VIVACOM запазва приходите за тримесечието, но печалбата намалява

Време е и VIVACOM да обяви финансовите резултати от дейността си през първите три месеца на годината, които показват, че компанията е запазила приходите си почти непроменени на годишна база. За периода компанията е отчела 211,1 милиона лева при 211,7 милиона лева преди година, а по отношение разпределението на приходите се наблюдава 5% ръст при постъпленията от фиксирани услуги и 1% увеличение при тези от мобилния бизнес на телекома. Компанията регистрира 12% спад в приходите от НУРТС, а освен това са нараснали и елиминациите. Поглед към коригираната печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) показва спад с 4% до 77,2 милиона лева.

VIVACOМ е увеличила мобилните си абонати с 3% до 3 088 000, а 89% от тях вече са със срочен абонамент. Абонатите на фиксирана телефония продължават да намаляват и в края на периода са били с 12% по-малко или 894 000, а при фиксирания интернет има увеличение с 11% до 444 000. Продължава да се увеличава броят на абонатите на платена телевизия и в края на тримесечието той е бил с 10% по-висок или 416 000, а 46% от тях използват интерактивна телевизия. Компанията посочва, че в края на тримесечието нейната 4G мрежа е достигнала 90,18% покритие на населението в страната, а в началото на май месец този процент е надхвърлил 93.

За първото тримесечие на 2017 г. VIVACOM отчита ръст на инвестициите в мрежата. 75% от общо инвестираните средства в размер на 41 милиона лева са вложени именно в технологичната инфраструктура на компанията. За сравнение, общите инвестиции на телекома за същия период на 2016 г. възлизат на 32 милиона лева, а делът на вложените в развитие на мрежата средства е 71%. До края на годината телекомът ще продължи да инвестира значителни средства, за да продължи да предоставя висококачествени, надеждни и съвременни услуги за своите потребители.

