10 факта от 2013 година

10 факта от 2013 година

1. През пролетта стана ясно, че норвежката компания Telenor ще купи GLOBUL и веригата магазини Germanos за сумата от 717 милиона евро. По това време GLOBUL имаше 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%.

2. Септември донесе новината, че Nokia ще продаде мобилното си подразделение на Microsoft, за да се фокусира върху мрежовото оборудване. Сделката на стойност 5,44 милиарда евро включваше и 1,65 милиарда евро за лицензиране на патентите на Nokia.

 

3. Едуард Сноудън започва да разкрива хиляди класифицирани материали на американската Агенция за национална сигурност, които хвърлиха светлина върху многобройни секретни програми за глобално наблюдение и поставиха началото на дискусия за националната сигурност и неприкосновеността на личната информация.

4. През пролетта "Макс Телеком" е придобита от базирания в Лондон инвеститор Даниел Купсин, който инвестира в развитие на 4G LTE мрежата на компанията. Към 2016 тя обхваща 60% от градското население на страната.

5. Apple пуска iPhone 5S, който ползва чипсета Apple A7 - според компанията това е първият 64-битов процесор за смартфони.

6. Осмото поколение игрови конзоли стартира през 2012 с излизането на Nintendo Wii U, но основните играчи в него се появиха година по-късно, когато Sony пусна PlayStation 4, а Microsoft отговори с Xbox One. Вече е ясно, че победител в този цикъл е Sony с продажбата на над 96 милиона броя от всички варианти на устройството.

7. Думата selfie беше сред най-използваните думи през 2012 според списание Time, а през 2013 намери място в онлайн изданието на Oxford English Dictionary. По-късно редакторите му решиха, че имат достатъчно основания, за да я определят за дума на годината, и разкриха, че най-вероятно е започнала съществуването си в Австралия.

8. В самото начало на годината BlackBerry представи мобилната операционна система BlackBerry 10 и първите смартфони с нея. Базираната на QNX платформа разчиташе на иновативен интерфейс с жестове, а по-късните й издания поддържаха и приложения за Android.

9. Google започна да продава прототип на умните очила Glass, които демонстрира година по-рано. Цената от 1500 долара не спря желаещите да се сдобият с джаджата, която получи немалко критики и повдигна въпроси за сигурността и неприкосновеността на личното пространство.

10. iOS 7 донесе най-сериозната визуална промяна в интерфейса на платформата. Apple заряза скеоморфизма и предложи плоски икони, променена секция с нотификации, обновени приложения, ново меню Control Center, функция за споделяне AirDrop и куп други промени. Не липсваха и критики, но основните недостатъци бяха изчистени с последващи ъпдейти.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня