Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+

С всяка година изборът на нов смартфон става все по-труден. Не защото разнообразието от устройства е по-голямо, а защото разликите между новите модели и техните предшественици стават все по-малко. Потребителите на флагмански устройства вече ги ползват по-дълго, защото са с достатъчно мощен хардуер, за да служат вярно няколко години. В същото време производителите на хардуер залагат на сигурно като правят малки подобрения в новите си предложения и те не се оказват достатъчно атрактивни, за да накарат потребителите да разтворят портфейлите си.

В това няма нищо необичайно, защото еволюционният подход е доказал своята ефективност в подобряването на продуктите, а освен това не е възможно всяка година да бъдат въвеждани нови и революционни функции. Такава е ситуацията и със Samsung Galaxy S9 и S9+, които на пръв поглед предлагат малко причини за ъпгрейд от миналогодишните устройства, но всъщност предлагат някои съществени подобрения. При нас беше по-голямото устройство, но разликите с малкото не са много като ще ги посочим, когато има такива.

Дизайн

По отношение на външния вид няма изненади. Корейската компания е запазила дизайна, която въведе миналата година и в това няма нищо лошо, защото той продължава да е впечатляващ. Извитите стъклени панели Gorilla Glass 5 върху двете страни се събират в метална рамка, а съотношението на екрана 18.5:9 създава издължена форма, която е удобна за употреба с една ръка. В сравнение с миналата година рамката под екрана е с намален размер, което в случая на Galaxy S9+ е довело до редуциране на височината от 159,5 мм до 158,1 мм, но в същото време ширината и дебелината са нараснали с части от милиметъра, което трудно може да се усети. Промяната в теглото е по-съществена, защото новият модел тежи 189 грама при 173 грама в неговия предшественик.

Запазването на дизайна означава, че устройството продължава да е толкова хлъзгаво, отново се покрива лесно с отпечатъци, а стъкления гръб предполага, че трябва да бъдете внимателни, защото би могъл да се счупи при изпускане. Елементите върху задния панел имат нова вертикална ориентация, което е довело до преместването на сензора за отпечатъци на по-логичното място под основната камера, но малките му размери не изключват възможността да поставите пръст върху лещата, което ни се случваше често. Що се отнася до камерата в Galaxy S9+ тя вече е двойна подобно на Galaxy Note8 като втория сензор осигурява 2х оптично приближение и помага за заснемането на портрети. Потребителите на Galaxy S9 ще получат една основна камера, но за това ще стане дума по-късно. До камерата отново откриваме LED светкавица и оптичен сензор за отчитане на пулса.

За разлика от други производители Samsung е запазила стандартния 3,5 мм жак за слушалки, а в комплекта на устройството отново влизат слушалки AKG – те се продаваха и с Galaxy S8. Новата серия е получила и стерео говорители, което определено беше време да стане след като подобна екстра от години се предлага от останалите производители. Единият е поставен в слушалката и се грижи за възпроизвеждането на по-високите тонове, а втория е до USB-C порта и осигурява ниските звуци. Подобрението спрямо S8 е драстично – новата система звучи по-силно, ясно и много завладяващо, а освен това се възползва от технологията Dolby Atmos за създаване на ефектен обкръжаващ звук, която може да се активира и при ползване на слушалки. Новата флагманска серия на Samsung отново е водоустойчива и предлага възможност за бързо жично и безжично зареждане. Отново откриваме и специален хардуерен бутон за стартиране на виртуалния асистент Bixby, който продължава да поддържа команди само на английски и корейски, но пък има възможност да деактивирате функцията му.

Дисплей

Samsung Galaxy S9 и S9+ запазват размера и резолюцията на екрана, което означава, че имат 5,8” и 6,2” дисплеи с резолюция 2960x1440 пиксела за пикселна гъстота съответно 570 и 529 ppi. Панелите отново са с извити страни и са изработени по Super AMOLED технология, което означава, че осигуряват много висок контраст, големи ъгли на видимост и ярки и наситени цветове (дори прекалено). Компанията посочва, че тази година е увеличила максималната яркост на екрана, така че видимостта под директна светлина би трябвало да е по-висока – по време на теста не срещнахме никакви проблеми в това отношение. Както споменахме екранното съотношение от 18.5:9 улеснява захващането, а компанията е решила да не последва тенденцията за ползване на изрязани дисплеи и е оставила рамка над екрана, в която се намират предна камера, високоговорител и сензорите на системата за разпознаване на ириса. В долната част на дисплея отново има сензор за натиск, така че когато натиснете виртуалния централен бутон ще усетите лека вибрация.

