5 мита за 5G, които трябва да забравим възможно най-бързо

5 мита за 5G, които трябва да забравим възможно най-бързо

Към днешна дата и трите мобилни оператора у нас – А1, Telenor и VIVACOM, вече проведоха тестове на част от възможностите на 5G мрежите и декларираха интерес да инвестират в изграждането на мрежите от най-новото поколение мобилни комуникации. Преди да започнат да правят това обаче, операторите обясниха, че е необходимо да се случат (най-общо) няколко неща: държавата да освободи необходимия радиочестотен спектър (например в т. нар. ниски честоти 700 и 800 MHz), да намали цената на лицензите за ползването на спектъра, както и да бъдат направени някои промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), така че да могат по-лесно и по-бързо да ъпгрейдват съществуващите си базови станции.

По всичко личи, че има воля да се откликне на призивите на бизнеса, но тепърва предстои да видим в каква степен и колко бързо.
Докато стане това и след като на тестовете на операторите видяхме примери за различни приложения на 5G, дискусиите между потребителите на мобилни услуги се развихриха и в тях ясно се очертаха няколко „мита“ за 5G, които няма да е зле да разсеем, преди да са заработили първите комерсиални 5G базови станции.

С 5G просто ще имаме още по-бърз интернет на смартфоните си

Да, с 5G мобилният интернет (този, който ползваме с мобилните си телефони), потенциално може да бъде 100 пъти по-бърз от мобилния интернет през 4G. Изтеглянето на филми и музика ще е буквално светкавично – вместо за няколко минути ще сваляме двучасов филм за половин минута или дори по-малко. 5G обаче e технология, която ще бъде важна заради много други неща, които обикновеният потребител няма да ползва пряко, но въпреки това са от голямо значение за него. Например 5G ще бъде от огромна полза за самоуправляващите се автомобили и е съществен елемент за развитието на интернета на нещата (IoT). Много е вероятно умните телевизори или хладилници да започнат да ползват 5G още преди собствениците си.

5G не е нищо повече от скорост

Всъщност това е отчасти вярно, но далеч не описва всички ползи на 5G. Наистина, с 5G ще се обменя огромно количество данни за изключително кратко време. Истинската прелест на 5G обаче е в това колко бързо може потребителят да достигне до тези данни. Става дума за така нареченото времезакъснение (latency), тоест времето, което е нужно на мрежата да предаде желанието на потребителя до съответната програма или масив от данни. Едно лесно обяснение на това времезакъснение е, че това е времето между момента, в който играч на видео игра натиска бутона на джойстика, и мига, в който героят му на екрана на телевизора реагира.

Мобилните мрежи все още невинаги предлагат достатъчно ниско времезакъснение, макар че напредъкът в това отношение е огромен. Но ако си представим значението на това свойство не в сферата на видеоигрите, а например в дистанционната медицина, нещата стават несравнимо по-сериозни, защото (поне на теория), с 5G ще бъде напълно възможно неврохирург в Ню Йорк да прави операция на пациент в София с помощта на специален робот, каквито вече има. По същата причина, ниското времезакъснение прави 5G особено интересна технология за производителите на самоуправляващи се автомобили, които ще трябва да могат да реагират наистина светкавично на промените в ситуацията на пътя.

5G е от полза единствено за телекомите и бизнеса

Да, индустриите и самите телекоми ще бъдат сред основните играчи в този сегмент и това е съвсем естествено. Но кумулативният ефект от въвеждането на 5G върху световната икономика се очаква да бъде наистина огромен и на практика да се отрази на живота на абсолютно всеки потребител. Освен вече споменатите примери от гейминг индустрията, медицината и автомобилостроенето, 5G се очаква да бъде от съществено значение и за минната индустрия (дори в България руда се копае с дистанционно управлявани машини), шоубизнеса (два от операторите ни показаха възможностите за това), туризма и не последно място за земеделието – индустрията, която осигурява храната ни.

С 5G става напълно възможно дистанционното управление на метеорологични дронове и огромно количество сензори за състоянието на почвата и културите, както и на много безпилотни трактори, комбайни и друга земеделска техника едновременно. 5G ще позволи на правителства и компании да поръчат на своя оператор изграждането на напълно автономна, затворена и с висока степен на сигурност мобилна мрежа само за тях, да речем на територията на голям завод, петролна рафинерия или военна база. Но има и още нещо – възможностите, които 5G предлага, са и предпоставка за възникване на нови професии, нови видове услуги, а защо не и на цели нови индустрии.

