HTC U Ultra

HTC U Ultra

В началото на годината HTC ни изненада с премиерата на новата серия смартфони U, част от която е и първият фаблет на компанията – U Ultra. Той заедно с по-малкия си събрат U Play са вече в магазините и България също е сред страните, в които устройствата могат да се купят за радост на феновете на тайванската компания. През последните дни имахме възможност да се запознаем отблизо с двете устройства и вече можем да споделим някои впечатления за тях.

Телефоните са интересни с това, че задават дизайнерската насока, която през тази година ще следват останалите продукти на HTC от висок клас, и по-специално очакваният по-късно този месец флагман HTC U. Оказва се, че след години употреба на метал за конструкцията на телефоните си HTC смята, че е дошло време да избере друг материал и се обръща към стъклото. Така компанията ще се опита да отличи продуктите си от тези на останалите производители, които правят телефони с метални панели, макар че и стъклото е често предпочитано от мнозина.

Дизайн

Всъщност още първата среща с U Ultra лесно ни убеждава, че HTC е успяла в стремежа си да създаде телефон, който хваща окото. Ефектният външен вид на устройството се дължи на неговия стъклен заден панел, който компанията описва като имащ “liquid surface” (течна повърхност). Той е идеално гладък (като се изключи квадратната издатина за камерата), извит е във всички посоки и се влива плавно в страничната метална рамка, а нанесените под повърхността му цветни слоеве се заиграват със светлината по забележителен начин. Без съмнение U Ultra оставя усещане за премиум дизайн, но в същото време не може да избяга от асоциацията за крехкост, макар че според HTC задното стъкло би издържало на падане от височина 1 метър. Ако все пак не искате да рискувате, в комплекта на телефона влиза тънък прозрачен калъф, но така ще се лишите от красотата на дизайна. Ползването на калъф е добра идея, защото корпусът е една идея по-хлъзгав от обикновено и така ще може да го направите по-лесен за захващане. В крайна сметка дизайнерите на HTC са свършили чудесна работа по отношение на външния вид и са създали устройство, което лесно се отличава на фона на останалите.

Дисплей

Върху предната страна на телефона откриваме 5,7” Super LCD5 дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела, който е покрит от 2,5D стъкло Gorilla Glass 5, но има и по-скъпа версия със сапфирено стъкло. Дисплеят осигурява впечатляващо цветопредаване (все пак има опция за персонализиране на цветната температура според предпочитанията), големи зрителни ъгли и висока яркост и по подобаващ начин допълва премиум характера на телефона. Над основния екран е поставен втори по-малък дисплей с диагонал 2” и резолюция 160х1040 пиксела, който осигурява бърз достъп до полезна информация. Тази концепция е позната от телефоните в серията V на LG и имплементацията на HTC е подобна – вторият екран съдържа връзки към предпочитани контакти, бутони за управление на музикалния плеър (Spotify или Google Play Music), следващите записи от календара, бутони за контрол на различни хардуерни функции и т.н. Когато телефонът е в заключено положение, е възможно да активирате само малкия дисплей чрез двойно почукване върху него или пък като вдигнете телефона. Малкият дисплей служи и за виртуалния асистент Sense Companion, но докато телефонът беше в нас, приложението още не беше пуснато за изтегляне.

Хардуер

Върху корпуса могат да бъдат открити още комбиниран слот за SIM карта и за допълнителна памет и USB Type-C интерфейс, но не и стандартен жак за слушалки. Компанията продължава започнатото с модела 10 Evo и отново не включва познатия интерфейс, а ако искате да ползвате обикновени слушалки, ще се наложи да се снабдите с адаптер. В противен случай ще трябва да използвате включените в комплекта слушалки USonic или друг USB Type-C модел, но ако се спрете на решението на HTC, ще се възползвате от възможността за създаване на персонализиран звук – слушалките използват звукови сигнали, за да анализират вътрешността на ухото и след това адаптират звука според формата му. Те променят звука и според околните звуци и шумове, така че като цяло би трябвало да осигурят по-ясен и по-качествен звук. За жалост не успяхме да тестваме слушалките, така че не можем да коментираме реалното им представяне. HTC U Ultra отново предлага два високоговорителя – един в слушалката и втори върху долната страна до порта за зареждане. Системата осигурява ясен и сравнително силен звук с осезаемо разделяне на каналите, а за допълнително персонализиране на звука има два профила – музика и кино.

Устройството е снабдено с капацитивни бутони за управление и разположен между тях сензор за отпечатъци – конфигурация, която дебютира с миналогодишния флагман HTC 10. Тя работи добре, но на фона на по-големите размери на устройството продълговатият сензор се усеща малък и понякога може лесно да се пропусне, още повече, че не е разположен в центъра на черната зона под екрана. В хардуерно отношение няма изненади – устройството разчита на четириядрен чипсет Snapdragon 821 с 4GB RAM и осигурява 64GB разширяема памет. Изборът на този чипсет предизвика въпроси при премиерата на телефона, но после се разбра, че наличностите от Snapdragon 835 ще са силно ограничени и първоначалните количества ще са запазени за Samsung. Затова и LG заложи на него за своя тазгодишен флагман G6. Като цяло Snapdragon 821 е добре позната платформа, която осигурява достатъчна производителност и в това отношение HTC U Ultra не разочарова.

