80% от приложенията за Android са с криптиран трафик

80% от приложенията за Android са с криптиран трафик

Google сподели интересна информация, свързана с нивото на криптиране при приложенията за Android. Според данните 80% от програмите за платформата, които са достъпни през магазина Play Store, вече имат някакво ниво на криптиране, което е активно по подразбиране. Това означава, че информацията, която приложението изпраща от телефона ви към отдалечен сървър, е защитена чрез Transport Layer Security (TLS).

В споделена от компанията графика виждаме процента на криптирани приложения през времето, като в началото на 2018 той е бил нула. Това прави постижението към днешна дата впечатляващо. Трябва да отбележим, че всяка програма, която е предназначена за Android 9 Pie, или по-нова версия на операционната система, трябва да има активирано по подразбиране TLS криптиране. Това означава, че процентът на криптирани приложения би трябвало да се доближи до 100% през идната година.

Към момента в магазина за приложения са достъпни около 2.8 милиона програми и игри, което означава, че 560 000 от тях все още използват незащитена връзка за предаване на информация. Както винаги, за да гарантирате сигурността на своето устройство, препоръчваме да обновявате редовно приложенията в него и да прилагате поправките за сигурност за Android, когато са налични такива.

Източник: Android Authority