Lenovo Yoga Book

Lenovo Yoga Book

През последните месеци пазарът на таблети продължава да се свива, а все повече потребители насочват вниманието си към хибридни 2-в-1 устройства с Windows 10, които са по-функционални и осигуряват повече възможности за продуктивност. Lenovo обаче не се отказва от таблетите и продължава упорито да търси нови начини, по които да ги подобри. Иновациите започнаха с въвеждането на серията Yoga Tab, която добави ергономична форма, голяма батерия за дълго време на автономна работа с едно зареждане и интегрирана поставка за по-удобни забавления с мултимедийно съдържание. В серията се появиха и модели с вграден проектор, а освен това част от устройствата бяха предложени с Windows 10, което разшири допълнително възможностите им. Това не се оказа достатъчно за Lenovo и в началото на септември компанията представи модела Yoga Book – хибриден лаптоп, който отново променя начина, по който гледаме на тези устройства.

Този път компанията заложи на опита си в създаването на тънки хибридни лаптопи и в резултат получаваме извънредно тънък таблет, комбиниран с футуристична сензорна клавиатура, която се превръща в голям сензорен панел. Той се ползва със специален стилус, поддържа не само скициране и рисуване, но и дигитализиране на записки върху хартия и може да се активира дори и таблетът да е в режим на изчакване, което превръща джаджата в ултимативния дигитален бележник. Устройството отново се предлага с Android и с Windows 10, а Lenovo го представя като таблет, който осигурява ненадминати възможности за продуктивност и креативност. Така ли е това наистина?

Дизайн

Изпробвахме Yoga Book с Android 6.0.1, но по-късно през годината до българския пазар би трябвало да достигне и версията с Windows 10 Pro, която би трябвало да осигури същите възможности за ползване на сензорния панел, но с допълнителния плюс за работа със стандартните приложения за платформата. В интерес на истината компанията е направила някои промени в интерфейса на Android, които го доближават до изгледа на Windows и улесняват едновременната работа с няколко приложения. Така например може да отворите до три приложения в малки прозорци върху екрана (това не работи с всички приложения), които след това да минимизирате в лентата със задачи за бърз достъп, а освен това работят познати клавишни комбинации като Alt-Tab и Ctrl-F.

Устройството впечатлява още при първата среща и прави това със своите извънредно компактни размери – в затворено състояние е с дебелина едва 9,6 мм, а теглото му е 690 грама. Корпусът е изработен от магнезиева сплав, а двете части са свързани с познатия от лаптопите на компанията прецизен метален механизъм, който е вдъхновен от часовникарските верижки и подсилва усещането за премиум продукт. Той прави възможно завъртането на дисплея на 360 градуса и употребата на джаджата в различни режими – лаптоп, таблет със сгъната клавиатура, палатка (V-образна позиция за разглеждане на съдържание) и поставка (клавиатурата е завъртяна и служи като опора).

Имайте предвид, че при ползване като лаптоп не е трудно да прекатурите устройството, ако бутнете екрана по-силно. Двете половини се придържат с магнит и ще трябва да използвате двете си ръце, за да ги разделите от затворено състояние. Върху страничните повърхности откриваме micro USB за зареждане и трансфер на данни, microSD порт, micro HDMI интерфейс и жак за слушалки. Като цяло Yoga Book е с размерите на списание и оставя подобно усещане – особено когато започнете да го използвате, за да водите записки или да скицирате.

Клавиатура

При отваряне на устройството ще ви посрещне неговият 10,1” дисплей с резолюция 1920 х 1200 пиксела, който е ярък, покрива 100% от гамата sRGB и е заобиколен от масивна странична рамка, но при таблетите това е нещо, което помага при употреба, вместо да пречи. Под него се намира специалната Halo клавиатура, която изглежда футуристично и може да се скрие, за да превърне повърхността в голям сензорен панел. Въпреки че са сензорни, бутоните на клавиатурата са фиксирани, така че няма възможност за промяна на функциите им, а всеки от тях е очертан чрез светещ контур, което вероятно е донесло и името Halo. Тъй като става дума за сензорни бутони, те са лишени от какъвто и да било ход, така че се различават напълно от стандартните хардуерни бутони. Все пак са големи, чувствителни и достатъчно разделени, което улеснява ползването, но ако искате да пишете по-бързо, ще се наложи да отделите няколко часа за свикване с клавиатурата, за да намалите грешките.

Според Lenovo два часа са достатъчни за привикване с бутоните, но това е индивидуално и според нас със сигурност ще ви е по-лесно, ако обикновено пишете с два пръста. Иначе клавиатурата прави всичко възможно да намали неудобството – за осигуряване на обратна връзка при натискане на бутоните е включена система за вибрация, а освен това може да контролирате силата на подсветката. Включена е и система за предиктивно въвеждане и автоматична корекция на текста (ползва се софтуерната клавиатура на TouchPal), чиято задача е да подобри допълнително писането, но понякога не успява. Можете да използвате и виртуална клавиатура върху екрана, което осигурява още една опция за въвеждане на текст и тя може да се окаже по-удобна за свикналите с този начин на писане, още повече, че можете да инсталирате предпочитаното от вас приложение. Това е добра новина, защото след като така и не успяхме да ползваме клавиатурата с фонетична подредба, се наложи да прибегнем към виртуалната. Под клавиатурата е поставен и тъчпад, чиито размери и поведение (дори не поддържа превъртане с два пръста) не го правят много удобен за употреба, но все пак винаги можете да ползвате сензорния екран.