Хардуер и производителност

И двата телефона за нашия пазар разчитат на новия осемядрен чипсет Exynos 9810, а в Щатите и Китай се предлагат варианти със Snapdragon 845. И в двата случая откриваме еднакво количество оперативна памет – 4GB за Galaxy S9 и 6GB за S9+. Това е начин за диференциране на двата модела, но се съмняваме, че в производителността им ще има някаква съществена разлика. За файлове има 64GB разширяема памет, но на някои пазари компанията ще предлага варианти с повече място за съдържание. Чипсетът е изработен по второто поколение на 10-нанометровия процес на Samsung и комбинира 8 ядра, половината от които са по собствен дизайн от корейците. 4 от ядрата са с висока производителност (това е третото поколение на фирмената разработка) и с максимална честота 2,9GHz, а другите 4 ядра Cortex-A55 (1,8 GHz) са оптимизирани за по-ниска консумация на енергия.

Компанията посочва, че подобрената архитектура увеличава два пъти едноядрената и с около 40% многоядрената производителност спрямо предишния чипсет в серията. Добавен е и Cat.18 LTE модем, който поддържа максимална скорост на изтегляне на данни от 1,2Gbps и изпращане на информация със скорост до 200 Mbps. Включен е графичен укорител Mali-G72 MP18, който за пръв път се появи в Huawei Mate 10 Pro през миналата година, но в случая предлага 6 ядра повече. Както може да се предположи всичко това осигурява много висока производителност и едва ли ще успеете да натоварите толкова системата, че тя да се задъха. Едва ли казваме нещо изненадващо, защото ситуацията е подобна с всички флагмански смартфони от тази година. Изобилието от процесорна мощ се изразява в много бърза реакция на телефона, плавни анимации при превъртане на съдържание, бързо стартиране на приложения и безпроблемна многозадачна работа.

Софтуер, Bixby, AR Emoji

Не трябва да омаловажаваме и работата на Samsung през последните години за оптимизирането на софтуера. Galaxy S9+ използва Android Oreo с последната версия на интерфейса Samsung Experience, който става все по-изчистен, но компанията продължава да инсталира много свои приложения, които дублират функциите на други инсталирани приложения. Така например Samsung продължава да добавя свой магазин за приложения, галерия, клиент за електронна поща, приложения за бележки и за отчитане на физическата активност и дори браузър. В интерес на истината браузъра на компанията е много добър и дори поддържа добавки за блокиране на реклами и вече е наличен и за телефони на други производители, но с удоволствие бихме се разделили с останалите. Особено ако това ускори осигуряването на софтуерни ъпдейти, защото Samsung не се слави с бързина при обновяване на флагманските си продукти. Сред функциите отново откриваме и режима DeX за връзка с монитор, клавиатура и мишка, който тази година получи нова докинг станция, позволяваща на телефона да се ползва като тъчпад.

Смартфоните предлагат познатата биометрична система за сканиране на ириса, която работи както и при Galaxy S8, но тази година е подобрена, за да отчита от по-голямо разстояние. Компанията въвежда и система за лицево разпознаване, която за разлика от технологията на Apple не ползва допълнителен хардуер, а разчита на предната камера. Samsung е наясно с ограниченията на този метод и го е комбинирала със скенера за ириси като е нарекла функцията “интелигентно сканиране”, който включва и deep learning технология за подобрено разпознаване на лицето. Така при отключване на телефона се използва оптималната технология – сканирането на ириси работи отлично на тъмно, но има проблеми при силна светлина, а лицевото разпознаване действа добре при достатъчно светлина, но не и на тъмно. Всичко работи с добре и с минимално забавяне, но за още по-бързо отключване на телефона винаги може да използвате сензора за отпечатъци, чиято нова позиция го прави много по-удобен за употреба. Сензорът поддържа и достъп с избран отпечатък до съдържанието на защитена папка.