5G много скоро ще замени всички други G-та

На теория, това всъщност е вярно. Но само наполовина, защото със сигурност няма да е скоро и вероятно ще мине цяло десетилетие, преди това изобщо да започне да се случва. Причината е, че за 5G трябва тепърва да се строи много нова инфраструктура, която поради спецификите и принципите на работа на технологията, трябва да бъде наистина близо до този, който ще я ползва. Това изисква съществени инвестиции от мобилните оператори, но също така изисква промени в начина, по който се строят градовете и отделните сгради в тях. А за това е нужно време. Съвсем логично е да очакваме, че подобно на 4G и 5G първо ще се появи в най-големите населени места и около най-натоварените пътища, така че останалите G-та още дълго време ще бъдат необходими в останалите райони.

5G е опасно за здравето

Ако се проследи дискусията за 5G в социалните мрежи и пресата, това определено е една от основните теми. Ако оставим настрана смехотворните и фалшиви новини за гълъби, умрели по време на тестове на 5G, остават фактите. Например, че радиочестотите, на които работят мобилните комуникации, включително 5G, не са йонизиращи, тоест не могат да увредят организма на човек или животно. Това се потвърждава от около половин век научни изследвания, според които няма доказателства за вреда от излъчванията на мобилните мрежи и мобилните телефони. Така поне твърдят Световната здравна организация, съответните институции на ЕС и Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP), която пък определя нормите за пределните нива на електромагнитни излъчвания.

Всички държави в света се ръководят от препоръките на ICNIRP, когато определят нормите, валидни за операторите на тяхната територия. В повечето случаи те съвпадат със стойностите, които комисията определя. България е от изключенията - у нас въпросните норми са между 45 и 100 пъти по-строги от препоръчваните от ICNIRP. Министерството на здравеопазването пък е органът, натоварен с контрола на това дали операторите ги спазват. И този контрол е двустепенен – първо още на ниво проект за базова станция и последващ след построяването й, когато се извършват измервания на реалните излъчвания.

Базова станция може да бъде въведена в експлоатация само ако всичко е в норма. Разбира се, най-добре би било, ако и в България имаше система за постоянен мониторинг на електромагнитните излъчвания, която да следи не само излъчванията на мобилните мрежи, а също така и на други източници – електропреносна мрежа, граждански и военни радио-съоръжения и др., каквато има например в съседна Румъния или Гърция. Това със сигурност би внесло голяма доза спокойствие сред населението.

И така, това са петте мита за 5G, които може би няма да е зле бързо да забравим. Поне докато в България не започне да действа такава мрежа, за да можем да ги проверим наистина.

