Apple с минимален ръст в приходите през третото тримесечие

Apple с минимален ръст в приходите през третото тримесечие

Apple публикува финансовите си резултати за третото фискално тримесечие, от които става ясно, че компанията отчита приходи от 53.8 милиарда долара, което представлява 1% ръст на годишна база. По нейни данни, това е и най-успешното ѝ трето тримесечие досега, като приходите от услуги са рекордни. В същото време нетната печалба е намаляла с 13% до 10 милиарда долара.

Интересно е разпределението по продажби в различните региони, като в САЩ те се увеличават до 25.1 милиарда долара спрямо 24.5 милиарда долара за същия период на миналата година. Ръст се отчита още в Япония и Азиатско-тихоокеанския регион с изключение на Китай (там намалението е с 4%), а спад се наблюдава и в Европа, което се отдава на засилената конкуренция. Приходите от продажбата на смартфони продължават да намаляват, този път с 13.1% на годишна база, до 25.986 милиарда долара.

Така за първи път от 2012 смартфоните са генерирали по-малко от половината продажби на компанията. Най-сериозен ръст се наблюдава в приходите от носими устройства (50%) и услуги (12.6%). Очакванията на компанията за настоящото тримесечие са свързани с премиерата на следващото поколение смартфони iPhone и се прогнозират приходи 61-64 милиарда долара. Междувременно главният изпълнителен директор на Apple - Тим Кук потвърди, че компанията ще пусне кредитната карта Apple Card през август в САЩ.

Източник: Apple

Оферти на деня