Nokia 8

Nokia 8

Сега всичко изглежда далеч назад в миналото, но само допреди няколко години Nokia произвеждаше най-много телефони в световен мащаб, а лидер на пазара на смартфони беше мобилната операционна система Symbian. Появата преди 10 години на iPhone, а след това и на Android, промениха коренно мобилния ландшафт, а поредица от грешки, бюрократични спънки и липса на мениджърска далновидност извадиха Nokia от бизнеса с телефони. За пореден път в историята си компанията стартира на чисто, като се фокусира върху своя мрежови бизнес и лицензирането на събраното през годините огромно портфолио от патенти, но на много места по света името Nokia не беше забравено.

Любовта към познатото синьо лого не остана незабелязана и всъщност залегна в основната на стратегията на стартъп компанията HMD Global, която видя възможност то отново да се завърне на пазара на смартфони, но по начин, който отразява актуалната ситуация. Компанията сключи с Nokia ексклузивно глобално лицензионно споразумение за бранда и интелектуалната й собственост за период от 10 години и се захвана за работа. Базирана във Финландия, в нея намериха работа много бивши служители на Nokia, а с производството на новата гама мобилни устройства се захвана Foxconn. За по-малко от година смартфоните с познатото име станаха 5 и покриха всички ценови сегменти, а на върха засега се намира моделът Nokia 8, който ще разгледаме в детайли на следващите редове.

Дизайн и изработка

Ако сте работили с проектирани от Nokia смартфони в серията Lumia, няма как да не забележите приликата, която има с тях Nokia 8. Формата на корпуса, която наподобява възглавничка, навява асоциации с класическите продукти на финландците и до известна степен има за цел да убеди потребителите, че си имат работа с продукт на любимата си марка, макар и това да не е така. Предната страна е покрита от 2.5D стъкло Gorilla Glass 5, което плавно преминава в заобления метален корпус, изрязан от масивен алуминиев блок от серия 6000. Върху задната страна откриваме вертикално разположената зона за камерата – оформление, което се ползва и в останалите телефони на HMD Global, но напомня на продуктите на Nokia. В секцията с логото на германската компания Zeiss са поставени два 13МР сензора, двутонова LED светкавица и лазерен автофокус.

Металният корпус е изработен прецизно (според компанията в 40-стъпков процес) и изглежда много добре, но е изключително хлъзгав, така че внимавайте. Дизайнерите на HMD Global са заложили на оригинален начин за оформяне на зоните, които осигуряват безпроблемната работа на антените за връзка, като са ги изнесли в двата края на корпуса, но в интерес на истината резултатът не изглежда много добре, защото сивата пластмаса се откроява на фона на метала. Върху дясната страна на корпуса са поставени бутоните за звука и за включване, а върху лявата има слот, който може да побере две SIM карти или една SIM карта и допълнителна памет. Върху долната страна са разположени USB-C порт и високоговорител, който осигурява ясен и силен звук, макар и без много ниски честоти, а върху горната има стандартен жак за слушалки. В крайна сметка устройството има приятен класически изглед, който се откроява на фона на останалите мобилни устройства, които масово преминават към безрамков дизайн.

Дисплей

Стигаме и до дисплея, който запазва съотношението от 16:9 и има сравнително големи рамки, които освен това са и несиметрични. Долната рамка е по-широка от горната, а в нея са поставени продълговат сензор за отпечатъци и два капацитивни бутона за навигация. Като цяло тази подредба напомня на избраната от HTC конфигурация. Сензорът отчита бързо, а работата му е съпроводена с вибрация – едно вибриране при познати отпечатъци и две – при непознати. Отпред посреща 5,3” IPS дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела, който има поляризиран слой за подобрена четимост под директна светлина. Резолюцията е повече от достатъчна за този диагонал и изображението е изключително детайлно, а освен това дисплеят ни спечели със своя контраст, яркост, добро цветопредаване и голям ъгъл на видимост.

Тук откриваме още нещо, което напомня на Nokia – добавен е Glance режим, който в заключено състояние показва различна полезна информация върху екрана като дата и час, ниво на батерията, пропуснати разговори, брой на входящите писма и непрочетените съобщения, аларма и календар. Има и възможност да изберете за колко време да се показва тази информация, ако телефонът е неподвижен – наличните опции варират между 1 и 20 минути, за да се пести батерия. Тъй като дисплеят е IPS, не могат да светнат отделни пиксели, както при OLED, а се активира целият панел, но заради високия му контраст това трудно може да се види. Ако искате да спестите енергия, може да изключите опцията.