Оферти на деня

 • Мит е, че 5Г e полезно. Не знам защо все се хващате с това 5Г. И другите технологии не са безвредни. Има толков амного стадита вече. Телеком индустрията е малко като тютюневата през 40, 50те отказват до последно да си признаят, но спокойно после ще си признаят, че е вредно и нищо няма да се промени. Хората няма да спрат да ползват телефони.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920374/
  RF radiation of sufficient intensity heats tissues, but the energy is insufficient to cause ionization, hence it is called non-ionizing radiation. These non-thermal exposure levels have resulted in biological effects in humans, animals and cells, including an increased cancer risk. In the present study, the levels of RF radiation were measured in an apartment close to two groups of mobile phone base stations on the roof.
  Има стадита да си уплътните две години. А и тук има и други хора от операторите. Айде всеки може да каже как сме намалявали мощности при проверки от КРС и това си е практика от ранните 2000. Освен това на КРС се плаща, на хартия сме добре, на практика не. Отворете и сайтовете на хуавей и нокиа - вижте новите рру-та каква мощност са. За употребат на телефони също има доста стадита. Не знам какво толкова ги защитавате.
  Това е просто още едно от необходимите злини. За разлика от алкохола, цигарите, наркотиците поне има някаква полза. Не виждам някой да защитата цигарените компании, ама си пушите.
  То че има стАдита, има, ама трябва да умееш и да ги четеш. Дали е качествено като методи. Дали е достатъчно голямо - ефект върху клетки в паничка най-често не се получава върху животни. Ефект върху животни най-често не се проявява на хора, ефект при 1000 човека често не се проявява при проучване със 100 000 човека. Дали ако е обобщение на други проучвания са взети добри такива или само малки и некачествени, но звучащи добре за тезата. Дали е в сериозен източник или уж научен сайт, който публикува всичко наукоподобно за скромна такса. Или още по-лошо в сайт с политически цели или голяма медия, но журналистите преувеличават, за да се кликне...
  Също така корелацията не означава причина. Може да се дължи на друго. Напр. колкото повече сладолед се яде, се увеличават удавянията. Значи ли, че сладоледът прави хората неадекватни и се давят? Не, просто е топло, ядат повече сладолед, плуват повече, не е той причината. Или ако се събуждаш с обувки те боли главата. Отново те не са причината, а следствие от алкохола. Да не зачеквам темата за някои мразени растения и манипулациите на пуританите... Дали наистина предизвикват агресия и психоза? Или просто хората с агресия и психоза се опитват да си помогнат с тези растения, не особено успешно. И т. н.
  Съгласен съм с всичко, което си написал.
  Telefon2003
 • Мит е, че 5Г e полезно. Не знам защо все се хващате с това 5Г. И другите технологии не са безвредни. Има толков амного стадита вече. Телеком индустрията е малко като тютюневата през 40, 50те отказват до последно да си признаят, но спокойно после ще си признаят, че е вредно и нищо няма да се промени. Хората няма да спрат да ползват телефони.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920374/
  RF radiation of sufficient intensity heats tissues, but the energy is insufficient to cause ionization, hence it is called non-ionizing radiation. These non-thermal exposure levels have resulted in biological effects in humans, animals and cells, including an increased cancer risk. In the present study, the levels of RF radiation were measured in an apartment close to two groups of mobile phone base stations on the roof.
  Има стадита да си уплътните две години. А и тук има и други хора от операторите. Айде всеки може да каже как сме намалявали мощности при проверки от КРС и това си е практика от ранните 2000. Освен това на КРС се плаща, на хартия сме добре, на практика не. Отворете и сайтовете на хуавей и нокиа - вижте новите рру-та каква мощност са. За употребат на телефони също има доста стадита. Не знам какво толкова ги защитавате.
  Това е просто още едно от необходимите злини. За разлика от алкохола, цигарите, наркотиците поне има някаква полза. Не виждам някой да защитата цигарените компании, ама си пушите.
