Младите хора се паникьосват без телефони

Младите хора се паникьосват без телефони

Изследване на психиатри от Кингс Колидж показва, че почти една четвърт от младите хора са толкова зависими от своите телефони, че това може да се разглежда като пристрастяване. В проучването се посочва, че подобно пристрастяващо поведение означава, че хората започват да се паникьосват и разстройват, ако им бъде отказан постоянен достъп до телефон. В допълнение се оказва, че младите хора не могат да контролират времето, което прекарват с мобилните си устройства.

Проучването, което е анализирало 41 изследвания с участие на 42 000 млади хора, предупреждава, че подобни пристрастявания може да имат сериозни последствия за психическото здраве. В публикацията в BMC Psychiatry се посочва, че 23% от участниците са показали поведение, което съответства на пристрастяване – тревожност, ако не могат да ползват телефоните, и невъзможност за контролиране на прекараното време с тях, което пречи на всички останали дейности.

Учените са намерили връзка между това поведение с други проблеми като стрес, депресивни настроения, липса на сън и понижени резултати в училище. Смартфоните ще са тук и занапред и затова е важно да се разбере разпространението на проблемните начини за употреба, изтъква Никола Калк, който е един от авторите на доклада.

"Не знаем дали самите смартфони са пристрастяващи или приложенията, които хората използват", допълва той. Според Калк има нужда от обществена осведоменост около употребата на смартфони от деца и млади хора, а родителите трябва да са наясно колко време децата им прекарват с устройствата.

Източник: BBC

 • Аз мисля, че пристрастяването е на психологична основа и няма как едно приложение да промени нищо ако ти не искаш тази промяна.
  Пример: имам на телефона вградено приложение за употребата му, могат да се задават забрани, настройки, нотификации и т.н. - когато пуснаха приложението си казах - ето, това ще ми помогне да огранича малко употребата - след няколко седмици ползване в неделя, когато ми изплюва статистиката за употреба и видя, че примерно съм прекарал 20% повече от обикновено на телефона си просто си казвам - даа, тази седмица ползвах повече.

  Промяната трябва да настъпи защото я искаме наистина, приложението не помага за това.

  Това е лично мнение разбира се, по мои наблюдения - при други може да не е така.
  radko89
 • Аз като млад човек (23), осъзнавам, че съм пристрастен към телефона и приложенията в него (най-вече използвам YouTube, Facebook, Instagram, Twitter и Flamingo) и ми се иска да се огранича от тях. Google направиха Digital Wellbeing именно за тази цел, но телефона ми (Samsung Galaxy A8 2018) го няма с последния Android 9 Pie. Смятам, че ако го имах щеше да ми помогне с този проблем.
  slavi_pp
 • Корелацията не доказва причинено-следствена връзка. Според мен е обратното. Когато имаш депресия, тревожност, липси в твоя живот, ги запълваш, "лекуваш" с телефона като се разсейваш от тях и отлагаш тяхното решение. Разбира се с телефона можеш да намериш помощ и психологически стратегии за спряване, но най-често продължаваш да отлагаш за по-добър момент и когато ще имаш по-добра информация.
  tzincbg