Започнаха продажбите на Cosmo Communicator

Започнаха продажбите на Cosmo Communicator

Феновете на PDA устройствата с QWERTY клавиатура сигурно следят с интерес работата на британската компания Planet Computers и по-точно създаването на хибридния смартфон Cosmo Communicator. За проекта писахме преди година, когато стартира кампанията за груповото му финансиране, а продажбите трябваше да започнат през лятото. След забавяне от няколко месеца това вече е факт, а устройството може да се закупи през сайта на компанията за 799 паунда (937 евро) със старт на доставките през следващата седмица.

Cosmo Communicator е вдъхновен от класическите устройства като Psion Series 5, Nokia Communicator и Sharp Netwalker. Корените на устройството всъщност могат да бъдат проследени до Psion, тъй като в проектирането му участва Мартин Ридифорд, който стои именно зад създаването на оригиналния Psion Series 5. Иначе кампанията за финансирането на Cosmo Communicator успя да привлече 1.86 милиона евро от почти 4000 души.

Моделът на практика е подобрена версия на предшественикa Gemini, който беше финансиран от 7000 ентусиасти, но се появиха различни оплаквания – например от качеството на звука при разговор и ниската резолюция на камерата. Устройството предлага два сензорни дисплея с диагонал 2" и 6" и 24МР камера, а в отворено състояние е налична QWERTY клавиатура.

В хардуерно отношение откриваме чипсет MediaTek P70, 6GB RAM, 128GB памет и батерия с капацитет 4220 mAh. Налични са още хардуерна клавиатура с подсветка, сензор за отпечатъци, двойни говорители и два USB-C порта. Операционната система е Android 9.0, но има планове за поддръжка на Sailfish, Linux Debian и Linux Kali.

Източник: Planet Computers

Оферти на деня