  То че има стАдита, има, ама трябва да умееш и да ги четеш. Дали е качествено като методи. Дали е достатъчно голямо - ефект върху клетки в паничка най-често не се получава върху животни. Ефект върху животни най-често не се проявява на хора, ефект при 1000 човека често не се проявява при проучване със 100 000 човека. Дали ако е обобщение на други проучвания са взети добри такива или само малки и некачествени, но звучащи добре за тезата. Дали е в сериозен източник или уж научен сайт, който публикува всичко наукоподобно за скромна такса. Или още по-лошо в сайт с политически цели или голяма медия, но журналистите преувеличават, за да се кликне...
  Също така корелацията не означава причина. Може да се дължи на друго. Напр. колкото повече сладолед се яде, се увеличават удавянията. Значи ли, че сладоледът прави хората неадекватни и се давят? Не, просто е топло, ядат повече сладолед, плуват повече, не е той причината. Или ако се събуждаш с обувки те боли главата. Отново те не са причината, а следствие от алкохола. Да не зачеквам темата за някои мразени растения и манипулациите на пуританите... Дали наистина предизвикват агресия и психоза? Или просто хората с агресия и психоза се опитват да си помогнат с тези растения, не особено успешно. И т. н.
  tzincbg
 • Дайте тогава да върнем 2G,черно-белите телевизори, Старите монитори и да махнем всичко ново ! След 5G ще дойде 6G и т. н., а Вие си пишете... Прогресът, за хубаво или лошо, не може да бъде спрян...
  Боби13
 • Баси, цели два дни им требваше на тия хора да си сглобят станиолените шапки...
  samoznai
 • Мит е, че 5Г e полезно. Не знам защо все се хващате с това 5Г. И другите технологии не са безвредни. Има толков амного стадита вече. Телеком индустрията е малко като тютюневата през 40, 50те отказват до последно да си признаят, но спокойно после ще си признаят, че е вредно и нищо няма да се промени. Хората няма да спрат да ползват телефони.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920374/
  RF radiation of sufficient intensity heats tissues, but the energy is insufficient to cause ionization, hence it is called non-ionizing radiation. These non-thermal exposure levels have resulted in biological effects in humans, animals and cells, including an increased cancer risk. In the present study, the levels of RF radiation were measured in an apartment close to two groups of mobile phone base stations on the roof.
  Има стадита да си уплътните две години. А и тук има и други хора от операторите. Айде всеки може да каже как сме намалявали мощности при проверки от КРС и това си е практика от ранните 2000. Освен това на КРС се плаща, на хартия сме добре, на практика не. Отворете и сайтовете на хуавей и нокиа - вижте новите рру-та каква мощност са. За употребат на телефони също има доста стадита. Не знам какво толкова ги защитавате.
  Това е просто още едно от необходимите злини. За разлика от алкохола, цигарите, наркотиците поне има някаква полза. Не виждам някой да защитата цигарените компании, ама си пушите.
  Telefon2003
 • Брей само положителни мнения за това 5G. Като знам, че Световната здравна организация подкрепя отглеждането на ГМО култури в САЩ направо ми стана ясно, че статиката е платена. Стига подобни корумпирани органи са ни били идеалите. Даже се твърди, че нямало доказателства за вреда от мобилните мрежи. Сигурно ще кажат, че клетките на мобилните оператори и усилвателите коити все по-често поставят и те са безвредни, ама всеки чел повечко знае, че са ракообразувашк, защи и. И къде са доказателвата, ЧЕ ГМо са вредни? Няма такива. Поне не истински. Няма как СЗО да излъже, че има.
  Онова където дават ГМО на мишки, които са си предразположени да имат рак генетично и естествено развиват рак напр., е крайно манипулативно.
  Разбира се, науката може да греши. Може са се хвърлят пари и да има натиск срещу реални данни, както е имало срещу учените, доказали, че цигарите и оловото са вредни. Но това не може да бъде скрито дълго време, данните се трупат, други учени се питат и в крайна сметка само науката може да коригира и коригира науката и само тя си признава грешките. Конспиралниците никога.
  Аз съм първият, който ако има реални данни за вреда ще се изправи и ще го каже навсякъде, ще пише на всички релевантни учени да разгледат данните и да проучат и те.
  Както електронните цигари се препоръчваха без катран и за по-лесно спиране на пушенето, но се разбра, че в някои течности има силно токсичен за белия дроб разтворител и и край, сега активно настояваме и тях да спрат веднага. Поне докато няма надежден контрол и стандартизация, проучвания за безопасност.