Промени има и при виртуалния сензор Bixby, който вече може да използва камерата по-добре. Стартирането му става чрез иконата във визьора, а след това получавате достъп до различните му възможности, които са показани чрез икони в долната част на екрана. По този начин можете да се възползвате от функция за превод в реално време – достатъчно е да насочите телефона към надпис на непознат език и веднага върху него ще бъде наложен съответния превод. Поддържа се автоматичното селектиране на 33 езика, а 21 трябва да се изберат ръчно. По подобен начин работят и аналогичните услуги на Google Translate и Microsoft Translator – преводът с последната получи значително ускоряване чрез възможностите за изкуствен интелект в чипсета Kirin 970 на Huawei. Bixby може да покаже информация за мястото, на което се намирате; за виното, което се каните да купите или пък да ви предложи къде да купите продукт, който е привлякъл вниманието ви. Добавен е и нов режим, който се опитва да изчисли калориите в храната въз основа на снимката й, но не разчитайте много на това ако спазвате диета. Друг нов режим позволява изпробването на виртуален грим от каталога на Sephora, което сигурно ще бъде оценено от дамите, търсещи идеи за промяна на външния вид.

Стигаме и до друга нова функция, която на пръв поглед е вдъхновена от iPhone X – AR Еmoji. Тя е различна от имплементацията на Apple в няколко отношения. Първо телефоните нямат 3D сензор, така че не очаквайте прецизното регистриране на движенията на лицето. И второ системата създава виртуални аватари като Bitmoji, които са базирани на вашите черти и имат тела, а освен това могат да бъдат персонализирани по различен начин – има възможност за промяна на цвят на кожата и косата, избор на прическа и дрехи и дори добавяне на аксесоари като очила. Създаването на тези 3D персонажи е лесно – смартфонът прави снимка на лицето ви и няколко секунди по-късно получавате дигитално копие, което може да персонализирате. Последното е много важно ако искате да постигнете някаква прилика между дигиталната и версия и реалността. След като запазите аватара смартфонът ще предложи да запази в галерията поредица от GIF анимации с различни реакции, които използвате в комуникацията с вашите приятели. Има опция да изпратите и видео, в което виртуалното ви копие говори с вашия глас, но липсата на прецизност в отчитането на движенията на лицето води до неубедителни резултати. Време е да спрем да говорим за AR Еmoji, защото това е функция, която едва ли някой би ползвал повече от 1-2 пъти.

Камера

Основният акцент в новата серия е поставен върху камерата и това не е случайно, защото подобренията в нея се усещат като най-съществената новост в тазгодишните флагмани. Двата телефона имат 12МР камера с нов и подобрен сензор, който е снабден със система за оптична стабилизация. Те имат и нова механична система за промяна на блендата, която позволява превключване между f/1.5 и f/2.4 като това става автоматично според условията. Например при недостатъчна светлина се ползва отворена бленда за улавяне на повече светлина, а в добре осветени сцени се избира затворена бленда, за да се избегне преeкспонирането на светлите зони. Ръчно управление на блендата е възможно само в професионалния режим на снимане. Толкова широка бленда се включва за пръв път в мобилен телефон, а сред ползите от нея е създаването на естествено боке – това разфокусиране на фона, което е характерно за фотоапаратите, а в много от съвременните смартфони се постига чрез двойни камери и специални алгоритми.

Същата механична бленда беше добавена още в края на миналата година в смартфон на Samsung за Китай, но още преди години Nokia предложи подобна добавка в своята N-серия, така че не става дума за нещо съвсем ново, но все пак е нещо, което отсъства от останалите съвременни смартфони. В Galaxy S9+ е добавен и втори 12МР сензор с бленда f/2.4, който има телефото оптика за двукратно оптично приближение – системата вече ни е позната от Galaxy Note8 и освен за приближаване до обекта служи и за създаване на портрети с боке ефект. Камерата се е сдобила с нов интерфейс, който позволява преминаване между режимите на снимане чрез плъзване на пръст върху екрана. Това е интуитивно, но в същото време заради извития дисплей води до случайното активиране на произволни режими, когато телефона е в хоризонтален режим и се държи с две ръце. Това е много досадно и се надяваме Samsung да му обърне внимание с ъпдейт.