 • Източник или ще си говорим за абстрактни неща?
  Blue Sky
 • То понеже Цветан Василев, Делян Пеевски, Спас Русев са едни патриоти...Иначе да, наистина инвестират много в мрежата си и си личи, че се стараят. Друг е въпросът колко ще е NPV(ННС). И къде го видя този сериозен ръст? Да, има ръст, но той е много по-малък от този през периода 2011-2013, когато Виваком правеха по 300-400 хил. нови абоната на година. При Мтел отливът е по-голям спрямо 2016 и 2015 г. и по-малък спрямо преди това, особено около смяната на билинга.
  Apple_fan
 • Да, но при Ментел има огромен отлив, а при Виваком - сериозен ръст. Все пак Виваком е най-инвестиращият телеком в България, освен това е и български ;) Който е патриот, би избрал Виваком ;)
  Blue Sky
 • Впрочем при мобилните абонати Мтел има повече абонати на договор отколкото Виваком общо. И после ми хвалете оранжевите колко много абонати имали. Хаха
  Apple_fan
 • Едва ли Виваком е толкова зле. Според мен е доста по-добре от колкото се изкарва и ние си мислим. Наскоро четох някъде, че големите вериги хипермаркети работели на загуба постоянно и за да увеличат загубите си отварят магазин след магазин. Използват нещо на принципа на едно от енергоразпределителните дружества: 1. Заплата на шефа на дружеството - 100 000 евро МЕСЕЧНО 2. Сужебен суперскъп автомобил 3. Служебен апартамент над 100-тина квадрата на центъра на един от най-големите ни градове 4. По два самолетни билета месечно за него и семейството му първа класа. 5. Няколко социологическо проучвания в чужбина месечно - доста, доста скъпи. Пък после няма пари и е необходимо повишение на цената на тока. Всичко това са официални разходи. Считам, че при Виваком се използва същата схема за изнасяне на печалбите извън страната за да се плащат по-малко данъци тук, ако може дори хич.
  velnsl
 • хахаха, добре казано :) намирам сравнението с български пощи за много уместно :)
  shefche
 • според мен свършиха клиентите, а и услугите вече. и това се случи по-рано от очакваното. а и според мен операторите не могат да вземат парите на клиентите :) въпреки че предлагат толкова много неща. И също от рутината или нещо друго все повече заприличват на първообраза си Български Пощи
  kapron
 • Означава да плаща това, за което е договорирал. Каква ще е тази цена е отделна тема, но щом подпишеш договора, значи си съгласен с нея. Примерът - сравнението между корпоративна група и индивидуален клиент не го разбирам. Сигурно знаеш какво е "отстъпка за обем"? Нормална практика. Колкото до цените - цените в България СА ниски. Можете да ми спорите до утре, но всяко сравнение, ще ви покаже това, а и качеството на услугите не е никак лошо, даже е доста добро и има достатъчно доказатества за това. Колкото до печалбите, които не знам защо така бъркат в дупетата на някои в този форум, операторите в България работят на марж от около 35% средно, което е напълно нормален марж за бранша и позволява инвестиции в мрежа, оборудване и субсидия на планове и телефони. В абослютни стойности обаче този марж означава едни пари в България и съвсем други в Германия (примерно), като сумата в България е в пъти по-малка. Да, това е и заради доходите и покупателната способност на потребителите тук, но не значи, че трябва да става "понеже имаме ниски заплати, продавайте ни евтино", каквото е масовото мислене. Просто не излиза сметката. То сигурно операторите могат да продават услугите си и много по-евтино от сега, но тогава нито можете да очаквате тези скорости, нито можете да очаквате толкова евтини телефони. Напротив, можете да очаквате това, което става с Виваком и Мтел през първия квартал на годината: спад в приходите, въпреки повечето абонати. Според мен цените са изпилени почти до възможния максимум и ако не се вдигне потреблението (примерно с нови, интересни и достъпни услуги) трудно може да се очаква ръст на приходите. Ще се съглася ако някой ми каже, че операторите сами са си виновни за това положение, но само отчасти. И в отговор ще ви кажа да си спомните кой оператор намали драстично цените преди две-три години и принуди и останалите да свалят техните. И ако си спомните, че това беше точно Виваком, може би ще ви стане ясно защо сега всички оператори виждат зор да продават планове за над 20 лева на месец и защо приходите им спадат.
  samoznai
 • 1. Тази "конкретна" цена, е една за една група от хора, е друга за друга група от хора и е трета за трета група от хора, обаче никога не е по-висока от тази, давана на/от отделният клиент! Дефакто 50 номера (фирмени) на един клиент за една и съща услуга в еднакъв обем - минути и МБ - едва ли ще струват еднакво (камо ли пък повече!) за същото, дадено на 50 [u]самостоятелни [/u] клиента. Та в случая, какво означава "да е готов да плаща за нея конкретна цена"?
  Tadj
 • Виваком са си стабилни, Теленор и те показват относително добри резултати. Мтел наблягат на ръста в приходите, но ЕБИТДА-то им пада с 16% (!!!) това е колосален срив! а обяснението е че са наели повече продавачи и са купували повече телефони и талети... освен това са и операторът който работи с най-ниският ЕБИТДА маржин.
  shefche
 • Народът може да иска и по пет пъти в годината да има Коледа, но желанията са едно, реалностите са друго. Народът трябва да се научи: 1. Ако ползва конкретна услуга, да е готов да плаща за нея конкретната цена. 2. Да се простира според чергата си. 3. Да чете договорите, които подписва и да пита, когато не му е ясно. 4. Да престане да мрънка, защото никой с нищо не му е длъжен освен политиците на избираееми постове.
  samoznai
 • [Quote]народа иска 10 гига и неограничени разговори за 15 лв.[/Quote] Народа искал, нека си иска. Ще получи удоволствието на 10 хуя вместо 10 гига и вместо за 15 лева напълно безплатно 15 пъти ще му го мушнат озад.
  ..........
 • Народа прие промоционалните планове за последните две години и половина за даденост. Не стига това, но хората си помислиха, че могат да извиват ръце за 10-15лв. Пак бяхте недоволни, а имаше супер оферти за 18-25лв и от трите оператора. Както в началото на промоциите отново Виваком повличат крак и пуснаха неограничени разговори и интернет на максимална скорост, като условията са стандартни и важат както за две така и за една година. Плана Smart U е революционен за нашия пазар и е абсолютно сигурно, че и другите два оператора ще пуснат подобни на него, говоря за частни лица! Като не ви харесват новите планове - не разписвайте! Никой не ви кара насила. Но като се уеднаквят и при трите оператора, да видим тогава.:D Без телефон не може никой вече. Лично за мен и сега има изгодни оферти до 30-35лв. При Виваком се забелязва в момента един голям прилив на клиенти. Очаквам и приходите да се увеличат значително, което ще е добре за бъдещите инвестиции по мрежата.
  Ванката
 • криви сметки :D народа иска 10 гига и неограничени разговори за 15 лв. малцина искат неограничен нет за 50 кинта (no)
  kan4oto72
 • няма гимнастики, просто НУРТС ги дърпа назад, а приходите от другия бизнес не стигат, за да компенсират. И това положение трудно ще се промени скоро. НУРТС се предполагаше да печели от мултиплексите, а почти никой не иска да ги ползва. Отделно, според мен Виваком продават твърде евтино, за да е здравословно в дългосрочен план, а това направо канибализира ръста в броя абонати.
  samoznai
 • падат от някакви финансови гимнастики, но продажбите растат. а и има откъде да взимат нови клиенти, горе долу. и при положение че са приключили с харчовете за 4G (90% покритие), а и като гледам какви скорости се постват в другите теми, скоро няма да харчат кой знае колко.
  kapron
 • Общите приходи падат, а тепърва ше има нови външни фактори за това.
  samoznai
 • Е приходите от услуги растат, въпреки заминаващите си фиксирани телефони, които се компенсират с другите услуги. Интернет и ТВ растат прилично.
  kapron
 • M2m и неактивни предплатени не влизат. Но не знам какво се впечатлявате от ръст на абонати, като приходите падат... за какво са им абонати, които не плащат. Ако спадът в печалбата е обясним с инвестициите, как да обясним спад на приходите? Дотук от трите оператори, само един е дал минимален ръст на приходи и печалба. Това говори много за състоянието на пазара и не говори много хубави неща. И предлагам да си спестим глупостите за "високите" цени, ниските доходи и "тежкото положение на народа". Също така, резултатите на трите оператора за 1-во тримесечие говорят ясно колко малко място има за четвърти оператор и на колко малко всъщност може да разчита той, както и да се казва. Ако не е готов за покриване на мащабни загуби за първите пет години (поне), изобщо да не започват.
  samoznai
 • не са на минус, ама... явно в диагоналките вече не се носят по три джиесема
  kapron