици и в различни градове и 15 годишния ми опит показва друго.
  Cv3T0m1R
 • Най-вероятно не си на оптика и разбирам, че нета се влияе супер много, когато има много маймуни на клона. От 2009 съм абонат на Мегалан/A1 оптика и скоростта винаги ми е на макс. Сега покрай коронавируса никакви проблеми. Няма сутрин няма вечер всичко си работи както преди карантината.
  wer_aac
 • Това не е вярно. Аз съм на домашен нет от А1, на 75Mbps. Не съм имал тест, в който да имам по-малко от 70, а почти винаги съм около 74-75Mbps.
  jonibg
 • Извън Топ50 сме заради феномена "максимално достижими скорости". Плащаш за 100 мегабита, и в 95% от времето получаваш 60-70 мегабита. От там и изкривяването в спийдтестовете. Ние си мислим че плащаме за едни скорости, а те са само пожелателни. В нормални условия достижими в 03:30 през нощта, а в условия на коронавирус и натоварена мрежа - абсолютно недостижими по никое време на денонощието. Само при интернет доставчиците ги има тия маркетингови шашми. Представете си да сключвате договор за кабелна телевизия и продавача да ви каже, че при оптимални условия ще хващате 200 канала, но през повечето време ще са наполовина. Или да си купите стерео уредба, чиято мощност "при оптимални" условие е еди каква си, и се рекламира като такава, но през повечето време не е баш така.
  Cv3T0m1R
 • Малко подвеждащо, ако инфраструктурата не поддържа 1000 няма как да стигне 300-500Мб/с.
  Влезте на картата с покритие и където пише gpon1000 ще вдигне добра скорост, но повечето места са aon100. Няма как да получат повече от 100. В Лозенец е 100.
  https://www.vivacom.bg/bg/residential/ceni-i-uslugi/internet/domashen-internet
  Telefon2003
 • Ползвам FiberNet 100 и нямам забележки, стига ми и за торентите и за стриминг.
  n1
 • Според мен причината да сме на 56-то място, е че масово хората ползват планове със скорости от 15, 25 и 50 мбт и съответно като пускат тестове тези скорости се отразяват в Ookla. Правилно наблюдение :)
  Аз позлвам 60 и го намирам за достатъчно. Все пак за 4к Амазон препоръчват 15+, а Нетфликс 25+.
  На Епъл ТВ-то му стигат предостатъчно за 4к :)

  Все пак цените са ни супер разумни и 50-100 мбпс са достъпни за всяко домакинство.
  npet
 • Много хубава новина от Виваком. Обаче не знам какво става с домашния нет в България. Преди 10г бяхме в топ 10 на най-бързия фиксиран интернет в света. Днес България се намира извън топ 50, а именно на 56 място. Като пред нас има интересни държави като Тринидад и Тобаго, Барбадос, Панама. Прави впечатление, че средната скорост Download в България е 53,58 , а за света е 74,64.
  Все пак сме в топ 10 по средна скорост на мобилен нет в света, като заемаме 8-ма позиция, но се предполага, че до края на 2020 ще сме извън топ 10.
  Според мен причината да сме на 56-то място, е че масово хората ползват планове със скорости от 15, 25 и 50 мбт и съответно като пускат тестове тези скорости се отразяват в Ookla. Румънците са в топ 3 при фиксирания.
  https://www.speedtest.net/global-index
  wer_aac
 • Преди месец минах на 300 мегабито-вата оферта и съм доста доволен. През техния рутер на WIFI през 5 Ghz мрежа измерих 213 Mbps download и 104 Mbps upload. Няма проблем с натоварването през часовете, когато цялото човечество ползва много интернет (предимно вечер). Иначе ти препоръчвам да си купиш хубав рутер,че техния прави доста проблеми. Много му е малък обхвата и няма WPS (Wifi Protected setup) и ако имаш много смарт играчки като прахосмукачки, климатици, осветление, умни котли няма да можеш въобще да ги управляваш. Иначе интернета им е много добър. Нямам търпение да пробвам 500 Mbps
  amato
 • Изключително доволен! Миналия ноември прекарах. Мислях нещо без дългосрочни договори, но ме нави интерактивнатс iptv. Няма прекъсване забавяне, всичко е чук. Сега видях, че ми е скочила двойно за сваляне и тройно за качване. [attachment=0]Screenshot_20200422_152201_org.zwanoo.android.speedtest.jpg[/attachment]
  Вито
 • Някой ползва ли домашен интернет от Виваком да даде мнение? Аз съм на Нет1 от 10 години сигурно и съм супер доволен, но сега по време на кризата вечерите му става трудно. Виваком са пуснали супер промоция за 19лв (16 с комбинация) за 300 мегабита. https://www.vivacom.bg/bg/residential/ceni-i-uslugi/internet/domashen-internet/fiber-net-300 Ако някой може да сподели ще съм му благодарен. :)
  mishobehar