VIVACOM започва да предлага VoLTE

VIVACOM започва да предлага VoLTE

В края на юли и VIVACOM е готова да предложи на потребителите си по-високо качество на мобилните разговори чрез технологията VoLTE. Това става чрез новата услуга 4G Voice, която осигурява предимства като отлично качество на звука, по-кратко време за първоначално свързване, запазване на 4G връзката по време на разговор и пестене на енергия, защото при провеждане на разговор не се преминава от 4G към 2G / 3G мрежа и обратното.

Услугата е безплатна, но за да я ползват, потребителите трябва да разполагат със съвместимо устройство със съответната софтуерна версия, съответна тарифа и 4G SIM карта. Освен това трябва да се намират в обхвата на 4G мрежата на компанията. Технологията може да се активира и деактивира чрез SMS, a за провеждането на VoLTE разговор е необходимо и двете устройства да с активна услуга.

Според сайта на VIVACOM активирането става с SMS с текст START на номер 1701, с CHECK може да се провери статуса на услугата, а с текст STOP тя може да се деактивира. При пускане и спиране устройството ще трябва да се рестартира или да се включи и изключи самолетния режим. Допълнително таксуване за 4G Voice няма, защото се ползват включените в плана минути.

Засега в сайта на компанията като съвместими устройства са посочени само Huawei P20 и P20 Pro, но те трябва да са с определена софтуерна версия. За Huawei P20 това е EML-L29 8.1.0.132(C432) или по-нова, а за Huawei P20 Pro - CLT-L29 8.1.0.131(C432) или по-нова. VIVACOM обещава скоро да добави поддръжка и за други смартфони.

