Доставките на сгъваеми смартфони могат да достигнат 30 милиона броя през 2023

Доставките на сгъваеми смартфони могат да достигнат 30 милиона броя през 2023

Доставките на компютри, таблети и мобилни телефони ще достигнат 2.21 милиарда броя през 2019, сочи прогноза на компанията за пазарни анализи Gartner. Ако тя се оправдае, пазарът ще отбележи застой спрямо предходната година. От различните сегменти, този за компютри се очаква да продължи с негативното си развитие, а мобилните телефони да се завърнат към растеж през 2020.

Доставките на мобилни телефони ще достигнат 1.8 милиарда броя през 2019, което представлява спад от 0.5% на годишна база. Наблюдава се нежелание и липса на необходимост сред потребителите за смяна на настоящото си устройство. Очакванията са през 2020 пазарът да се завърне към ръст и доставките да се увеличат с 1.2% спрямо 2019, а жизненият цикъл на моделите от високия клас да достигне 2.8 години през 2023.

Анализаторите на компанията считат, че новият клас смартфони със сгъваем екран имат потенциала да въведат иновация в сектора. Очаква се този тип устройства да представляват до 5% от продажбите във високия клас до 2023, достигайки до доставки от 30 милиона броя. Като проблеми за тези продукти се посочват високата цена и възможността за лесно издраскване на екрана в зависимост от конкретния модел. В краткосрочен план производителите ще експериментират с формата на устройствата, опитвайки се да открият оптималното решение за ежедневна употреба.

Доставките на компютри ще достигнат 258 милиона броя през 2019, което представлява спад с 0.6% спрямо 2018. Сред тях „традиционните“ предложения, които включват настолни и преносими компютри, ще намалеят с 3% до 189 милиона броя. Сред факторите влияещи върху пазара са миграцията на корпоративните потребители към Windows 10, която е във финалната си фаза в САЩ, но изостава в Китай. Освен това много потребители не заменят компютрите си след края на жизнения им цикъл.

Източник: Gartner

Оферти на деня