Предстои нов спад в цената на мобилния интернет в роуминг в ЕС

Предстои нов спад в цената на мобилния интернет в роуминг в ЕС

Вероятно някои от вас вече са получили известие от мобилния си оператор, че включените в абонаментния ви план мегабайти, които можете да използвате в Европейския съюз, ще се увеличат от 1 януари 2020. По този начин телекомите прилагат изменението на чл. 12, пар. 1 от Регламент № 531/2012 на ЕС, с което се намалява регулираната цена на едро на мегабайт мобилен интернет трафик в Зона ЕС (от 4.5 евро на 3.5 евро за 1 GB).

Увеличението на включения трафик е в зависимост от конкретния мобилен план, като всеки може да провери това през съответното мобилно приложение на оператора, чиито услуги използва. Количеството се равнява на двукратния обем, който се получава след разделяне на дължимата месечна такса (без ДДС) за ползвания абонаментен план/допълнителен пакет на регулираната максимална цена на роуминг на едро. Ето и пример: 15 лв. * 2 / (3.5 евро * 1.9558) = 4.38 GB.

Таксуването след изчерпване на включените в пакета данни е с надценка от 0.0082 лв. с ДДС на МВ при Теленор и 0.0081 лв. при VIVACOM, които към този момент са обявили, че въвеждат изисканите според регулацията промени. Засега A1 все още не са започнали този процес, но очакваме това да стане съвсем скоро - все пак има още почти два месеца до влизането в сила на регулацията.

Източници: VIVACOM, Теленор, А1

Оферти на деня