Да си купя ли iPhone 11?

Да си купя ли iPhone 11?

Щом вече е септември един от най-задаваните въпроси сред феновете на Apple по това време на годината е “Да си купувам ли новия iPhone?”. Всички искаме да имаме най-новите устройства, но невинаги това излиза най-изгодно.

Да започнем с iPhone 11. Какви са разликите между него и iPhone XR?

Най-евтиното устройство вече има двойна камера. Едната е тази от предишния модел, а другата е с ултраширокоъгълен обектив, което е изненадващо, защото очаквахме да е телефото. На разположение са нощен режим, подобрен HDR и още няколко ефекта, а скоро ще получи и Deep Fusion режим, който се възползва от подобрения процесор за създаване на детайлни кадри. Предната камера е надградена с 12MP сензор (от 7MP) и е получила запис на 4К видео плюс допълнителни ефекти.

Чипсетът е новият Apple A13 Bionic, чийто две бързи ядра са с до 20% по-голяма производителност при 30% по-ниска консумация на енергия. Графичният ускорител в с 20% по-бърз и ползва с 40% по-малко енергия. Тези подобрения помагат за удължаване живота на батерията, но нека не забравяме, че най-големият разход на енергия все още е свързан с дисплея.

Като говорим за него – той е като в предишния модел, което означава, че отново е диагонал 6.1" и е изработен по технологията LCD. Това подсказва, че тъмната тема на iOS и системните приложения няма да спести много енергия. Все пак от Apple прогнозират, че ще можете да получите 1 час повече живот на батерията, което се дължи и на по-големия капацитет и на подобренията при процесора.

Откъм свързаност виждаме подобрения като гигабитов LTE, поддръжка на Wi-Fi 6 и нов ultra wideband чип, който ще се използва за AirDrop и навигация на закрито. Тези подобрения обаче не би трябвало да са решаващи, тъй като гигабитови скорости през мобилна и Wi-Fi мрежа ще дойдат в България след години, когато този модел вече ще е в историята.

И така... Стигнахме до въпроса – “Да го купя ли?”

Ако имате смартфон, който е по-стар от серията iPhone 7, може би сега е моментът да се ориентирате към подновяването му. По мое мнение с iPhone XR бихте имали на 95% същото изживяване като с iPhone 11, а цената на предишното поколение със сигурност ще е по-изгодна. Както писахме Apple продължава да продава iPhone XR и серията iPhone 8, но на по-ниски цени.

Ако притежавате iPhone 8, iPhone X или по-нов, аз лично бих изчакал да видя какво ще се предложи следващата година. Според анализатори ще видим нов дизайн и още подобрения и засега тези устройства все още биха ви свършили перфектна работа. Все пак Apple не забравя и по-старите си устройства, а на 19 септември iOS 13 ще достигне до iPhone 6s и всички следващи модели, така че нови функции няма да ви липсват. Допълнителни добавки се очакват с iOS 13.1 на 30 септември.

В следващата статия ще покрием разликите между iPhone 11 Pro / Pro Max и XS / XS Max.