Create Pad

По-интересно става, когато клавиатурата се скрие и нейното място се заеме от голям сензорен панел (т.нар. Create Pad) за употреба с включения в комплекта стилус Real Pen, чието име подсказва, че той може да се превърне в истинска писалка чрез поставяне на пълнител с мастило (в комплекта има 3). Сензорната повърхност разчита на технология с електромагнитен резонанс на Wacom и може да разпознае 2048 степени на натиск и 100 различни ъгли на ориентиране на върха, което го прави особено подходящ за художници и илюстратори. Ако поставите специалния пластмасов връх, може да ползвате стилуса директно върху сензорната половина, но в случай че желаете да дигитализирате записките, може за секунди да сложите върха с мастило (изваждането става чрез капачката на писалката) и да го ползвате за писане върху поставена върху сензорната част хартия. В комплекта влизат 75 специално форматирани листи хартия с формат A5 и специална поставка с магнити, които я фиксират в точните очертания. Може да използвате всякаква хартия, стига да е с подходящите размери, но трябва да внимавате общата дебелина на листите върху подложката да не надхвърля 5 мм, за да може да бъде разпознато движението на стилуса. Lenovo също продава допълнителни консумативи, но със сигурност ще ви излезе по-евтино да се сдобиете с тях от някоя книжарница.

Ако сте умели в рисуването, със сигурност ще оцените възможностите на приложението ArtRage, с което може да създадете впечатляващи картини. Ние не сме такива и резултатите определено не са за хвалба. Все пак възможностите на сензорния панел могат лесно да бъдат оценени, тъй като изображението се показва с минимално закъснение върху екрана, а отчитането на натиск означава, че може лесно да създадете щрихи с различни дебелина. Панелът се справя отлично с отхвърлянето на допира на ръката, защото в режим на писане или рисуване реагира само на специалния стилус. Имайте предвид, че стилусът не работи върху сензорния дисплей, но пък той поддържа технологията на Lenovo AnyPen, което позволява да ползвате с него почти всеки електропроводим обект. Преминаване в режим на рисуване става чрез натискане на бутон в горния край на клавиатурата или през виртуален бутон върху екрана, при което клавиатурата се изключва и се активира технологията на Wacom. По подразбиране всички записки се запазват в приложението Lenovo Note Saver, което може да се ползва дори и екранът да е изключен и завъртян на 360 градуса – така до голяма степен използвате устройството като обикновен бележник с мисълта, че всичките ви записки се съхраняват автоматично в дигитален вид.

Производителност и батерия

В тънкия корпус са поместени четириядрен процесор Intel Atom x5-z8550 с честота 1.44GHz (с турбо честота до 2.40 GHz), 4GB RAM и 64GB разширяема памет, които осигуряват пъргава работа и безпроблемна многозадачност с бързо превключване между различни приложения, така че в това отношение определено няма за какво да се притеснявате. Доброто представяне продължава и при разглеждане на сайтове с Chrome с плавно превъртане и мащабиране на страниците. Въпреки извънредно тънкия си профил, Yoga Book предлага батерия с капацитет 8500 mAh, който според Lenovo стига за около 15 часа на автономна работа и това до голяма степен е вярно. С нашата употреба установихме, че спокойно можем да ползваме таблета няколко дни в кратки сесии с различна продължителност за сърфиране в интернет, писане на кратки текстове, гледане на видео, слушане на музика и ползване на стилуса за записки и скици.

Със сигурност ще получите поне 12 часа на автономност, но не забравяйте да зареждате устройството през включеното в комплекта зарядно, защото с друго отнема много повече време. Устройството има и две камери с резолюция 8 MP и 2 MP, но само основната е с автофокус. За качеството на изображението не могат да се кажат много добри думи, но все пак камерите са удобни за видео чат или за заснемане на нещо, което искате да запомните. Основната камера е снабдена и с интелигентен режим за заснемане на документи, визитки, презентации и т.н., който автоматично разпознава съдържанието, подобрява текста и изправя перспективата.

Заключение

Трудно е да се каже, че Lenovo Yoga Book има особена конкуренция в момента. Устройството заема собствена продуктова ниша и според нас ще привлече главно хората с артистични заложби, които искат да могат да рисуват и скицират навсякъде и по всяко време. Възможностите за дигитализация на текст и компактните размери могат да спечелят и хората, които не се разделят с любимия си бележник и обичат да записват в него. Разбира се Yoga Book може да се ползва и като пълнофункционален таблет и дори като лаптоп, но с уговорката, че клавиатурата изисква известен период на свикване и трудно би се доближила до усещането на хардуерните бутони.

Версията с Windows 10 може би ще се окаже по-удобна за многозадачна работа, а освен това осигурява достъп до много популярни компютърни приложения, но не успяхме да я тестваме, за да проверим как се представя. Все пак основната функционалност на стилуса би трябвало да е същата. Важното е, че Lenovo продължава да търси нови начини за преосмисляне на таблетите  и не се бои да експериментира с концепции, които доскоро не биха били възможни.