Отварянето на блендата наистина увеличава значително попадналата върху сензора светлина (с 28% повече спрямо S8), но дълбочината на фокус е по-малка, което означава, че на фокус ще са обектите в ограничена зона от кадъра – имайте това предвид, за да фокусирате върху обекта, който ви интересува. Samsung прилага и технология за елиминиране на шума чрез комбиниране на повече кадри, за която твърди, че намалява нежеланите артефакти с 30% спрямо Galaxy S8. Подобрението в снимането на тъмно е забележимо и успяхме да получим снимки с много детайли и добър контрол над шума, но по подразбиране телефона се опитва да изсветли кадъра прекалено, което води до преекспониране на светлите части и загуба на детайли в тях. За да се преборите с това е нужно да ползвате слайдера за компенсиране на експозицията, за да постигнете по-естествен изглед.

Снимките на светло също изглеждат добре и предлагат много детайли и ярки цветове, но при внимателно вглеждане отново могат да се забележат последиците от алгоритмите за потискане на шума и изостряне на изображенията, които водят до появата на ореоли около краищата на обектите и лекото замазване на фините детайли. Втората камера в Galaxy S9+ също има оптична стабилизация, но осигурява снимки с малко по-лошо качество при намалена осветеност заради по-затворената бленда. Тя дава удобен начин да се приближите до обектите, а освен това помага за функцията Live Focus, която се ползва за създаване на портрети или за отделяне на други обекти от фона. От качеството на боке ефекта има какво да се желае още, защото около обектите могат лесно да се забележат остатъчни артефакти, които не са били добре изрязани.

Телефоните могат да заснемат видео с максимална резолюция 4K и кадрова честота 60fps, но освен това са получили и опция за запис на super slow-motion видео при 960fps. Това е функция, която ни е позната от миналогодишните телефони на Sony и работи по същия начин. Сензорът включва известно количество памет, която служи като буфер за запис на 0,2 секунди 720p 960fps видео, което при възпроизвеждане се разтегля до 6 секунди за създаване на интересен ефект. Има два начина за заснемане на такова видео – ръчен и автоматичен. В първия ръчно активирате камерата, а във втория запис се прави при засичане на движение в зададена част от екрана. И в двата случая улавянето на желаното движение в точния момент е трудно. Както и при телефоните на Sony тази функция изисква наличието на много светлина и най-добре тя да е естествена, защото иначе качеството на видеото е ниско. Ако всичко това ви се струва излишно винаги можете да използвате стандартния режим за запис на slow-motion видео с резолюция 1080p и кадрова честота 240fps.

Тестови снимки и видео

Батерия

Новите телефони в серията запазват капацитета на батериите на своите предшественици, а именно 3000 mAh за Galaxy S9 и 3500 mAh за Galaxy S9+. Това може да изглежда малко, но направените оптимизации в чипсета би трябвало да доведат до подобрение в живота на батерията, макар че не се надявайте на много съществено подобрение. По време на употребата на телефона установихме, че може да осигури ден на автономна работа, но понякога и повече като всичко зависи от начина на употреба.

Ако правите много снимки и видео и се забавлявате с игри се пригответе да имате под ръка бързо зарядно или външна батерия. Енергия може да спестите и като изключите функцията Always-on display, която макар и малко също консумира енергия. По подразбиране резолюцията на дисплея е намалена с енергоспестяваща цел, но има и други опции, които можете да активирате. Въпреки това устройството не може да се сравнява по отношение на автономността с Huawei Mate 10 Pro, който все пак има и по-голяма батерия.

Заключение

В крайна сметка струва ли си да се сдобиете с телефон от новата серия Galaxy S9? Ако имате някой от миналогодишните флагмани на корейците причините да го смените с нов са малко и до голяма степен се изчерпват с подобреното представяне на камерата на тъмно като следствие от използваната  по-широка бленда, втората камера в S9+ и стерео говорителите. Следват възможностите за запис на super slow-motion видео и за създаване на AR Emoji, но те едва ли са толкова основателни причини за ъпгрейд. Разбира се, с новите модели получавате по-бърз процесор и повече оперативна памет в случая на Galaxy S9+.

В крайна сметка Galaxy S9 и S9+ се оказват малко по-добри версии на Galaxy S8 и S8+ – телефони, които и без това бяха достатъчно добри при появата им миналата година и това се изрази в техните сериозни продажби. Ако идвате от по-стар телефон на Samsung със сигурност ще направите сериозен скок напред, но ако сте потребител на Galaxy S8 или S8+ най-добре да изчакате догодина. Тогава ще излезе десетото устройство в серията Galaxy S и е почти сигурно, че Samsung ще отбележи това по подобаващ начин в хардуерно и софтуерно отношение.