  Има ли нови истински данни, коригираме се веднага. Но засега няма такива реални данни за 5G, само фалшиви истерии.
  tzincbg
 • Брей само положителни мнения за това 5G. Като знам, че Световната здравна организация подкрепя отглеждането на ГМО култури в САЩ направо ми стана ясно, че статиката е платена. Стига подобни корумпирани органи са ни били идеалите. Даже се твърди, че нямало доказателства за вреда от мобилните мрежи. Сигурно ще кажат, че клетките на мобилните оператори и усилвателите коити все по-често поставят и те са безвредни, ама всеки чел повечко знае, че са ракообразувашк, защи и.
  Най-хубавото на науката е, че се основава на факти, а не на мнението на хорица с достъп до фейсбук и повечко свободно време...
  samoznai
 • Брей само положителни мнения за това 5G. Като знам, че Световната здравна организация подкрепя отглеждането на ГМО култури в САЩ направо ми стана ясно, че статиката е платена. Стига подобни корумпирани органи са ни били идеалите. Даже се твърди, че нямало доказателства за вреда от мобилните мрежи. Сигурно ще кажат, че клетките на мобилните оператори и усилвателите коити все по-често поставят и те са безвредни, ама всеки чел повечко знае, че са ракообразувашк, защи и.
  viharatviharat
 • Някой дали може да обясни какво ще се случи, когато по магистрала, по която се движат самоуправляващи се автомобили 5G мрежата се срине. Или когато при провеждане на дистанционна операция се случи същото. А мислиш ли, че разработчиците са толкова тъпи, че да не помислят за такъв вариант? Поема хирурга на място. ( а ако такъв няма и е само робот, значи и без това не е имало друг шанс освен дистанционно опериране, поне сме опитали).
  За колите - поема локалният компютър, с инфото от сензорите. Ако и той се провали, поема шофьорът.
  tzincbg
 • Всичките тъпотии от типа “За какво ми е тая скорост?”, “тва никога няма да стане” и “сигурно ще е много скъпо” ги разправяхте и преди да тръгне 4Г.
  И още нещо: причиноследствената връзка е “има 4Г и затова има HD видео в Тубата”, а не обратното. Помислете върху това.
  Всъщност същите приказки слушах едно време и за 3G.
  simulant
 • Някой дали може да обясни какво ще се случи, когато по магистрала, по която се движат самоуправляващи се автомобили 5G мрежата се срине. Или когато при провеждане на дистанционна операция се случи същото. А мислиш ли, че разработчиците са толкова тъпи, че да не помислят за такъв вариант?
  simulant
 • Точно го каза и ми е странна тази ,,назадничовост" при някои хора ! И не е нужно и некоректно да сравняваш 4G и оптика и автоматично това сравнение да се прехвърля на 5G !
  Боби13
 • Всичките тъпотии от типа “За какво ми е тая скорост?”, “тва никога няма да стане” и “сигурно ще е много скъпо” ги разправяхте и преди да тръгне 4Г.
  И още нещо: причиноследствената връзка е “има 4Г и затова има HD видео в Тубата”, а не обратното. Помислете върху това.
  samoznai
 • Просто 5G вече ще се използва не само при мобилните устройства, а практически във всички сфери, където има нужда от него, включително и умните домове. Много по-голям капацитет има за натоварване ! При 5G оптиката ще губи, като отделно на малко места има оптика 1000 ?
  Боби13
 • Откакто излезе 4G насам се питам, изчерпаха ли се нововъведенията, че само говорят за увеличаване на скоростта на интернет връзката?
  Vince Beneff
 • Никой не е казал, че няма полза. Но примерно не виждам такава хладилника ми да ползва 5G вместо от домашната мрежа било то и със скорост 100мбт. 2-ро цените сигурно ще са доста високи, а домашния нет сравнително по-евтин. т.е как потребителя ще плаща висака цена като има по-ниска. И 3то ако трафика на 5G пак е ограничен на 20,30 GB, а не е неограничен не виждам смисъл спрямо оптиката.
  И един реален пример ще дам само че с 4G. Ползвам лаптоп и се свързвам чрез VPN със сървъра на фирмата ми. Свързвам се с 4G и то скорости от 200 мбт и т.н но много нисък ъплоуд, ми няма такава мъка. Почва едно циклене и бавно се обработват разни файлове. Свързвам се към оптиката и този проблем го няма всичко лети. Вече се убедих, че дори при скорости от 300 мбт на 4G мрежата в реална ситуация не е ок и това на спийд тестовете са просто цифри. Разбира се при 5G ще е различно, но лично видях как оптика от 100 размазва мобилната по стабилност в реална ситуация.
  wer_aac
 • Много от пишещите не виждат ползата от 5G, а хората вече работят върху стандартите за 6G ! Сега телефоните били HD. Гледайте малко по-напред във времето ! Ванката е прав и говори за кабелите в сградите, а не междуконтиненталните ! И най-вече не отчитате от мобилността, която липсва при оптиката ! Според Вашата логика дори и от 4G няма много полза ! Нуждите от 5G са огромни, поради самия факт, че ползващи те мобилен Интернет нараства в геометрична прогресия ! Има полза в банковото дело, транспорта, образованието и т. н. !
  Боби13
 • Един ден кабелите ще отпаднат и всичко ще е 5G. И как ще прекарат междуконтиненталния трафик през 5Г? ;)
  defierofodds
 • Един ден кабелите ще отпаднат и всичко ще е 5G.
  Ванката
 • И на мен ми е странно, защо за операция или умен дом ми е необходимо 5G? Не може ли през оптиката, която е 1000мбт и много по-стабилна от мобилна мрежа да се прави операция. Единствено за автомобилите е ок, защото се движат т.е мобилни са и е нужен мобилен нет. За всички фиксирани неща било то уреди в къщи и т.н не виждам защо дори им е необходима тази скорост.
  wer_aac