Хардуер и производителност

Nokia 8 залага на чипсет Snapdragon 835, който задвижва всички тазгодишни флагмански смартфони, така че неговите възможности вече са ни добре познати, а в случая е добавена и медна топлинна тръба за подобрено охлаждане при натоварване. Допълнен е от 4GB RAM и 64GB UFS2.1 памет за съдържание, което също може да мине за стандартна конфигурация на модел от висок клас, макар че някои производители вече предлагат повече памет. Количеството, което предлага устройството, обаче е достатъчно, а освен това допринася и за ниската му цена на фона на конкурентните предложения, така че нямаме нищо против тази конфигурация. По отношение на софтуера Nokia 8 работи с почти чиста версия на Android 7.1.1, HMD Global обещава да осигурява наврем софтуерни ъпдейти. В интерес на истината вече има тестов ъпдейт до Android 8.0, който е достатъчно стабилен и всеки желаещ може да го инсталира, като се запише в сайта на компанията.

Като цяло устройството се усеща изключително отзивчиво и работи много бързо, което отдаваме на чистата версия на Android и липсата на излишни добавки. Интерфейсът реагира пъргаво, приложенията се превключват бързо, а превъртането на съдържание е плавно, така че в това отношение HMD Global се е справила много добре. Като се изключат промените в системните настройки, единствените допълнителни приложения са това за контрол на камерата и за поддръжка, което показва потребителското ръководство, статуса на гаранцията, близките сервизни центрове и т.н. Всички останали приложения в системата са стандартните за Android, което пести място от иначе стандартното дублиране на функции в моделите на други производители и помага за запазване на производителността висока. Надяваме се, че компанията ще продължи да следва стратегията си за бързи ъпдейти, защото вече станахме свидетели на подобни обещания от други компании, които за съжаление не продължиха дълго.

Камера

Сигурно вече се питате дали Nokia 8 успява да достигне до поставените от Nokia високи стандартни в мобилната фотография. Докато все още се занимаваше с телефони, финландската компания успя да ни изненада с някои изключителни камерафони и на конкурентите им бяха нужни години, за да успеят да наваксат преднината й. Въпреки наличието на логото на Zeiss, което указва използването на такава оптика в основната и предната камера, Nokia 8 все още не може да се мери със славните си предци. Устройството има основна камера с два 13МР сензора с големина на пикселите 1,12 микрометра – единият от тях е RGB, a другият е монохромен. И двата са с бленда f/2.0, но само цветният е снабден с оптична стабилизация. Камерата за селфита ползва същия 13MP сензор като в основната, но без оптична стабилизация. Предлага бленда f/2.0 и размер на пикселите 1,12 микрометра, а освен това има и автофокус (PDAF).

По подразбиране основната камера комбинира информацията от двата сензора в крайната снимка, както това прави и Huawei, но е възможно да снимате с всеки от сензорите поотделно. Честно казано трудно може да се усети някакво предимство от ползването на двата сензора, което води до осезаемо забавяне заради обработката на кадрите. Компанията е добавила и опция за едновременно снимане с предната и задната камера, като освен такива снимки можете да правите и видео – това не е толкова лесно, защото кадрирането в този режим се оказва предизвикателно. Има и опция за стрийминг във Facebook и YouTube. Камерата поддържа и технологията на Nokia Ozo Audio, която позволява запис на 360-градусов звук, като се ползват три микрофона. Тази опция е достъпна в приложението за контрол на камерата, в което можете да изберете дали да се записва обкръжаващ звук, или да се акцентира върху звуците пред или зад камерата. Този ефект се усеща най-добре с ползването на слушалки.

При достатъчна светлина камерата е способна да направи приятни снимки с много детайли и добро цветопредаване. Стабилното представяне продължава и при намаляване на осветеността със запечатването на достатъчно детайли, добър контрол над шума и запазване на цветовете ярки. Направи ни впечатление, че въпреки добавянето на PDAF и лазерно фокусиране телефонът фокусира бавно независимо от условията, което лесно може да доведе до пропуснати кадри или пък получаването на размазани кадри, защото трябва да сте търпеливи и да задържите ръцете си неподвижни по-дълго време. Надяваме се, че HMD Global ще адресира това с последващ софтуерен ъпдейт. Добавянето на двойна камера позволява създаването на снимки със симулация на боке ефект. Компанията е добавила опция за контрол над размазването на фона, но подобно на останалите такива решения системата не се справя винаги добре с отделянето на обекта. Включена е и опция за последващо редактиране на ефекта.

