App Store блокира иновациите и конкуренцията, смята Марк Зукърбърг

App Store блокира иновациите и конкуренцията, смята Марк Зукърбърг

През последните седмици Apple е често в новините около правилата за участие на App Store и по всичко личи, че тази тема няма да отшуми скоро. Американската компания е готова да брани магазина си със всички сили, защото на фона на намаляващите приходи от хардуер разчита все повече на тези от софтуер и услуги.

По-рано през годината Европейската комисия започна разследване на практиките на Apple около Аpp Store, много разработчици се разбунтуваха, а от няколко седмици компанията се е изправила и срещу Epic Games, което доведе до изключване на Fortnite от магазина и до отнемане на правата й за разработване на приложения.

Междувременно и Facebook започна открито да изразява своето недоволство от правилата на App Store. По време на виртуална среща с над 50 000 служители тази седмица Марк Зукърбърг нападна Apple като обвини магазина й в монополизъм и заяви, че той вреди на потребителите.

Според него предложението на Apple блокира иновацията и конкуренцията, а освен това позволява на компанията да прибира монополни такси. Наскоро Facebook пусна своето гейминг приложение за iOS, но след многократни отхвърляния от Apple се принуди да ореже вградените мини игри, които са налични във версията за Android.

Facebook се спречка с Apple и около платените Online Events в приложението й. Социалната мрежа се опита да си издейства премахване на таксата от 30%, която прибира Apple, или да й позволи да добави възможност за плащане през Facebook Pay. Apple отказа като заяви, че това ще е нарушение на правилата на App Store.

След това Facebook се опита да добави при закупуването на достъп до Online Events в приложението текст, който посочва, че 30% от сумата отиват при Apple. Компанията от Купертино обаче не беше съгласна с това и обясни, че има правило, което забранява на разработчиците да показват на потребителите ненужна информация.

И това не е всичко. Зукърбърг не е доволен и от промените в iOS 14, сред които има и функция за блокиране на проследяването за рекламни цели, а потребителите трябва изрично да се съгласят да бъдат следени в приложения и сайтове. Facebook предупреди, че това може да намали с 50% приходите от Audience Network Ad, които компаниите печелят през социалната мрежа.

  • Зукърбърг не е доволен и от промените в iOS 14, сред които има и функция за блокиране на проследяването за рекламни цели, а потребителите трябва изрично да се съгласят да бъдат следени в приложения и сайтове. Facebook предупреди, че това може да намали с 50% приходите от Audience Network Ad, които компаниите печелят през социалната мрежа. Това е ключът към бараката! :D
    kimy
  • Теъи мизерници от Фейсбойко все са недоволни от нещо.Живеят само за да продават на крадци измамници и други помиари информация и сега държат сметка.А относно хардуера изобщо не са на загуба.ТО в българия все сме в заблуда.
    kmr