 • В А1 е за пренос, а в Теленор е за преподписване.
  algor
 • Мислех да ти напиша нещо подобно но ме изпревари, евала (yes);)
  Станнислав
 • Цитирания план за пренос или преподписване се дава?
  stefanchobg
 • Не се впрягай толкова (beer) Всеки си харесва нещо от оператора, който ползва, а останалото е само излишни спорове (beer) Не виждам съществени разлики, които да накарат човек да смени оператора си !
  Боби13
 • [Quote]Днес пренесох теленорска предплатена към тях и за 27,99 предлагат 300 межд в ес и 25 гъбки.[/Quote] Не знам защо е това мерена на...гигабайти, ама за 3-ти път ще кажа, че за няма и 22 лева в Теленор дават 150 СМс национални, 400 минути към ЕС и зона Балкани, а нета е 15 гигабайта. На един му трябва нет, на друг му трябват СМС-и, на трети му трябват минути - затова сме хора и имаме различни потребности. Същото като горното, но СМС-ите са 100, го имам и от А1, нета ми е 12 гиги и минутите са 400 за 23 лева. Хубавото на Теленор и А1 е това, че могат да вариват между СМС-и, интернет и минути, съобразно желанието на клиента, докато Виваком дават малко повече интернет, но не могат да модифицират плановете според клиента.
  algor
 • Ами събитие си беше https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/09/18/1063048_oshte_edni_mobilni_telefoni_se_poiaviavat_u_nas/ Дотогава имаше много популярна услуга само за получаване на съобщения и то ако си в обхват и устройството ти не е изключено (beer)
  Станнислав
 • Първи почнаха и с мошенгиите. :|(angry):D
  Вито
 • Реално погледното виваком нищо не са пуснали. Щом е само за два модела телефони и то с точно определен софтуер. Пуснали volte на 100-200 човека. Голям праз. Не мога да разбера за какво говорим тук. Това е смешно.
  В@НК0
 • Невероятно, че първи са предложили гласови разговори (beer)
  Боби13
 • [Quote]Станиславе,в част от посочените неща са първи, защото тогава бяха сами и липсваха други оператори ! Коректно е да се посочат неща, които първи са внедрили преди конкуренцията [/Quote] Ако говорех за времето, когато са били сами на пазара (изключвайки Мобиком), щях да спомена гласовите разговори, SMS, роуминг...;)
  Станнислав
 • [Quote]Днес пренесох теленорска предплатена към тях и за 27,99 предлагат 300 межд в ес и 25 гъбки. [/Quote] Добре е да се пишат такива факти, защото по-горе някой беше писал, че скритите планове били само за старите абонати. Поне при Виваком офертите важат и за пренос (yes) [Quote]Напълно съм съгласен с написаното от теб![/Quote] Благодаря! Когато имаме конкретни факти, само тролове или служители може да се опитват да ги изкривяват (yes)
  Мilen
 • Напълно съм съгласен с написаното от теб, като ще добавя, че Виваком за преподписване и пренос от другите оператори имат доста хубави оферти. Днес пренесох теленорска предплатена към тях и за 27,99 предлагат 300 межд в ес и 25 гъбки.
  Leo Kolev
 • [Quote]Явно интересът към предоставянето и развиването на услугата VoLTE от оператора Виваком е голям, след като е най-обсъжданата тема, ако изключим спама.[/Quote] Безспорен факт (yes) [Quote]Има и за пренос. Особено от Теленор към Виваком.[/Quote] Имаше и във форума хора, които се пренесоха от Теленор към Вива заради скритите планове. Так че явно офертите важат и за пренос! В последните 1-2 години наблюдавам интересна закономерност: Теленор първи пускат някаква услуга, като например LTE от трите (изключваме Макс), LTE-A, VoLTE. Виваком надграждат и задминават- по-добро LTE покритие, по-високи достижими скорости в LTE-A мрежата, по-добри планове с повече нет за клиентите. Мтел/А1 изостават яко и мрежата им се влошава...
  Мilen
 • Има и за пренос. Особено от Теленор към Виваком, ама това е за друга тема! Явно интересът към предоставянето и развиването на услугата VoLTE от оператора Виваком е голям, след като е най-обсъжданата тема, ако изключим спама.
  Ванката
 • През 2016-та докато им бях все още абонат на A1 (по-точно бившия M-Tel). Разговорите по мрежата най-често бяха през 2G (EDGE) и по-рядко през 3G, а 4G-то беше с доста по-лош обхват по него време. Например (за M-Tel става въпрос) в Шумен отсечката започваща зад военното училище до РУМ минаваше директно на 2G режим (EDGE), а теренът е равен, т.е. би трябвало да имаше поне 3G обхват, ама не. На работа M-Tel имаше 1 чертичка 4G и то на главния път на открито, а на закрито направо минаваше от 3G на 2G или извън обхват. Понеже пренесох номера към Vivacom и не вярвах слуховете, че имат уж по-добър обхват викам си я да видя от първо лице как е положението. Отивам на работа гледам има си 4G (макар и на 2 - 3 чертички да се колебаеше има), а разговорите винаги през 3G мрежата и веднага след като затворя ме връща на 4G, а M-Tel "мислеше" поне 10 - 15 секунди преди да ме върне на 4G отново. След 1 година и половина почти откакто съм пренесъл номера към оранжевите ... слуховете за по-добро покритие на Vivacom поне при мен се оказаха верни, а да не говорим за планове/мегабайти, че там другите 2 са окастрени или по-зле, но не и с по-добри оферти. VoLTE в момента не ми е приоритет, който и ще да го предлага пръв от 3-те оператора.
  centur
 • Реално вече няма скрити планове. Тези посочени в сайта и списанието са за нови клиенти, пренос от друг оператор или активация на нова услуга. Оферти се правят само на вече съществуващи клиенти на дадените им услуги. Това се прави с цел 3-те оператори да не си крадат клиентите.
  koko335
 • Да, единственото нещо на А1, което е стабилно, е телевизията и интернета, когато са на оптика. Сега ми предстои да се местя, и в новия блок също имам оптика на А1 като вътре в кутията има 2 свободни порта за свързване (понеже отварях кутията), обаче според картата в сайта пише, че може да ми предложат само по медна свързаност. Да им имам описанията каква свързаност имат. :D
  Dubspace
 • [Quote]Знам и за познат който има фирма със 80-90 карти и мина на А1, защото са му предложили телефон на много ниска цена, само че сега няма 4G на работното си място... Просто без коментар [/Quote] Той на работното му място да си пусне оптика, за какво му е 4G. А като му изтече договора да минава на Вива там предлагат и VoLTE яко се е прецакал :D
  wer_aac
 • [Quote]Знам и за познат който има фирма със 80-90 карти и мина на А1, защото са му предложили телефон на много ниска цена, само че сега няма 4G на работното си място...[/Quote] Просто без коментар :D
  Мilen
 • Съгласен съм мрежата на Близу поне на мен изобщо не ми харесваше, още докато бяха Близу. Обаче, не мога да кажа нищо лошо за оптичния нет и iptv. Не съм имал такава стабилност при друг оператор, а съм ползвал булсактом и други кабеларки. Но се отклонихме от темата с разните спорове кой е по - по- най.
  wer_aac