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция

  • Ясно, но се губи смисъла на начинанието. Всъщност за хората, които взимат телефон на лизинг не е толкова зле, знаеш си че всеки месец си плащаш лизинга, свикнал си, не ти прави впечатление. Само където си назад постоянно, но то на лизинг няма начин да не си.
    iWolff
  • Не говорим за таксата за Upgrade. Самия лизинг на телефона е близо 100 лв. Говорим за последен модел iPhone, иначе е по-малко. С две думи ако искаш всяка година да си с нов телефон трябва да даваш по 100 лв. на месец до живот, както се вика, и телефона никога не си е твой, а на Теленор. Можеш да откажеш да връщаш апарата след една година ползване(вместо да го заменяш с нов) и да спреш да плащаш допълнителна вноска за “ъпгрейд” а само лизинга,за оставащия период от време.
    pretorianec
  • Не говорим за таксата за Upgrade. Самия лизинг на телефона е близо 100 лв. Говорим за последен модел iPhone, иначе е по-малко. С две думи ако искаш всяка година да си с нов телефон трябва да даваш по 100 лв. на месец до живот, както се вика, и телефона никога не си е твой, а на Теленор.
    iWolff
  • Нали първата година е безплатно?
    tzincbg
  • Много е дървена Upgrade офертата на Теленор. Плащаш 1 година лизинг за телефона, тоест за iPhone около 100 лв. на месец, след 1 година го връщаш и взимаш нов модел и почваш да плащаш за него пак по 100 лв. А това, че за предишния телефон си им дал 1200 лв., това го забравяш, нищо не ти приспадат за новия. Тоест дали са ти под наем телефон за 100 лв. на месец. Ааа, и да не забравяме, че ще ти го вземат само ако е в добро състояние.
    iWolff
  • Нямаше предвид точно този ъпгрейд Мразко, защото живее в Щатите по спомени, но ъпгрейд програмата на Теленор е супер. Дори сега да вземеш новия 11 Про догодина можеш да го върнеш и да си вземеш най-новия тогава, който се очаква да бъде нещо революционно различно. Хъммм, това е интересен вариант.
    При обратно изкупуване, оценява ли се поне на 30-40% от стойноста като нов?
    Нека по-запознатите от мен да отговорят. На лизинг мисля, че към таксата се плащаше нещо в порядъка на 6-7 лева допълнително, за ъпгрейд програмата. После, след една година го връщаш и продължаваш лизинга за новия.
    Ванката
  • -
    npet
  • Чакам 20-ти, и отивам да трейдвам “старият” XR Опцията ъпгрейд на Теленор ли? Нямаше предвид точно този ъпгрейд Мразко, защото живее в Щатите по спомени, но ъпгрейд програмата на Теленор е супер. Дори сега да вземеш новия 11 Про догодина можеш да го върнеш и да си вземеш най-новия тогава, който се очаква да бъде нещо революционно различно.
    Ванката
  • -
    npet
  • Чакам 20-ти, и отивам да трейдвам “старият” XR
    mrazko
  • Имате грешка. Дисплея на iPhone Xr и на iPhone 11 e 6.1 инча, а не 5.8
    iPhone 11 Pro, iPhone Xs и iPhone X имат 5.8 инчов екран.
    Също и в предпоследното изречение "Допълнителни добавки се очакват с iOS 13.1.7 на 30 септември."
    iOS 13.1 на 30 септември, а тази версия iOS 13.1.7 едва ли ще съществува!
    Прав си и за двете неща :) Оправени са!
    mishobehar
  • Отговорът на статията е - КАТЕГОРИЧНО "НЕЕЕ"
    Kuzmanow
  • Определено 11-ката е най-добрата опция като качество/цена. Макар, че сега цените на XR и XS тръгват надолу и това е супер!
    strikercho
  • Някой спомена, че бил по-евтин от XS. Хубаво, но все пак имайте предвид, че новият е с LCD екран, вместо AMOLED. Тъй че евентуалното пестене на батерия от новия чип го губите и на ярко слънце става неизползваем, нищо няма да се вижда.
    tzincbg
  • Ако имате нужда от айфон 11 - купете си Galaxy S8 plus втора употреба и ще имате телефон със същият хардуер и ще спестите поне 1200 лева. - още един велик мислител и специалист...
    kimy
  • Ти си в грешка Амато, очевидно е, че имената на Айфоните са излагация тази година, човека даже не разбра за кой модел се говори.. То само това да беше излагацията. Ако имате нужда от айфон 11 - купете си Galaxy S8 plus втора употреба и ще имате телефон със същият хардуер и ще спестите поне 1200 лева.
    martinrachev
  • Имате грешка. Дисплея на iPhone Xr и на iPhone 11 e 6.1 инча, а не 5.8 iPhone 11 Pro, iPhone Xs и iPhone X имат 5.8 инчов екран. Също и в предпоследното изречение "Допълнителни добавки се очакват с iOS 13.1.7 на 30 септември." iOS 13.1 на 30 септември, а тази версия iOS 13.1.7 едва ли ще съществува!
    amato