Селфи камерата се справя много добре, като осигурява качествени снимки при достатъчно светлина. Всички камери могат да записват 4K видео при 30fps, което също е с високо качество и е съпроводено от впечатляващ стерео звук, за което помага и технологията Ozo Audio. Всичко това се управлява от приложение с много опции, но малко тромав интерфейс на фона на аналогичните предложения на останалите производители. От лявата страна на визьора се намират бутони за бърз достъп до светкавица, HDR, таймер, превключване между сензорите на основната камера (цветен, монхромен или двата) и опция за преминаване между основната и предната камера плюс споменатата възможност за ползване на двете. Отдясно има бутон за преминаване между отделните режими – ръчен (без опция за промяна на скоростта на затвора), боке, панорама и разкрасяване. За жалост липсва функция за запазване на снимките в RAW.

Тестови снимки и видео

Батерия

Доброто впечатление се запазва и при батерията, която е с капацитет 3090mAh и поддържа бързо зареждане (Quick Charge 3.0) чрез включеното в комплекта зарядно (5V 2.5V, 9V 2A, 12V 1.5A). Използването на чипсета Snapdragon 835 и софтуерните оптимизации позволяват на телефона да използва особено ефективно наличната енергия и дори при засилена употреба с натоварващи задачи може да осигури ден на автономност. Ако не товарите устройството много, ще се наложи да го заредите на втория ден, което е много добро постижение. Безжично зареждане липсва, но това е разбираемо предвид използвания масивен метален корпус.

Заключение

Nokia 8 се чакаше дълго от феновете на финландската компания, които се надяваха, че HMD Global ще им предложи устройство, което ще се доближи до високите стандарти от миналото. И до голяма степен техните очаквания се осъществиха. Смартфонът предлага солидна конструкция със стилен дизайн, който препраща към класическите модели на Nokia; качествен 5,3” QHD дисплей с много добро цветопредаване, висока отчетливост и големи ъгли на видимост; бърз флагмански хардуер, който работи с чиста версия на Android; способна камера, която осигурява добри снимки и видео с обкръжаващ звук; и батерия, която осигурява дълго време на автономност.

Иска ни се конструкцията да не беше толкова хлъзгава, а освен това не ни допада и оформлението на лентите за антените в двата края на корпуса. Забележки имаме и към скоростта на фокусиране на камерата и се надяваме това да се промени. Въпреки това Nokia 8 се оказва добро предложение във високия клас на по-достъпна цена спрямо останалите флагмани. Обещанието за бързи софтуерни ъпдейти също е примамливо за потребителите и поне досега компанията го следва по впечатляващ начин. В заключение можем да кажем, че HMD Global започна работа по впечатляващ начин и вече нямаме търпение да разберем с какви продукти с марката Nokia ще ни изненада през следващата година.

 • Искам да кажа, че никой не смята да инвестира някаква развойна дейност в телефоните nokia занапред.Ще се опитат да съберат някакъв телефон, изглеждащ прилично, от наличните телефони на пазара. Ще се разчита, че хората ще го купуват заради марката. В началото сигурно ще бъде така. Но после ще се види, че си е стандартен китаец, с надписче nokia. Пазара на андроид телефони е толкова наситен, че без нещо новаторско, потъваш. == Лично мнение. Понеже малко разбирам от реклама и промишлен дизайн, въобще не ми се връзват правоъгълните форми на устройството с кръглите/закръглени иконки и подобни неща в андроид. Ама хич. Не случайно всички андроид телефони са заоблени, тип сапунерка. Но това е една друга тема, че ще наскачат разни хора ... Само да вметна, че и за това на apple телефоните също са закръглени... И обратно: правоъгълни икони със заоблен телефон е гадна работа. Въобще всички в днешно време им бягат отделите по дизайн.
  StefiMo
 • ++(yes)
  andreev0606
 • Преведи какво искаш да кажеш.
  Диян
 • Малко да слезете на земята http://www.ixbt.com/news/2017/05/25/nokia-flyme-os-6-mback.html Никой не си прави труда да измисля нещо специално за марката. Някакъв сбирщайн ще стане от каквото го съберат. Ще се експлоатира още някое време марката и толкова. Някакъв посредствен китаец, който ще умре. Ето LeEco вече тръгнаха на там, а имаха големи намерения.
  StefiMo
 • Ето това се очаква да е NOKIA 8 [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RmJLi7ikMXk[/Youtube] A това е NOKIA 9 [Youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fC7LL4PoHGk[/Youtube]
  Диян
 • Това не е Nokia 8 http://www.phonearena.com/news/Qualcomm-says-phone-filmed-at-CES-was-not-a-Nokia-handset_id89978
  Vasil977
 • Да видим колко пари ще е:)
  aladin
 • Уау, оптичната стабилизация е доста добра при 835.
  julianjulian10
 • От кога си мечтая за реална Nokia флагман с Андроид :), с невероятна камера.
  behroozwolf
 • Връщат се в голямата игра, браво...
  scenic