Софтуер

Телефонът работи с Android 7.0 с интерфейс Sense, който в последната си версия е пределно изчистен от допълнителни приложения. Запазена е функцията BlinkFeed, която агрегира новини от News Republic, ъпдейти от социални мрежи (Facebook, Foursquare, Twitter, LinkedIn), информация от календара, препоръки за близки ресторанти и кафета и други. Отново откриваме възможност за промяна на вида на телефона чрез теми, включително и от freestyle тип, които могат да променят основния екран до неузнаваемост. Другата добавка е въпросният виртуален асистент Sense Companion, който би трябвало да се учи от навиците на потребителя и с течение на времето ще осигурява полезни съвети.

Както споменахме, не успяхме да ползваме приложението в U Ultra, но по-късно го пробвахме в U Play. В момента възможностите му са ограничени, но през идните месеци би трябвало да се сдобие с допълнителна функционалност (включително и обещаната възможност за гласово управление). Като цяло може да напомни да вземете чадър според прогнозата за времето, ще ви препоръча интересен нов ресторант през уикенда, ще напомни да заредите телефона си, ако имате среща по-късно през деня, в края на седмицата ще покаже статистика за физическата активност и т.н. Засега всичко това не е особено вълнуващо, но се надяваме с времето възможностите на приложението да се подобрят. Сред приложенията на HTC е и познатото Boost+, което се грижи за оптимизиране на системната производителност.

Камера

Устройството предлага 12МР основна камера с бленда f/1.8, големи пиксели (1,55 микрометра), система за оптична стабилизация и хибридна технология за автофокус чрез фазова детекция и лазер. Всичко това помага за получаването на добре изглеждащи кадри с много детайли и добра експозиция при достатъчна осветеност, но и когато светлината намалее, представянето й е повече от добро, а снимките имат изненадващо количество детайли. Камерата се управлява през познатото от HTC 10 приложение и осигурява професионален режим с пълни ръчни настройки и възможност за снимане в RAW формат. Камерата се справя и със записа на 4K видео, а благодарение на четирите микрофона може да улови 3D звук. Ако обаче търсите звук с по-високо качество, на разположение е опция за запис на Hi-Res звук (в този случай аудио пътечката в клиповете е във формат FLAC). Предната камера е 16-мегапикселова и се справя добре, а за ситуации с намалена осветеност може да превключите в 4MP UltraPixel режим, който обещава подобрено качество.

Тестови снимки и видео с HTC U Ultra

Батерия

Стигаме до батерията, която осигурява капацитет от 3000 mAh, което определено е скромно на фона на размерите на телефона и нуждата от захранване на два дисплея. Ако не си спомняте, такава батерия има и HTC 10, но устройството има значително по-малък 5,2” дисплей. Компанията явно има основателни причини да не осигури по-висок капацитет, а ние можем да се сетим за много модели, които са по-малки и предлагат повече енергия. При нормална употреба един заряд може и да стигне за ден на автономност, но дори и да е останал заряд в края на деня, ще се наложи да заредите телефона вечерта, ако искате да ви служи и на следващия ден.

HTC U Play

Другото устройство в серията се нарича HTC U Play и споделя малко с по-големия си събрат. Смартфонът отново предлага заден панел от стъкло и е лишен е от стандартен жак за слушалки, но няма втори дисплей над основния, който е от типа Super LCD и има диагонал 5,2” и резолюция full HD. Смартфонът ползва чипсет MediaTek Helio P10 и има 3GB RAM, а разширяемата памет е с обем 32GB. Батерията също е по-скромна и осигурява капацитет 2500 mAh. Промяна има и по отношение на основната камера, която е с резолюция 16МР, ползва бленда f/2.0, има система за оптична стабилизация, разчита на автофокус чрез фазова детекция и може да записва 1080p видео. Както може да се убедите и сами от приложените тестови снимки и видео отстъпва на U Ultra по отношение на качеството.

Предната камера отново е 16-мегапикселова и предлага Ultra Pixel режим за снимане в слабоосветени условия, което ще зарадва феновете на селфитата. За разлика от U Ultra U Play има 2 микрофона, така че не поддържа запис на 3D звук, а освен това има само един говорител в долната част на корпуса. Устройството се продава и с по-стара версия на Android – 6.0. Смартфонът е компактен и това в комбинация с впечатляващия дизайн може да му спечели почитатели, но отново има възпиращо висока цена за хардуера, който предлага.

Тестови снимки и видео с HTC U Play

Заключение

HTC U Ultra е интересно предложение от тайванската компания, което най-вероятно ще остане нишово. Осигурява изключително впечатляващ дизайн с прецизна изработка на корпуса, комбиниращ стъкло и метал, но поне за нас не предлага достатъчно основателни причини да инвестираме в него. Чипсетът му е миналогодишен, батерията е със сравнително скромен капацитет на фона на размерите на устройството, вторият дисплей няма достатъчна функционалност, а виртуалният асистент все още не доказва полезността си. Освен това нека не забравяме високата цена на устройството, премахването на стандартния жак за слушалки и липсата на водоустойчивост, която става задължителен елемент за моделите от висок клас. В допълнение скоро ще видим флагмана HTC U, който не само ще има по-компактни размери, но ще осигури и по-бърз хардуер и не е изключено да е на същата или на по-ниска цена.