10 факта от 2017 година

10 факта от 2017 година

1. Nintendo се включи в осмото поколение игрови конзоли с хибридното устройство Switch, което предложи възможности за забавление у дома на голям екран и в движение. Продажбите надхвърлиха очакванията на компанията.

2. През януари “Мтел" стартира собствени спортни телевизионни канали с марката MAX Sport. С времето предложенията се разшириха и вече включат 5 отделни канала, покриващи разнообразни спортове.

3. Тихата смърт на 3D телевизорите беше една от темите в началото на годината, когато стана ясно, че нито един от представените по време на изложението CES модели на Sony и LG не поддържат технологията. Samsung и Philips бяха взели това решение предната година.

 

4. На 12 май WannaCry започна атаката си към компютрите с Windows. Само за ден бяха заразени над 230 000 системи в над 150 страни. Червеят криптираше данните в засегнатото устройство и искаше откуп в биткойн.

5. Twitter официално разшири ограничението за броя на въведени в съобщенията символи от 140 на 280.

6. Apple призна, че умишлено забавя iPhone с износени батерии, но оправда действията си с желанието да предпази потребителите от проблеми. В резултат на потребителското недоволство компанията стартира кампания за по-евтина подмяна на износени батерии, от която загуби милиони.

7. Microsoft обяви, че спира работата по Windows 10 Mobile на фона на малкия пазарен дял и липсата на интерес от разработчиците на приложения. Поддръжката за системата ще престане окончателно на 10 декември 2019.

8. В началото на годината цената на биткойн беше около 1000 долара, но в нейния край тя достигна до 19 666 долара, което все още продължава да е рекорд. През следващите месеци цената се срина, а интересът към криптовалутите понамаля.

9. Норвегия стана първата страна, която изключи предавателите за FM радио на станциите с национално покритие, за да ги замени с дигиталната технология DAB.

10. През лятото OpenAI стана първата технология за изкуствен интелект, която победи най-добрия играч на DotA в 1v1 битка. Системата се научи да играе сама за по-малко от месец с малко напътствия от хора.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня